USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji

08 Ekim 2017 16:18

“Hayal bile edilemeyecek gelişmelerin kapısı aralanacak”

Xerox Türkiye Genel Müdürü Burak Özer’e, yapay zeka ile ilgili yürüttükleri çalışmalar, yaptıkları yatırımlar ve geleceğe yönelik öngörülerine yönelik sorularımızı yönelttik...

“Hayal bile edilemeyecek gelişmelerin kapısı aralanacak”

Yapay zeka ile ilgili ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

İsmi yıllardır inovasyon kavramıyla özdeşleşmiş bir firma olan Xerox, yapay zeka ağırlıklı Ar-Ge çalışmalarını, merkezi Silikon Vadisi’nde bulunan ve bilişim dünyasının pek çok temel icadının altına imzasını atmış olan Xerox PARC bünyesi altında gerçekleştiriyor. Sadece yapay zeka ve makine öğrenimine ayrılmış bir laboratuvara sahip olan PARC, çalışmalarının önemli bir kısmını bu alanlarda yürütüyor. PARC yapay zeka laboratuvarlarında geliştirilen yeni nesil yapay zeka teknolojileri, çeşitli sektörlerin söz sahibi şirketlerinden saygın kamu kuruluşlarına kadar pek çok iş ortağına sunuluyor. 

Bu alanda yaptığınız yatırımlar neler? 

Xerox Ar-Ge bütçesinin önemli bir kısmını yapay zeka üzerine çalışmalara ayırıyor. Ar-Ge tesislerinde yaklaşık 10 yıldır yapay zeka üzerine çalışmalar gerçekleştiren Xerox, yenilikçi yaklaşımını günlük hayatı kolaylaştıracak çözümlere dönüştürmeyi öncelik olarak görüyor. Bu sebepten dolayı, Xerox’un bu alanda gerçekleştirdiği yatırımlar inovasyonun yanı sıra ortaya çıkan teknolojilerin günlük hayata ve çalışma hayatına uygulanabilir hale getirilmesine de odaklanıyor. Yakın zamanda yapılması planlanan yatırımlar da bu doğrultuda gerçekleştirilecek olup, ev eşyalarından savunma sanayiye kadar pek çok alanda yapay zeka tabanlı teknolojilerin yaygınlaştırılmasına öncelik verilecek. 

Yapay zekanın yaşamımızı nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz? Gelecekle ilgili öngörüleriniz nedir?

Yapay zekanın hem gündelik yaşamı hem iş yaşamını 10 yıl içinde büyük ölçüde değiştireceğini, dönüştüreceğini düşünüyoruz. Özellikle yapay zekaya sahip öğrenen makinelerin gelişmesiyle yakın gelecekte insanların yaptığı birçok işi robotlar yapacak. İnsanların daha iyi ve verimli olduğu alanlarda insan gücü, robotların daha verimli olduğu alanlarda robotlar kullanılacak. Robotların herkesi işsiz bırakmayacağını, ancak belli sektörlerde işgücü istihdamını yüzde 70’lere varan oranlarda azaltacağını öngörüyoruz. 

Bu alana yönelik gelecek planlarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Yapay zeka ve makine öğrenimi alanında söz sahibi olan az sayıda firmadan biri olan Xerox, bu temelde geliştirilmiş teknolojilerin potansiyelinin farkında. Bundan dolayı da, yapay zeka ve makine öğreniminin sunduğu kolaylıkları yaşamın her alanına yaymak üzerine çalışmalar gerçekleştiriyor. İster günlük hayatta ister çalışma hayatında olsun, yapay zekanın insanların verimini artırma gücüne sahip olduğunu düşünüyoruz. Gün geçtikçe insanlara uyum sağlamaya başlayan, deyim yerindeyse ‘insansılaşan’ teknoloji anlayışı, yapay zekanın ışığında önümüzdeki yıllarda hayal bile edilemeyecek gelişmelerin kapısını aralamayı mümkün kılacak. Xerox’un bu doğrultuda şekillendirdiği gelecek planları, insansılaşan teknoloji anlayışını yapay zekanın sunduğu kolaylıklarla harmanlayarak optimum yarar ve verim sağlayayacak çözümler üretilmesine odaklı olacak. 

EN ÇOK OKUNANLAR