USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Start-up

06 Temmuz 2022 22:04

100 bin yeni teknoloji girişimi kurulacak

Genç girişimcilere ‘cesur olun' çağrısı yapan Bakan Varank, yakında ‘Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi'ni ilan edeceklerini söyledi. Varank, “Hedefimiz 2030 yılına kadar 100 bin yeni teknoloji girişimi kurabilmek” dedi.

100 bin yeni teknoloji girişimi kurulacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu tarafından düzenlenen 'Yatırım Alan Şirketlerin Tanıtım Programı'na katılarak, Türkiye'nin yeni teknoloji yıldızlarıyla tanışmak için bir araya geldiklerini söyledi. Gençlere seslenen Bakan Varank, girişimci olmanın ilk kuralının cesaret olduğunu belirterek, "Size 'yapamazsınız' diyecekler, siz yapacaksınız. Adeta mental bir savaş vereceksiniz. Bu manada girişimci olmanın birinci kuralı cesur olmaktır" ifadelerini kullandı.

YABANCILAR ÖNERİYOR

Bakan Varank, Türkiye'de iki yıl önceye kadar olmayan milyar dolar değerlemeye ulaşan unicornların sayısının 6'ya ulaştığına dikkati çekerek, 10 milyar dolar değerlemeye ulaşan decacornlar arasında yerli firmalar bulunduğunu söyledi. 'Türk Girişimcilik Ekosistemi'nin dünya nezdinde saygı gördüğünü ve yabancı yatırım uzmanlarının, bu ekosisteme yatırım yapmayanların kaybedeceğini söylediğini aktaran Varank, şöyle konuştu: "Ülkemizi bir çekim merkezi haline getirmeyi planladığımız Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi'ni hazırladık. Kısa sürede bu stratejimizi ilan edeceğiz. Burada hedefimiz 2030 yılına kadar 100 bin yeni teknoloji girişimi kurabilmek. Bu hedef doğrultusunda tüm altyapıyı uçtan uca planladık."

'VADİ'LERE BÜYÜK TALEP

"Stratejimizi eğer başarıyla uygulayabilirsek, 2030 yılında Türkiye teknoloji girişimciliği ekosistemi dünyanın en gelişmiş ilk 10 ekosistemi arasında yerini alacak" diyen Bakan Varank, şöyle devam etti: "İstanbul'u girişimcilikte dünyanın en önemli 20 merkezinden biri haline getireceğiz. Sayıları hızla artan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, bu ekosistemin lokomotifi durumunda. Bugün Teknoloji Geliştirme Bölgeleri sayısı 93'e ulaştı. Bilişim Vadisi Kocaeli kampüsünde yüzde 92 doluluk oranına ulaşmış vaziyetteyiz. Bilişim Vadisi İstanbul'da firma yerleşimleri başladı. Bilişim Vadisi İzmir'de ise inşaat yükseliyor."

YATIRIMLAR 1.5 MİLYAR DOLARA ULAŞTI

Türkiye'de teknoloji tabanlı işlere yapılan yatırımlarda keskin artış olduğunu söyleyen Varank, "2023 hedefimizi, 2021'de büyük bir farkla geçtik. 2020'de 148 milyon dolar olan teknoloji yatırımları 2021'de 1.5 milyar dolara ulaştı. Bir senede, 9 kattan fazla arttı" ifadelerini kullandı. Bakan Varank, 2021'de kurulan Bilişim Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonu'nun da 300 milyon liralık bir büyüklüğe ulaştığını bildirerek, fona başvurular kapsamında bugüne kadar 1000 girişimcinin incelendiğini ve şu ana kadar 16'sıyla ilgili yatırım kararı alındığını kaydetti.

EMEK VERENLERİN MORALİNİ BOZMAYIN

Bakan Varank, Türkiye'nin otomobili Togg'a yapılan eleştirilere yönelik de, "Bir kere de mutlu olun be. Bu zihniyetin ülkemiz hakkındaki yorumları hiç tarafsız olabilir mi?" dedi, Varank, şöyle konuştu:

BİR KERE DE MUTLU OLUN

"Bunlar 'Siz asla Togg'u yapamazsınız? Hani nerede bunun fabrikası dediler.' Şimdi Togg'u test sürüşünde görmüşler, şimdi 'Biz size yapamazsınız demedik, satamazsınız' diyorlar. Daha yola çıkmadan eskidi, bunun neresi yerli' diyenleri mi ararsınız... Aracın doğuştan elektrikli olduğunu bilmeden 'geç kaldınız' diyenleri mi ararsınız. Ya bir kere de mutlu olun be! Takdir, tebrik, zaten beklemiyoruz da hiç değilse bunca emeği verenlerin moralini bozmayın."

EN ÇOK OKUNANLAR