USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tarım 4.0

20 Aralık 2021 17:00

“Tarım ekosistemini dijitalleştirmeye devam edeceğiz”

Türkiye'nin lider dijital tarım platformu Tarfin, tarımsal tedarik zincirinde kendi gerçekleştirdiği optimizasyonlar, geliştirdiği makine öğrenmesine dayalı tarımsal risk skorlama modeli ve gerçekleştirdiği varlığa dayalı menkul kıymet ihraçlarıyla Türkiye'de tarımsal üretime destek veriyor

“Tarım ekosistemini dijitalleştirmeye devam edeceğiz”

Tarfin, bugüne kadar 30 bini aşkın çiftçiye 580 milyon TL'den fazla tarım girdisi tedarik ederek, 2.5 milyar TL değerin üzerinde tarımsal üretime katkı sağladı. Tarfin CEO'su Mehmet Memecan, "Tarımda tüm ekosistemi dijitalleştirmeye, Türk çiftçisine destek olmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte tarımda dijitalleşme ihtiyacı duyan farklı ülkelerde de faaliyet göstermeyi planlıyoruz. Daha fazla çiftçiye ulaşmak için VDMK ihraçlarımız ve uluslararası yatırımcılarımız ile her geçen gün daha da güçleniyoruz" diyor.

Tarfin, tarım tedarik zincirinde yenilikçi çözümler sunmayı hedefleyen öncü bir fintek şirketi. 2017 yılında kurulan şirket, 70'i aşkın şehirde 800'ün üzerinde yetkili satış noktası ile hizmet veriyor. Tarfin sayesinde çiftçiler gübre, tohum ve yem gibi tarım girdilerine uygun fiyat ve hasatta ödeme fırsatlarıyla ulaşabiliyor. Tarfin, mobil uygulaması sayesinde çiftçilere bulundukları bölgelerdeki en güncel tarım girdilerindeki fiyatları karşılaştırmalı olarak sunuyor, her yeni satış noktası ile de bu havuz büyümeye devam ediyor. Çiftçiler seçtikleri ürünleri kendi ödeme döngülerine göre peşin veya vadeli olarak kolaylıkla satın alabiliyor. Tarfin hizmetleri, tedarik zincirinin farklı alanlarına etkisini gösteriyor, aynı mobil uygulamada çiftçiler hasatta mahsullerini en iyi fiyattan satabiliyor.

Dünyanın en kritik sektörü olmasına rağmen dijitalleşme performansı düşük olarak tanımlanan tarımda dijital teknoloji ve çözümlere duyulan ihtiyacı bir fırsat olarak gördüklerini belirten Memecan, "Müşterilerimizin ve iş ortaklarının teknoloji adaptasyonunu sağlıyor, teknolojik çözümlerimizle iş ortaklarımızı gün ve gün güçlendirmeye ve büyütmeye devam ediyoruz" yorumunda bulunuyor.

YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ İLE 4 DAKİKADA HİZMET

Tarfin, tüm bu uygulamaları kendi geliştirdiği makine öğrenmesine dayalı tarımsal risk skorlama modeliyle gerçekleştiriyor. Sürekli gelişen ve öğrenmesi hızlanan bu yapay zeka teknolojisi ile çiftçilere hızlı ve rekabetçi bir ödeme avantajı sunabiliyor. Üstelik çiftçiler, Tarfin'de ihtiyaçlarına uygun fiyat seçenekleriyle satın alım gerçekleştirirken kefil, ipotek gibi ek yükümlülükler altına da girmiyor, ürünlerine, bölgelerine özel hasat tarihine göre ödeme günlerini belirliyorlar. Bu uygulama sayesinde çiftçiler, bulundukları ildeki satış noktalarını ziyaret ederek işlemlerini 4 dakika içinde tamamlayabiliyor ve ürünlerini anında teslim alabiliyor.

Mehmet Memecan, "Sadece çiftçinin finansal verisi değil; üretimi, yetiştirdiği ürün gibi bilgiler, ihtiyacı olan ürüne daha kolay ulaşması için önemli bir veriye dönüşüyor, başvuru anında hızlıca değerlendiriliyor" diye belirtiyor.

TEDARİK ZİNCİRİNİ DİJİTALLEŞTİRİYOR

Tarfin; Türkiye'de ve bölgede, tarım tedarik zincirinde sunduğu çözümlerle çiftçilerin her türlü talebini karşılayabilen, onlara her anlamda destek verebilen bir şirket olmaya odaklanmış durumda.

Memecan, "Ancak hedeflerimiz bu kadarla sınırlı değil. Çiftçilerimize çözüm üretirken birlikte çalıştığımız iş ortaklarımızı da büyütmeyi hedefliyoruz. Bugün Tarfin'in yetkili satış noktaları, Tarfin Mobil'i kullanırken Tarfin'in ekosisteminde yer alan çiftçilere kolaylıkla ulaşıyor böylelikle hem iş hacmini artırıyor hem çiftçilerine daha geniş bir ürün yelpazesi sunuyor" diyor.

Tarfin, son olarak çiftçilerin emeklerinin karşılığını alabilmelerini sağlamak için Tarfin Zahire hizmetini devreye aldı. Tarfin Zahire, Tarfin mobil uygulaması ve satış ağı üzerinde çiftçilerin mahsullerinin satışını en avantajlı şekilde gerçekleştirebilmeleri için onları zahirecilerle buluşturuyor.

Böylece çiftçiler, seçtikleri zahirelere mahsullerini aracı olmadan yüksek kârlılıkla doğrudan satabiliyor. Tarımsal üretime en fazla katkı sağlayan illerden Konya, Ankara, Çorum ve Amasya'da hizmet vermeye başlayan Tarfin Zahire'nin, kısa süre içinde tüm Türkiye'deki çiftçilerle buluşması planlanıyor.

Mehmet Memecan, "Önümüzdeki süreçte tarımda dijitalleşme ihtiyacı duyan farklı ülkelerde de faaliyet göstermeyi planlıyoruz" diye konuşuyor.

292 MİLYON TL DEĞERİNDE VDMK İHRACI

Güçlü finansal yapısıyla öne çıkan Tarfin, vadeli menkul kıymet (VDMK) ihraçlarıyla çiftçilere yaptığı uzun vadeli gübre, yem, bitki besleme ürünleri ve zirai ekipman satışlarını da fonluyor. Şirket, yaptığı ihraçlarla sermaye piyasası yatırımcılarını Türkiye'nin 7 bölgesinde üretim yapan çiftçilerle buluşturuyor ve onları doğrudan desteklemelerine öncülük ediyor. Yatırımcıların satın aldıkları her VDMK, Türk tarım sektörüne ve on binlerce çiftçiye destek olarak geri dönüyor. İlk VDMK ihracını 2018 yılı Haziran ayında gerçekleştiren Tarfin, 2021-2022 tarım sezonunda da varlığa dayalı menkul kıymet ihraçlarına devam etti.

Sezonun ilk ihracını eylül ayında tamamlayan şirket, ikinci ihracı 3 Kasım tarihinde gerçekleştirdi. 50 milyon TL nominal değerli 310 gün vadeli bir ihraca kaynak olan Tarfin, böylece Türkiye'nin 63 ilinde üretim yapan 3 bin 478 çiftçinin girdi ihtiyacını kurumsal yatırımcılarla buluşturdu. Bu son ihraçla birlikte Tarfin, kurulduğu 2017 yılından bugüne kadar 11'inci ihracını tamamlamış ve toplam 292 milyon TL VDMK ihracı gerçekleştirmiş oldu.

Tarfin VDMK ihraçlarının yanında aldığı uluslararası kredilerle de finansman yapısını güçlendiriyor. Şirket son olarak merkezi İsviçre'de bulunan etki yatırımında lider pazar erişimi platformu Symbiotics ile Türkiye genelinde sürdürülebilir tarım konusunda iş birliği yapmak için bir kredi anlaşması imzaladı.

2005'ten bu yana 6.5 milyar dolardan fazla etki yatırımına imza atan ve 90 farklı ülkede faaliyet gösteren Symbiotics ile imzalanan bu kredi anlaşması, yerel para biriminde imzalanmış örneklerden biri olması sebebi ile de sektördeki önemli iş birliklerinden biri oldu. Mehmet Memecan, "Daha çok çiftçiyi desteklemek için finansal yapımızı güçlendirmeye odaklandık. Hem gerçekleştirdiğimiz VDMK ihraçları hem sağladığımız uluslararası fonlamalarla her geçen gün daha da güçleniyoruz. Aralık ayında 50 milyon TL nominal değerli olacak şekilde bir ihraç daha planlıyoruz. Symbiotics'ten de aldığımız destekle daha fazla çiftçiye tohumunu gübresini yemini tedarik etmeye devam edeceğiz" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR