USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Teknoloji Haberleri

21 Nisan 2021 14:05
AA

Aile dostu YouTube Kids uygulaması Türkiye'de

YouTube'un çocuklara özel uygulaması YouTube Kids, Türkiye'de hizmete sunuldu.

Aile dostu YouTube Kids uygulaması Türkiye'de

YouTube Kids'in Türkiye lansmanı; Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği ile Google Türkiye yetkililerinin katılımıyla bugün düzenlenen basın toplantısıyla gerçekleşti. YouTube Kids çocukların dijital dünyada eğlenmesini, keşfetmesini, öğrenmesini daha güvenli hale getirip yerel içeriklerle destekleyen bir uygulama. Uygulama, ebeveynlere çocuklarının bu dijital deneyimini özelleştirmek için kullanımı kolay denetim araçları sunuyor.

On üç yaş altı çocuklar için geliştirilen YouTube Kids tamamen onların kullanımına özel tasarlanmış ve YouTube'dan ayrı bir web sitesi, Android ve İOS cihazlar için ayrı bir mobil uygulaması olan yepyeni bir video izleme platformu. YouTube Kids'in geniş içerik havuzu, yaş grubuna göre 4 yaş altı, 5-7 yaş arası ve 8-12 olarak kategorize edildi. Çocuklar YouTube Kids'de yer alan kanallar, çalma listeleri ve yepyeni içerikler aracılığıyla öğreniyor ve eğlenme olanağı buluyor. YouTube Kids altında sunulan çeşitli kategorilerden bazıları ise şöyle: Öğrenme & Hobiler, Sanat & El Sanatları, YouTuberlar & Aile Vloggerları, Müzik & Dans, Oyuncak & Oyun.

Google'dan çocuklar için daha güvenli bir dijital dünya

Google Türkiye, 2006 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve STK'larla işbirlikleri çerçevesinde dijital vatandaşlık, çocukların internette güvenliği, dijital ebeveynlik konularında pek çok proje ve program yürütüyor. Google Türkiye Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Kuzey, çevrimiçi gerçekleşen YouTube Kids lansmanında konuyla ilgili olarak şunları dile getirdi:

"Bugün, bu alandaki çabalara bir halka daha ekleyerek YouTube Kids'in renkli dünyasını çocuklarımızla buluşturuyoruz. YouTube Kids uygulamasının, her yaştan çocuğun tüketebileceği çocuk içeriklerinin yanı sıra çeşitli ebeveyn denetimleri ile Türkiye'deki ebeveynlere ve çocuklara uzun süredir bekledikleri daha güvenli aile eğlencesini sunacağına inanıyoruz."

Google'ın çocukların ve ailelerin dijital dünyadaki yolcuklarını desteklemeye yönelik çabalarını perçinleyecek bir diğer gelişmeyi daha aktaran Kuzey, şunları söyledi:

"Dijital platformlarda çocuk güvenliğini iyileştirmek, internet erişimi kısıtlı çocukların bilinçli, güvenli ve etkili internet kullanımı konusunda farkındalıklarını artırmak üzere yeni bir eğitim programını hayata geçiriyoruz. Türkiye'nin 20 şehrine düzenlenecek olan bir roadshow ile Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği'nin (BTİDER) Güvenli İnternet Tırları'nın 200 bin çocuğa ve 2 bin öğretmene ve ebeveyne ulaşması hedefleniyor. Toplam 24 ay sürecek program kapsamında, çocuklarımız, ebeveynler ve öğretmenler çevrimiçi güvenlik ipuçları, dijital platformlardaki riskler ve fırsatlar konularında eğitim alacaklar. Söz konusu eğitim programı çerçevesinde Google.org tarafından BTIDER'e 250 bin dolar tutarında bir bağış desteği sağlanıyor. Bu programın çıktıları ile ilgili olumlu sonuçları da ilerleyen süreçte sizlerle paylaşabilmeyi umuyoruz."

Yapılan araştırmaların, küresel ölçekte her üç internet kullanıcısından birinin 18 yaşından küçük olduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Çocuklarımızı gerçek hayattaki tehlikelerden korumaya yönelik nasıl çaba harcıyor ve kurallar koyuyorsak, interneti de güvenli ve bilinçli kullanmayı öğrenerek, çocuklarımıza öğreterek sanal dünyanın risklerini minimize edebiliriz. Ebeveynlerin çocuklara interneti doğru kullanma bilincini vermeleri ve çocuklarına dijital rehberlik etmeleri büyük önem taşıyor. Çocukların internette ziyaret edeceği web siteleri, izleyeceği video kanalları ebeveynlerin denetiminde olmalı. YouTube Kids buna çok güzel bir örnek. Tamamen çocuklar için tasarlanmış bir video platformu olması sebebiyle özellikle 3-13 yaş arası çocukların yeni şeyler keşfedebilecekleri bir ortam sağlıyor. Herkesin içerik üretebildiği, internetin daha iyi bir ortam olması pozitif içeriklerin artması ve insani değerlere uygun paylaşımlar yapılması adına gerçekleştirilen tüm çalışmaları gönülden destekliyoruz. Çocuklarımız ve ebeveynleri için güvenli ve sağlıklı internet deneyimi adına güzel bir imkan sağlayan YouTube Kids'in, bizim başta güvenli internet olmak üzere yaptığımız tüm çalışmalara değer katacağına inanıyorum. Çocuklarımız için çok faydalı bir araç olan YouTube Kids'i, bir 23 Nisan armağanı olarak Google ile birlikte kendilerine sunmuş oluyoruz."

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Abdullah Karagözoğlu ise konuyla ilgili olarak "Salgın süreci ile birlikte çocuklarımız ve gençlerimiz artan oranda ekran karşısında vakit geçirirken, bu durum ebeveynlerin çocuklarının internette nelerle karşılaşabileceklerini öngörerek doğru tedbirleri almalarını ve nasıl korunabilecekleri hakkında bilgi sahibi olmalarını gerekli kılıyor." dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Diğer taraftan bu konuda teknoloji şirketleri, sosyal medya platformları video paylaşım siteleri ve oyun sitelerinin de güncel duruma göre çocukları koruyucu ve eğitici yeni tedbirler geliştirmesi ve çocukların maruz kaldıkları olumsuz içeriklerle ilgili kolaylıkla bildirimde bulunmalarını sağlamaları icap ediyor.

Kurum olarak ülkemizde yaşayan herkes için çevrimiçi ortamın gerek sunulan içerik gerekse güvenlik açısından daha iyi hale gelmesi hedeflerimiz arasında yer alıyor. Ülkemiz çocuklarının interneti daha iyi deneyimlemeleri adına YouTube Kids ile atılan bu adımı desteklediğimizin bilinmesi isterim."

YouTube Kids: Güvenle Keşfetmek ve Eğlenmek için

YouTube Kids uygulaması ile Google, Türkiye'de çocuklara daha güvenli bir dijital deneyim sunmak için devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları ve uzmanlar ile birlikte çalışarak ailelere sunduğu araçlar ve kaynaklara bir yenisini ekliyor. YouTube Kids çocuklara merak duydukları konuları daha güvenli ve zengin içeriklerle keşfetme imkanı sunarken ebeveyn denetimleri ile güçlendirilmiş, çocuklar için tasarlanmış bir YouTube deneyimi sunuyor.

Her ailenin farklı, her çocuğun ilgi alanının özgün olduğu bilinciyle geliştirilen YouTube Kids, kullanıma sunulduğu birçok ülkede ebeveynler ve çocuklar tarafından en çok tercih edilen uygulamalar arasında yer alıyor. Çocukların sağlıklı dijital alışkanlıklar edinmesinde destek olan uygulama, Türkiye'deki çocukların yakından tanıdığı, sevdiği Sevimli Dostlar, Kral Şakir, Pepee ve Niloya gibi yerel ve kültürel olarak duyarlı ve alakalı içeriklerle ailelerle buluşuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR