USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Turizm

08 Nisan 2021 11:28
AA

Galataport, İstanbul'u yeniden ayağa kaldıracak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Galataport'un bu ay içinde açılacağı müjdesini vermesi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en çok etkilenen sektörlerden kruvaziyer turizmi temsilcilerini sevindirdi.

Galataport, İstanbul'u yeniden ayağa kaldıracak

Princess Cruise Türkiye Temsilcisi Naviosa Genel Müdürü Tolgar Bıyıklı, AA muhabirine, Galataport Projesi'ne yıllardır ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Projenin tamamlanmasının Türkiye'nin prestiji ve dünyadaki tanıtımı acısından büyük önem taşıdığını belirten Bıyıklı, "Galataport Projesi vizyon ve ortaya çıkan eser açısından çok ileri düzeyde. Türkiye için büyük kazanç olacak." dedi.

Bıyıklı, sektörün, dünyadaki kapasitesinin artığına dikkati çekerek, Türkiye'nin bu kapasiteyi göz önüne alarak Galataport Projesi'nin yanında Tarihi Yarımada'ya yakın bir liman inşa edilmesi gerektiğini bildirdi.

Küresel ısınmanın etkisiyle sektörde sezonun eylül ayından kasıma uzadığına işaret eden Bıyıklı, şöyle konuştu:

"Karadeniz'deki Rusya-Ukrayna geriliminin düşmesi, bu bölgeyi tekrar gözde hale getirecektir. Burada Pire Limanı olarak tercih edilen başlangıç noktasının İstanbul olması için Karadeniz'e sahili bulunan Türkiye, Rusya, Romanya ve Bulgaristan ortak bir çalışma yaparak, bu seçeneği gemi firmalarına sunmalı."

Bıyıklı, Doğu Akdeniz'de yer alan İsrail ve Mısır'ın da kruvaziyer turizmi pastasından daha fazla pay almak istediğine dikkati çekerek, İstanbul başlangıç ve bitişli tur seçeneklerinin de Türkiye ile bu ülkelerin ortak arzusu olduğunu dile getirdi.

Tüm bunların gerçekleşebilmesi için Kovid-19 salgınına karşı ülkede aşılamanın hızlıca yapılması gerektiğini vurgulayan Bıyıklı, "Galataport ve İstanbul'u en iyi şekilde tanıtıp, özellikle de bu 2 destinasyon için yeni havalimanının da kapasitesini ön plana koymalıyız. Bu rotalar, müşterisi hazırda bekleyen gemi firmaları için kaçırılmayacak bir fırsat olacak." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yol haritamızı her hafta gözden geçiriyoruz"

Bıyıklı, Kovid-19 nedeniyle 2021 için yol haritalarını defalarca güncellediklerini ve her hafta gözden geçirdiklerini anlattı.

Birçok uluslararası gemi firmasının 1 yıldan uzun süredir sefere çıkamadığı için dünya genelinde kaotik bir durum yaşandığını belirten Bıyıklı, şunları söyledi:

"Gemi firmaları hijyen, havalandırma ve tıbbi önlemleri almasına rağmen ülkeler limanlarını açmak istemedi. Kanada hükümeti 2021'de cruise gemisi ve yolcusu istemediğini deklare etti. Ondan önce de Avustralya ve Yeni Zelanda, 2022'ye kadar cruise gemisi ve yolcusu arzu etmediklerini dile getirdi."

Bıyıklı, gemi firmalarının hijyen açısından üst düzeyde önlem aldığını, güvenli, özlenen seferlerine çıkabilmek için dünya genelindeki aşılamanın belli bir seviyeye ulaşmasını beklediğini ifade etti.

- "Galataport'un kruvaziyer sektörüne katkısı büyük olacak"

MSC Cruises Türkiye Müdürü Burak Çalışkan, Galataport Projesi'nin tamamlanmasının kruvaziyer sektörüne katkısının büyük olacağına dikkati çekerek, "Projenin şehrin merkezinde yer alması gemiyle seyahat eden yolcular için büyük kolaylık sunuyor. Misafirlerimizce çok istenen ve özlenen destinasyonlardan biri olan İstanbul'a yeniden gemi getirdiğimiz için heyecanlıyız. Önümüzdeki dönemde bu proje, İstanbul'un MSC Cruises için bir 'homeport' (bağlama limanı) olmasına katkısı büyük olacak." dedi.

Bu yıl yaz sezonuna yönelik güzergahlarını güncellediklerini vurgulayan Çalışkan, gemilerin denize açılması için gün saydıklarını bildirdi.

Çalışkan, MSC Cruises'un misafirleri ve mürettebatının sağlık ve güvenliğini önceleyerek protokol hazırladığı bilgisini vererek, şu değerlendirmede bulundu:

"Protokol, gemiye binmeden önce herkese yapılacak kapsamlı sağlık taramasını, gemi genelinde yüksek hijyen ve temizlik önlemlerini, sosyal mesafe yönetimini, ortak alanlarda yüz maskesi takılmasını, gemi içi takibini içeriyor. Bu süreçteki ikinci adımımız ise misafirlerimize gemideki standartla aynı olacak derecede yüksek bir koruma sağlayan 'sosyal balon' ismini verdiğimiz korumalı kara turlarını düzenlemek oldu. Bu turlar kapsamında, rehberler ve sürücüler, konuklara hizmet vermeden önce sağlık taramasından geçecekler, koruyucu kıyafetler giyecekler, transfer araçları uygun şekilde sterilize edilecek, sosyal mesafe için yeterli alan bulunacak."

Çalışkan bu yıl sektörün kasımda hareketlenmesini beklediklerini ifade ederek, "cruise seyahati"nin salgında en güvenilir tatil seçeneği olduğunu söyledi.

Sektöre yönelik talepte yükselme beklediklerini dile getiren Çalışkan, şunları kaydetti:

"Pandemi sürecinin etkisiyle misafirlerimizin beklenti ve öncelikleri farklılık kazandı. Önceliğimiz misafirlerimizin ve mürettebatımızın sağlık ve güvenliklerini sağlamak. Bu doğrultuda geliştirdiğimiz protokolü pandeminin gidişatına göre, durumun dinamizmine uygun adapte etmeye devam edeceğiz. 2021'de Akdeniz, Karayipler ve Kuzey Avrupa destinasyonlarında 8 bin Türk misafiri gemilerimizde ağırlamayı hedefliyoruz. Yaz özelinde ise bu sayının 4 bin olmasını planlıyoruz. İstanbul ve Kuşadası hareketli gemimizde 2021 yaz sezonunda 1800 Türk misafirimizi gemimizde ağırlamayı bekliyoruz. Umuyoruz ki bu zor dönemi bir an önce atlatarak güzel günlere yelken açacağız."

EN ÇOK OKUNANLAR