USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

27 Ekim 2017 16:06

Bakan Albayrak müjdeyi verdi, enerjide yatırım patlaması yaşanacak

2017 yılının ilk 9 aylık döneminde enerji yatırımlarında patlama yaşandı. Türkiye'de 4 milyar doları aşan yatırımlarla birlikte 22 yeni santral kuruldu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin dört bir yanında başlattıkları altyapı yatırım hamlesinin, elektrik, doğalgaz, madencilik ve yenilenebilir enerji alanlarının tamamında hızlanarak devam ettiğini işaret etmişti

Bakan Albayrak müjdeyi verdi, enerjide yatırım patlaması yaşanacak

Bu yıl ocak-eylül döneminde elektrikte devreye alınan 3 bin 620 megavatlık kapasiteyle enerji yatırımları 4 milyar doları aştı.

"YATIRIM HAMLEMİZ HIZLANARAK DEVAM EDECEK"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, her sektörde ihtiyaç duyulan bu dönüşüm hamlesine doğru zemini hazırlayabilmek için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak üzerlerine düşen görevi yerine getireceklerini söylemişti.

Türkiye'nin dört bir yanında başlattıkları altyapı yatırım hamlesinin, elektrik, doğalgaz, madencilik ve yenilenebilir enerji alanlarının tamamında hızlanarak devam ettiğini vurgulayan Albayrak, "Yaptığımız yatırımlarla birlikte, Türkiye'nin her köşesi yatırımcılar için cazibe noktası haline gelmekte, elverişli bir yatırım iklimine ulaşmaktadır. Biraz önce bahsettiğimiz, kamu-özel uyumu enerji alanında da bundan sonra aynı tempoda devam edecektir" açıklamasında bulunmuştu.

KURULU GÜÇ YÜKSELDİ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin elektrikteki kurulu gücü eylül sonu itibarıyla 81 bin 647 megavata yükseldi.

ASLAN PAYI HİDROELEKTRİK SANTRALDE

Söz konusu kapasitenin yüzde 55'ini hidroelektrik, rüzgar, güneş, jeotermal, biyokütle ve linyit kaynaklarının içinde olduğu yerli ve yenilenebilir enerji santralleri oluşturdu.

Kurulu güçte doğalgaz santrallerinin payı yüzde 33, ithal kömürün payı yüzde 9 olarak belirlendi. Kalan yüzde 3'lük kısım ise fuel-oil, naftalin ve motorin gibi ikincil yakıtla çalışan santrallerden oluştu.

4 MİLYAR DOLARI GEÇTİ

Ocak-eylül döneminde 3 bin 620 megavat kapasiteye sahip 116 santral işletmeye alındı. Elektrikte bir megavatlık kurulu güç için 1-1,2 milyon dolar yatırım yapıldığı dikkate alındığında, bu dönemdeki toplam yatırım miktarının 4 milyar doları geçti.

22 SANTRAL DEVREYE ALINDI

Yılın 9 aylık döneminde en büyük yatırım 2 bin 404 megavatla doğalgaz santrallerinde gerçekleşti. Bu dönemde 22 doğalgaz santrali devreye alındı.

İŞTE O SANTRALLER

Söz konusu dönemde 535 megavat kapasiteye sahip 46 yeni rüzgar santrali ve 407,8 megavat kapasiteli 28 hidroelektrik santrali üretime geçti. Jeotermal enerji alanında 171 megavat kurulu güce sahip 8 santral devreye alınırken, 50 megavatlık bir kömür santrali de işletmeye girdi.

Geri kalan 52,2 megavatlık kurulu kapasite ise biyogaz, fuel-oil, kojenerasyon ve atık ısıdan elektrik üretimi yapan toplam 11 santralden geldi. Öte yandan, geçen yıl ocak-eylül döneminde elektrikte toplam 4 bin 815 megavatlık kapasite devreye alınmıştı.

EN ÇOK OKUNANLAR