USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tarım 4.0

20 Nisan 2021 19:54
Uygun Aksoy

Uygun Aksoy: Organik tarım sisteminin kontrolü akıllı tarımla yapılmalı

Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy "Ülkemizde ve Avrupa Birliği organik tarım kurallarına göre organik üretim mutlaka toprakta yapılmalı" dedi.

Uygun Aksoy: Organik tarım sisteminin kontrolü akıllı tarımla yapılmalı

Akıllı tarım uygulamaları ile organik tarım sistemin doğru ve her aşamada hızla kontrol edilebilen yapıya dönüşmesi mümkün. Ayrıca organik tarımda tüm uygulamalar ve girdiler, mevcut yerel koşullara göre seçilir, tek bir reçete yoktur. Bu tip kararları destekleyecek nitelikteki verilerin toplanmasında da akıllı tarım uygulamalarından yararlanılmalı. Örneğin, toprak sağlığı ve verimliliği organik tarımda temel kabul edilir. Bu durumda maliyet açısından veya organik tarımda sınır olarak belirlenmiş hektara yılda en fazla 170 kliogram azot uygulaması gibi kriterlere uygunluk, sensörler veya hızlı analiz cihazları yardımı ile kolayca belirlenebilir. Hayvansal-bitkisel üretim dengesi de yine işletmede devamlı ölçüm ve değerlendirme yapan sistemlerle daha etkin olarak sağlanabilir.

Seracılıkta ekim nöbeti ile farklı ürünler de yetiştirilebilmeli

Akıllı tarım uygulamalarında seracılık da oldukça öne çıkıyor. Ancak bu tip örtü altı üretiminde ana hedef, düşük işletme maliyeti ile daha yüksek verim olduğundan genelde tek ürün yetiştiriciliği yaygın. Yani sera ve akıllı sistem domates için dizayn edilmiştir ve bu nedenle sürekli her sezon domates üretilir. Aynı toprakta bir ürünü sürekli yaptığınızda çoraklaşma, toprak kaynaklı hastalık ve zararlıların artışı gibi birçok sorunla karşılaşıldığından akıllı seralarda üretim çoğunlukla topraksız tarım şeklinde yapılıyor. Oysa ülkemizde ve Avrupa Birliği organik tarım kurallarına göre organik üretim mutlaka toprakta yapılmalı. Yukarıdaki olumsuzlukların giderilmesi için de tek ürün yetiştiriciliği yerine organik seralarda ekim nöbeti (münavebe) ile farklı ürünler yetiştirilir.

EN ÇOK OKUNANLAR