USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

07 Ekim 2017 11:20

“Turizmdeki gelişmeleri en iyi şekilde değerlendireceğiz”

Yurtdışında küçük bir atölyede tekstil işine başlayıp ardından turizm sektörüne atılan alp şirketler grubu yönetim kurulu başkanı Mehmet Alp, Türkiye’de Alp Grup’u bir markaya dönüştürdüklerini aktarıyor. Hiç şüphesiz, şirketin bir markaya dönüştürülme hikâyesinde Halkbank’ın da önemli katkıları bulunuyor.

“Turizmdeki gelişmeleri en iyi şekilde değerlendireceğiz”

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

İş hayatına çok genç yaşlarda atılan Alp Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Alp, yurt dışında büyüttüğü işleri, sonrasında Türkiye’de devam ettiren bir iş adamı… Tekstil, turizm ve inşaat sektöründe faaliyet gösterdiklerini belirten Alp, insanın yaşadığı müddetçe hayallerinin gerçekleşmesi için mücadele etmesi gerektiğini söylerken, her zaman için Türkiye’ye, Antalya’ya ve çevresine yardımcı olmayı hedeflediğini dile getiriyor. Sektöre yeni girecek firmalara tavsiye olarak elindekinin değerini bilmenin çok önemli olduğunu aktaran Alp, diğer sorularımıza şöyle yanıt veriyor:

Yaptığınız işi kısaca anlatır mısınız? İş fikri nasıl ortaya çıktı?

Türkiye’de ağırlıklı olarak turizm, tekstil ve inşaat sektörü alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Uzun yıllar yurt dışında yaşadım. Yurt dışında küçük bir atölye açarak tekstil sektörüne başladım. Orada işlerimi büyüterek turizm sektöründe de faaliyet göstermeye başladım. Hollanda’nın Amsterdam şehrinde tarihi binaları satın alarak restore ettirdim ve güzel butik oteller açtım. Bu düşüncelerimi Türkiye’de de devam ettirmek istedim ve Antalya Kaleiçi’nin bu iş için en uygun yer olacağını keşfettim. Turizm yatırımlarını, dünyanın turizm cenneti olan ve Türkiye’nin turizm başşehri Antalya’nın merkezi Kaleiçi’nde tarih ve kültürleri teknoloji ile birleştirip artık bir marka olan Alp Paşa Hotel’i işletmeye açtım.

Kuruluş aşamasında yaşadığınız deneyimlerden bahseder misiniz?

İş hayatına çok genç yaşlarda atılmam ve yurt dışında yaşadığım tecrübelerden dolayı şirketimin kuruluş aşamasını Türkiye’de hızlı bir şekilde gerçekleştirerek turizm ve tekstil firmalarımı kurdum. Turizmde hem konaklama hem de seyahat acenteliği alanlarında faaliyetlere devam ettim. Daha sonra inşaat işleri çalışmalarına başladım.

Çalışmaya başladığınız günden bu yana işinizi ne kadar geliştirdiniz?

Öncelikli olarak iş hayatına yurt dışında atıldım. Yurt dışında 8-10 kişi ile küçük bir atölyede başlayan tekstil işimi orada büyüterek yılda 1 milyon adet üretim yapan bir firmaya dönüştürdüm ve orada turizm sektörüne atılarak tarihi binalar alıp restore ederek butik oteller inşa ettim. Yurt dışındaki birikimlerimi ülkeme getirerek Antalya Kaleiçi’nde muhtelif tarihi binaları satın alarak restore ettirdikten sonra butik otellere dönüştürdüm. Restoranlar açarak yiyecek sektörüne de giriş yaptım. Daha sonra Topaze Turizm Seyahat Acentesi’ni kurarak yurt içi ve yurt dışından turist getirmeye başladım. Sağlık turizmine yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Ayrıca tekstil sektöründe de faaliyetlerimi devam ettirdim. İnşaat alanındaki işlerimiz devam ederken, yurt dışındaki yabancı emeklilere ve ortanın bir üstü gelir grubunda olanlara Türkiye’de binalar yapıyoruz.

Alp Group olarak 2016 yılında ne kadarlık bir büyüklüğe ulaştınız? 2017’nin ilk yarısında bu büyüklüğü hangi noktalara çıkardınız? 

Alp Group olarak sistemli ve sağlam bir büyüme yapısı ile hareket ediyoruz. Yurt dışında ve yurt içinde yatırımlarımız devam ediyor. Yukarıda da belirttiğim gibi Hollanda’da ufak bir tekstil atölyesinden başlayarak bugün için yurt dışında tekstil firmaları, oteller ve restoranlar ile yurt içinde oteller, restoranlar ve inşaat firmaları kurarak büyük bir büyüme sağladık. 2016 yılında durgun geçmesine rağmen yüzde 15’lik bir büyüme hızı ile sezonu kapattık. 2017 yılının ilk altı ayı ise oldukça olumsuz geçti. Son üç aydır yaşadığımız gelişmeler ise bizi oldukça umutlandırdı. 

Kaç kişi istihdam ediyorsunuz?

Yurtdışında yaklaşık olarak 150 kişi, Türkiye’de ise ortalama olarak 200 kişinin üzerinde çalışma arkadaşımızı istihdam ettiğimizi söyleyebilirim.

İşinizde sizi farklı kılan, başarılı olduğunuzu düşündüğünüz neler yaptınız?

Gerçekten çok söylenmiş bir söz olsa da, beni farklı kılan dürüstlük ve sözüne sadık olma durumu... Verdiğiniz sözle veya yapmış olduğunuz anlaşmalarla ticaret yaptığınız firmalar veya çalıştırdığınız elemanlar olabilir. Her koşulda gereken, samimi ve doğru olmaktır. Şair Mehmet Akif’in dediği gibi, “Öyle dinleri var bizim işimiz gibi, öyle işleri var bizim dinimiz gibi…” Bunda belki de biraz da yurt dışında ticareti öğrenmem de etkili olmuştur. Güçlü bir dinamizmle turizm alanında gerçekten önemli işler başardık. Faaliyet gösterdiğimiz diğer alanlarda da çalışmalarımız iyi bir şekilde devam ediyor. Amacım, sözüne sadık bir iş adamı olarak faaliyet gösterdiğim tüm alanlarda en iyi ve en güzeli yapmak ve bu doğrultuda ülkeme ve insanıma yararlı olmak. 

Ürünlerinizi yalnızca iç pazara mı sunuyorsunuz, yoksa yurt dışına ihracatınız da bulunuyor mu?

Ürünlerimizi yurt dışına ihraç ediyoruz. Turizm ve inşaat sektöründe hem yurt içi hem de yurt dışına yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Farklı sektörlerde ise Ar-Ge çalışmalarımız devam ederken, bu hususlarda ülke sivil toplum örgütleri ve ilgili kamu kuruluşları ile gerekli girişimlerimiz bulunuyor. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üyesi ve Hollanda ve Belçika iş adamları üyesi olmam münasebeti ile de ihracat çalışmalarımız devam ediyor.

İçinde bulunduğunuz sektör düşünüldüğünde, turizmde son iki yılda ne gibi gelişmeler oldu? Özellikle Rusya ile yaşanan gerginlikten sonra eski güzel günlere geri dönüş yaşandı mı?

Turizm sektöründe 2016 yılına kadar gelinen nokta gerçekten ülkemiz için çok önemli bir gelişmeydi. Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen (terör, ekonomik baskı vs.) yıllarca dünyada bu sektörde büyüyen ülkelerin hep en başında geliyorduk. Ancak son zamanlarda ülkemiz sınırları etrafında yaşanan savaşlar ve olumsuz haller ile dış mihraklarca desteklenen hain teröristlerin terör olaylarını artırmaları ve Rusya’nın savaş uçağının düşürülmesi turizmimizi baltaladı. 2016 ve 2017 yıllarında ülke turizmi gözle görülür bir düşüş yaşandı. Son dönemde Avrupa ile yaşanan krizin sektöre negatif etkisi oldu. Ülkemiz turizm yönünden bir geçiş sürecinde. Önümüzdeki birkaç yılda 2016’ya kadar yakaladığımız o güzel turizm günlerini hemen yakalamamız biraz zor. Buna rağmen geleceğe olumlu bakıyoruz. 

Bugüne kadar KOBİ’lere özel kredilerden faydalandınız mı? En çok hangi alanların finansmanında kredi desteği aldınız?

Elbette çalışma hayatımızda dönem dönem işlerimizin büyümesi ve işletmemizin daha verimli olması için KOBİ destek ve kredilerinden faydalandık. En çok turizm ve inşaat alanlarındaki yatırımlarımız için kredi desteği aldık.

Halkbankkobi.com.tr’ye üye misiniz? Sitedeki fırsatlardan faydalandınız mı?

Halkbankkobi.com.tr üyeliğimiz var. Gerektiği zamanlarda fırsatları takip ediyor ve yardım alıyoruz. 

Halkbank’ın KOBİ’ler için hayata geçirdiği KOBİ Gelişim Platformu’ndan haberiniz var mı? Buradaki eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden faydalanmayı düşünüyor musunuz? 


Halkbank Kobi Gelişim Platformu’ndan haberimiz var. Ancak henüz faydalanmış değiliz. Tabii ki işimiz gereği eğitim ve danışmanlık hizmetlerinden yararlanmak isteriz. 

Sektöre yeni girecek olan firmalara tavsiyeleriniz neler?

Kolay para kazanmak sadece bir hayaldir, süreklilik arz etmez. Hayırlı ve bereketli kazanç ancak çok çalışarak ve emek harcayarak mümkündür. Sektöre yeni girecek firmalara tavsiyem; elindekinin değerini bilmek, hırsı yüzünden ve hızlı kazanç sağlayacağım diyerek yok olmamaktır.

EN ÇOK OKUNANLAR