USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tasarım

26 Mayıs 2021 21:54

Dilek Karaman: Sadeleşiyoruz

“Doğanın materyalinin ve dokularının, seçilen renklerin birbiri içindeki uyumunun bizi karşıladığı mekanlarla artık daha sık karşılaşıyoruz” diyen DK Mimarlık Kurucusu İç Mimar Dilek Karaman, ofis trendlerini ve son dönemin belirleyici unsuru olan ‘doğaya dönüş' konseptini anlatıyor

Dilek Karaman: Sadeleşiyoruz

* Ofislerin işlevsel hale getirilmesi için ne gibi uygulamalar ön plana çıkıyor?

Hepimiz rahat ve davetkar bir atmosferde olmanın, genel ruh halimiz ve verimliliğimiz üzerinde çok büyük bir rol oynadığını biliyoruz. Ancak, iyi tasarlanmış bir ofis dekorasyonunun işinizin başarısını etkileyebileceğini biliyor muydunuz? En verimli ofisler, ev konforunu profesyonel bir işletme imajıyla dengeler. Yaşam ve ilham dolu şık bir ortam, ekip üyelerinizin gelişmesi için mutlu ve sağlıklı bir çalışma ortamı yaratır. Ofis tasarım fikirleriniz, iş yerinde herkesin kendilerini harika hissetmesini sağlayacak şekilde şirketinizin değerlerini içermelidir. Ofis tasarımlarında; bilginin, deneyimin, teknolojinin paylaşıldığı sosyal alanlar oldukça artırıldı. Daha fazla ortak gelişim mekanı ve motive edici alanlar oluşmaya, gelişmeye başlandı.

OFİS TASARIMI İPUÇLARI

* Estetik, kalıcı mobilyalar alın. Uzun yıllar modası geçmeyecek olan ürünleri tercih ederseniz, sık sık ofisinizi yenilemek zorunda kalmazsınız.

* Mobilyaların fonksiyonel olmasına özen gösterin.

* Şık, stil sahibi bir tarzı yakalamaya çalışın. Mimarlık ofislerinden bu konuda destek alın.

* Doğal kumaşlar ve organik tekstil ürünleri, bir ofisi ciddi ve şık göstermek için birebirdir. Ayrıca böyle bir tercihle doğaya olan sorumluluğunuzu da yerine getirmiş olursunuz.

* Altın, bronz, pirinç gibi tonları musluk, kapı kolu gibi aksamlar da kullanabilirsiniz. Bu tonlar, ofisinize aristoktatik bir dokunuş katacak.

* Ofisinizde, iş yerinize özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş seramik panolar da kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz şehirde mutlaka bir seramik atölyesi vardır. Araştırın.

* Beton, cam ve ahşabın bir arada kullanımı her zaman dikkat çekmeye devam edecek.

* Modüler mobilyalar tercih edin, böylelikle ihtiyacınıza göre değişiklikler yapabilirsiniz.

* Duvarlarda doğal kaplamalı malzemeler kullanarak doğanın enerjisini yaşam alanlarınızda hissedin.

* Yine zemin kaplamalarınızda doğal malzemeler tercih edin.

* Doğru ışık tercih edin. Gün ışığı tonlarındaki ışık tercihleri, doğal ışığa daha yakın olduğu için enerjinizi artıracak.

* Enerjik renkleri doğru alanlarda doğru miktarda kullanın. Bu dinamiğinizi her zaman koruyacak.

* Tablo ve bitki gibi dekoratif dokunuşlar ile çalışma alanlarınızın görsel etkisini ve enerjisini artırın.

"İHTİŞAM VE GÖSTERİŞTEN UZAK DETAYLAR İLE ÖNE ÇIKAN DEKORASYONLAR TERCİH EDİLMEYE BAŞLANDI"

* Tasarım açısından nasıl trendler öne çıkıyor? Sizin tasarımsal tercihleriniz nasıl şekilleniyor?

Doğaya ve doğallığa dönüş... Sadeleşiyoruz. Tasarımın çalışma disiplini ve tasarıma yaklaşma biçimi, genel olarak tasarımda buluştuğumuz trendin parçası olduğumuz doğanın materyal ve dokularının, seçilen renklerin birbiri içindeki uyumunun bizi karşıladığı mekanlarla artık daha sık karşılaşıyoruz diyebiliriz. Yaşam alanlarımızda daha fazla zaman geçirdiğimiz ve işlerimizi evlere taşıdığımız pandemi sürecinde kendimize ait alanlar oluşturmak, mevcuttaki alanları ise iyileştirmek ve yeniden tasarım yapmak isteği öncelik kazandı. İhtiyaca yönelik, konforun ön planda olduğu ve iç dünyamıza iyi gelen, bizi yansıtan mekanların önem kazandığı, ihtişam ve gösterişten uzak detaylar ile öne çıkan dekorasyonalar tercih edilmeye başlandı.

"DOĞAYA OLAN ÖZLEM ARTIYOR"

* Biyofili akımından ve yansımalarından söz edebilir misiniz? Bu akım ülkemizde ne düzeyde ilgi görüyor?

Her geçen gün doğaya olan özlem artıyor. Tasarım dünyasının bu ihtiyacın farkındalığı ile geliştirdiği biyofilik tasarımlar ise insanı doğaya yaklaştırıyor. Doğa ile entegre biyofilik tasarımlar sayesinde insan zihni ile doğa yeniden bir araya geliyor. Bu tasarımlar, insan sağlığını korumak ve insan ruhunu beslemek için geliştirilen; doğal sistemleri insan yaşamıyla uyumlu hale getiren dekorasyonlar olarak biliniyor. Bu yönüyle çevreci duyguların pekiştirilmesini sağlarken yaşam standartlarını da yükseltiyor. Ev, ofis ve benzer pek çok yaşam alanında yeşilin farklı tonları tasarımlara ve dekorasyon anlayışına yansıyor. İnsan motivasyonu ve oksijen ihtiyacının büyük bir gereksinim olduğu ofis alanlarında ise yaygın bir biçimde tercih ediliyor. Biyofilik ofis tasarımlarında, ofis içerisinde uygun olan tüm boşlukları yeşil bitkilerle donatmak ve biyofilik dizayn yapmak mümkün... Bu tasarım sisteminde yalnızca çalışanlar değil, ofisin potansiyel müşteri ve ziyaretçileri de olumlu etkiler kazanıyor. İnsan yaşamının var olduğu tüm alanlarda güvenle uygulanabilen biyofilik tasarım; evinizin farklı odalarında, geniş alanlara sahip alışveriş merkezlerinde ve benzer pek çok alanda yeşilin ve kent yaşamının etkileyici birlikteliği ile huzur yaratıyor. Yapılan araştırmalar biyofili akımının hastalar üzerindeki pozitif etkilerine değiniyor. Bu açıdan bakıldığında, 2020-2021 sezonunda bizi bekleyen renklerin toprak ve yeryüzü tonları olduğunu söyleyebiliriz. Tasarımda tercih edilen renkler, dokular, ışık renkleri, canlı bitkiler ve hayvanların yaşam alanlarına dahil olması insanların doğaya kaçış arzusunu bir nebze olsun hafifletiyor. Kütük ve masiften esinlenen şık tasarımlar ile iç mekan bitkileri kombinlenerek doğayla uyumlu yaşam alanları yaratılıyor. Duvarlardaki küçük rafları canlı bitkilerle doldurmak ve aralarına kitaplar yerleştirmek bohem bir görüntü sunuyor. Eve alınabilecek bir akvaryum sayesinde su sesi ve görüntüsü yaşam alanlarına taşınmış oluyor.

* Mobilya seçimi tercihlerinizde belirleyici kriterler neler?

Yapmış olduğum tasarımlarda, mobilya seçimlerinde mevcut alandaki altın oran dengesi benim için önemlidir. Ürünlerin aynı mekanın içinde birbirlerini hem boyut olarak hem de renk olarak rahatsız etmeyeceği tercihlerde bulunuyorum. Estetik kaçınılmaz olarak çok önemli. Ama, fonksiyonelliğin olmadığı yerde görsellik önemli değil. Bu yüzden bir tasarımı ele alırken mekanı maksimum şekilde yormadan her alanını kullanışlı kılmak sonra bu fonksiyonelliğin üzerine tasarımı giydirmek dersem, tasarıma yaklaşım dilimi daha doğru ifade etmiş sayılırım. Mekandaki tasarımı bir bütün olarak ele alırsak, bu dengenin her bir ürün arasındaki ilişkisi çok önemlidir.

EN ÇOK OKUNANLAR