USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

07 Ekim 2017 10:51

“İnteraktif natıve çalışmalarımızla ses getirdik”

İçerisinde 30’dan fazla servisi barındıran ve dijitalleşmeyi işinin merkezine alan Mynet’in en çok dikkat çeken hizmetleri arasında natıve ve sosyalleşme trendleriyle organik yayılan içerik yarattıkları sosyal yayıncılık alanı yer alıyor

“İnteraktif natıve çalışmalarımızla ses getirdik”

Duygu Sayıner / [email protected]

Mynet, içerisinde 30’dan fazla servisin bulunduğu, 1999 yılından itibaren hayatta olan bir internet şirketi olarak dikkat çekiyor. Kısa bir süre önce CEO olarak göreve başlayan Bilgen Aldan, bu servislerin en büyüklerinin Mynet.com ve Mynet uygulamalarının içerisinde bulunduğu Mynet medya dijital varlıkları olduğunu söylüyor. Aldan, faaliyet alanlarıyla ilgili şu açıklamaları yapıyor: “Her biri alanında öncü olan bu hizmetlerimizle tarafsız dijital yayıncılık yapıyoruz ve bizi diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise dijitalleşmeyi işimizin merkezine almış olmamız. Bu alanda 34 milyondan fazla tekil kullanıcıya hitap ediyoruz. Kullanıcılarımızın önemli bir kısmını mobil kullanıcılar oluşturuyor. Bu yıl yenilenen web sitemiz global bir başarı hikayesi olarak tanındı. Aynı zamanda mobil uygulama marketleri verilerinde haber ve finans kategorisinde liderliğimizi sürdürüyoruz. Bununla birlikte videolaşma ve sosyalleşme trendinin de gelişmelerini bu alanda görüyoruz. Şirketimiz çatısı altında büyüyen bir diğer iş kolumuz ise oyunlar. Türkiye’deki 30 milyon oyun kullanıcısına sunduğumuz oyunlarla 6 milyon kişiye ulaşıyoruz. Üçüncü olarak ise dünyadaki native ve sosyalleşme trendleriyle organik yayılan içerik yarattığımız sosyal yayıncılık alanı hizmetlerimiz arasında bulunuyor. Bildiğiniz üzere Buzzfeed, Huffington Post gibi yayıncılarda native gelirler yüzde 70’lerin üzerinde. Biz de bu alanın potansiyeline inanıyoruz ve alanında uzman bir ekiple, çok iyi tanıdığımız hedef kitlemizle doğru içeriği buluşturmak için önemli çalışmalar ve yatırımlar yapıyoruz. Bu doğrultuda native içeriklerin üretimi için sürekli geliştirdiğimiz video prodüksiyon stüdyomuz var. Kendi video içeriklerimizi kendimiz üretiyoruz ve organik olarak yayılımını sağlıyoruz.” Native reklam alanında başarılı çalışmalara da imza attıklarını ifade eden Mynet CEO’su Bilgen Aldan ile şirketin rakamsal verilerini, native alanındaki projelerini ve gelecek hedeflerini konuştuk…

2017 yılının ilk üç çeyreğine yönelik rakamsal verileriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Mynet’i bir ayda toplam 34 milyon tekil kişi ziyaret ediyor. Bu kişilerin yüzde 40’a yakını 25-34 yaş aralığında. Ağustos 2017 Gemius verilerine göre top 10’daki internet sitelerinden biriyiz, yerel yayıncı olarak ilk sıradayız. Similarweb tarafında sadece web ve mobil web tarafında Türkiye’den 100 milyon civarı oturum ve 8’e yakın oturum başı sayfa gösterimi görmek mümkün. Tüm diğer varlıklarımızı değerlendirdiğimizde 1 milyarın üzerinde sayfa gösterimi yapıyoruz. Mobil uygulama marketlerinde haber ve finans içeriği kategorilerinde liderliğimizi koruyoruz. Ayda 1 milyondan fazla tekil aktif kullanıcı, haber ve finans uygulamalarımızı kullanıyor. Gemius’un son yayınladığı mobil uygulama analizine göre ise uygulama kullanıcı sayısında Türkiye’de 2’nci marka ve 1’inci yayıncıyız. 

Diğer takip ettiğimiz önemli metrik de dijital dünyada videolaşmanın getirdiği izlenme rakamları. Kendi mecramızda ve 8.5 milyon kişinin takip ettiği sosyal mecralarda kendi oluşturduğumuz içeriklerle ayda 100 milyonun üzerinde video izlenme sayısına ulaştık. Bunun yanı sıra en sevdiğimiz diğer bir yetkinliğimiz ‘canlı yayın’ yapabiliyor olmamız. Her ay düzenli olarak yaptığımız 20 canlı yayın çalışmasında, yayın başına 1 milyon üzerinde erişimleri yakalayabiliyoruz. Bunun haricinde önemli iş birlikleri de gerçekleştiriyoruz. Örneğin, sosyal içeriklerimizi Modyo üzerinden İstanbul’da günlük 6 bin 450 ekranda 3.6 milyon kullanıcıyla buluşturuyoruz. Diğer alanımız olan oyunlarımızı da toplam 6 milyon kişi kullanıyor. Burada da yine çok önemli gördüğümüz gerçek mobilleşme. Bunların hepsine dip toplamda baktığımızda yılın son çeyreğinde toplam gelirlerimizde yüzde 60 büyüme sağladık. 

Yılı nasıl tamamlamayı öngörüyorsunuz?

Dördüncü çeyrek, yılın bizim için en önemli dönemi. Okulların açılmasıyla birlikte tüm internet ve mobil trafiklerimizin yüzde 25 bandında artacağını öngörüyoruz. Son çeyrekte iki adet yeni uygulama lansmanımız olacak. Bunlardan biri oyun grubunda, diğeri medya grubunda gerçekleşecek. Elimizdeki önemli varlıklarla yeni kullanım alanları ve değer yaratmaya çalışacağız. Aynı zamanda önemli bir veri yapısı kuruyoruz. Bu çalışmayı özetlemem gerekirse; çok önemli bir kullanıcı veri tabanına sahibiz. Bu veriyi hem kullanıcılara hem de reklamverenlere değer sunacak şekilde yeniden yapılandırma çalışması içerisindeyiz. Native ve verinin bir arada kullanıldığı bu tip projeleri keyifle gerçekleştiriyoruz ve önemli başarılar da elde ediyoruz. Bu çalışmamızı da son çeyrek dönemde tamamlayarak deneme çalışmalarına başlayacağız. Sosyal yayıncılıkta da özellikle kadın segmentinde geçmişten gelen gücümüzle Mynet Kadın ve Mynet Yemek topluluklarıyla liderlik bayrağını taşıyoruz. Bu kanalda yakın bir bağ kurduğumuz kullanıcılarımıza hem yeni sosyal medya teknolojilerinden hem de yaratıcı içeriklerden faydalanarak yenilikler sunacağız. 2018’deki globalleşme vizyonumuz için de bu seneden bazı denemelere başladık, onları da devam ettireceğiz ve yeni denemeler yapacağız. 

Native alandaki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Mynet olarak Native reklamları alanında çok kanallı ve birbirini destekleyen işlere imza atıyoruz ve yaratıcı çalışmalarla hedef kitlemizi keyifli, ilgi çekici içeriklerle buluşturmaya özen gösteriyoruz. En sade haliyle bu alandaki üç temel yetkinliğimizi ise şu şekilde sıralayabilirim: Medya platformlarımız üzerinden çok yüksek bir kitleye erişimimiz mevcut ve bu kitlenin ilgilerini çekecek içerikleri üreterek kullanıcıya uygun Native reklam çalışmaları gerçekleştirmek, sosyal yayıncılık üzerinden, sosyal medyadaki dinamiklere uygun, organik erişimi yüksek ve bu sayede izlenme maliyetini düşürerek etkileşimi artıracak içerikler yaratmak ve oyunlarımız üzerinden yapılan oyun içine yerleştirilmiş native uygulamaları...

Bu alanda ne gibi projelere imza attınız?

2017 yılında multi-channel üzerinden GSK (Sensodyne), Braun, Eczacıbaşı (Selpak), Unilever (Knorr) gibi birçok global marka ile kullanıcılarımızı buluşturduk. Her bir video üzerinden, ortalama 500 bin izlenme ve 4 milyon erişim yarattık. Huawei Leica teknolojisine özel hazırladığımız interaktif native çalışmasıyla kullanıcıların ortalama 2 dakika mikrosite içerisinde zaman geçirmesine ve Leica teknolojisini deneyimlemesine fırsat verirken, Unicef’e hazırladığımız mikrosite ile erken yaşta evlendirilen kız çocukları konusunda farkındalık yarattık. Mynet Oyun ile de Fiat ve Pepsi gibi markalar ile offline-online entegre projelere imza attık. Pepsi ile yaptığımız projede 2016 yılında 704 bin 719 tekil kullanıcının 1 milyon 507 bin 70 kod kullanmasını sağladık. Native alanında canlı yayınları kullanma konusunda da başarılıyız. Örneğin; tüm dünyada aynı anda koşulan RedBull Wings for life, Unilever Magnum Store açılışı gibi çalışmalara imza attık. Yine canlı yayında güneş tutulmasını izlettiğimiz yayında 1.2 milyon erişim sağladık.

Native reklamda hedefleriniz neler?

Native Advertising Enstitüsü’nün yaptığı araştırmalara göre, 2017 yılı ilk yarı native içerik gelirleri, geçen senenin ilk yarısına göre yüzde 10 artarken, yayıncıların çoğunluğu yıl sonu hedef beklentilerini yüzde 30 artırmış durumda. 2018 native içerik pazarının dünya çapında 60 milyar dolara çıkması öngörülüyor. Pazarın ve kullanıcıların bu dinamiklerini öngörerek geliştirdiğimiz Mynet Content Studio’da bugüne kadar özellikle markalı içerikleri oluştururken başvurduğumuz kullanıcı datasını artık doğrudan native içeriğin yayınlanması için de formüle ettiğimiz çalışmalar yapmaya başladık. Native content çalışmalarının markaların 360 iletişim planları içine ‘doğal’ olarak dahil edilmesini sağlamayı hedefliyoruz. 

EN ÇOK OKUNANLAR