USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

01 Eylül 2017 17:07

Yenilerin ve ilklerin bankası Aktif Bank, FinTech tarafına ağırlık verecek

Yılın ilk yarısında büyümede hız kesmeyen Aktif Bank, Passolig ve ulaşım uygulamalarının yanında, Türkiye’de bir ilk olan yeni finansal ürünlere ve özellikle güneş enerjisi finansmanına yoğunlaştı. Banka, özellikle FinTech alanında katma değer yaratacağı bir dönemin içine girmiş bulunuyor

Yenilerin ve ilklerin bankası Aktif Bank, FinTech tarafına ağırlık verecek

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

 

Türkiye’nin en büyük özel sermayeli yatırım bankası olan Aktif Bank, son dönemde finans piyasalarına sunduğu ilklerin yanında, güneş enerjisi tarafında gerçekleştirdiği atılımlarla da adından söz ettiriyor. Bunun yanında bugüne kadar Türk sporuna yaklaşık 2 milyar TL’lik bir finansman sağlayan banka, Passolig tarafında ise 2.9 milyon kullanıcıya ulaştı. Banka olarak Passolig’in yanında E-Kent gibi bir ulaşım uygulamasıyla, FinTech tarafına daha fazla ağırlık vererek ikinci bir faza geçmiş olduklarını ifade eden Aktif Bank Genel Müdürü Dr. Serdar Sümer, bundan sonraki süreçte ise bu alanda katma değer yaratacaklarının altını çiziyor.

 

Aktif Bank nasıl bir 2017 yılı geçiriyor? Yılın ilk yarısında nasıl bir performans gösterdiniz?

İlk yarıdan önce, sizin de bildiğiniz üzere Türkiye’deki tüm bankalar çok iyi bir ilk çeyrek geçirmişti. Buna biz de dahiliz. Kârlılıkta yüzde 100’lük bir büyümemiz var, yılın ikinci çeyreğinde de aynı ivmeyi sürdürebildik. Fakat sektörün büyük bölümünde ikinci çeyrekteki büyüme, ilk çeyrekteki gibi iyi olmayacak. Bizim bu ivmeyi koruyabilmemizin esas nedeni, almış olduğumuz tedbirler. Aktif Bank olarak hayatımıza başladığımızdaki çıkış noktamız, şube açmamaktı. Yani teknolojiyi ve başka kurumların fiziki noktalarını kullanacaktık. Bu felsefemiz sonrasında da meyvelerimizi toplamaya başladık. Bunun da örneğini şöyle vereyim; bize benzer bankaların altı aylık rakamlarına baktığımızda, iki yıl evvel personel giderlerimiz, o bankalarınkiyle eşitti. Şimdi ise bizim personel giderlerimiz azalırken, o bankaların personel giderleri bizim giderimizin yüzde 40 oranında arttı. Yine o bankaların işletme giderlerinde de önemli artışlar oldu. Bizde ise bu kalem de geriledi.

 

Aktif Bank’ın yatırım bankacılığı alanında farklılaştığı noktalar neler?

Esas odağımız çok kâr etmek değil. Finans sektöründe her zaman için farklı şeyler yapmayı gözetiyoruz ve bunu yapıyoruz da. Türkiye’nin krediye bağlı tahvilini ilk biz çıkardık. Bununla beraber yine bir ilk olan yurt dışında, İrlanda’da 120 milyon dolar tutarında sukuk ihraç ettik.  Yine İslam Kalkınma Bankası iştiraki ICD ortaklığıyla kurduğumuz Mükafat Portföy’le, kira sertifikalarına yatırım yaparak günlük kâr payı getirisi sağlayacak ilk kısa vadeli kira sertifikası fonu olan faizsiz likit fonu da hayata geçirmiş olduk. Ayrıca Turkcell’in finansman şirketi olan Financell, Aktif Bank’tan aldığı aracılık hizmetiyle varlığa dayalı menkul kıymet ihracıyla sermaye piyasalarından kaynak temin etti. Bu bağlamda Türkiye’de ilk defa banka dışı bir kurum, bizim aracılığımızla böyle bir işe imza attı. Bir de biliyorsunuz, finans sektöründe ilkleri yapıyorsanız, kârlılık ilk güttüğünüz şey olmuyor. Bizim önem verdiğimiz ilk şey, verimlilik rasyolarını etkin tutarak, sürdürülebilir olmak. 

 

İştiraklerinizle de dikkat çeken bir yapınız var. Şu anda Aktif Bank, hangi şirketleri bünyesinde bulunduruyor?

Bahsettiğiniz gibi, Aktif Bank aslında bir buzdağına benziyor. Aktif Bank gibi görünen bir taraf var, bir de bunun yanında Aktif Bank’ın iştiraki bile olduğu bilinmeyen organizasyonlar var. UPT var; Türkiye’nin ilk resmi lisanlı para transfer şirketi ve pazar payı olarak da Türkiye ikincisi. N Kolay var; Türkiye’nin ilk lisanslı fatura ödeme kuruluşu ve alanında Türkiye’nin en büyüğü. Her ay 3 milyon kişi, N Kolay üzerinden fatura ödemesi yapıyor. 5 bin noktaya sahip bu yapımız, franchise sistemiyle çalışıyor. Yine Pavo’muz var; bu iştirakimiz yerli/yabancı müşterilerine başta yazarkasa olmak üzere, elektronik ödeme sistemleri alanında, tasarımdan üretime anahtar teslim çözümler sunuyor. Sigortayeri, E-kent, EchoPOS, Haliç Leasing ve Mükafat Portföy gibi iştiraklerimiz de bulunuyor.

 

Son dönemde N Kolay üzerinden kredi başvurularında hareketli günler geçiriyorsunuz. Bu platform üzerinden ne kadarlık bir kredi başvurusu oldu?

N Kolay 1.5 yıllık bir uygulama. Bu 1.5 yıllık bir süreçte 3 milyon kişi, toplamda 5 milyondan fazla görüntülemek üzere siteyi ziyaret etti. Bu giren 3 milyon kişiden 1.5 milyonu kredi başvurusunda bulunurken, toplamda 11 milyar TL’lik bir ihtiyaç kredisi başvurusu gerçekleşti. Biz, başka bankalardan kredi alamayan kişilere kredi veriyoruz. Çünkü insanlara FinTech sayesinde daha anlamlı, daha nitelikli ulaştığımızı düşünüyoruz. Bir de bazı bankaların kredi verme konusunda biraz ezbere davrandığını düşünüyorum. Bizim kredi vermede daha farklı disiplinlerimiz var. Bu yüzden kullanıcılara çok daha farklı şekillerde ulaşabiliyoruz.

 

İştirakiniz E-kent’te son dönemde önemli gelişmeler söz konusu. Bu bağlamda o tarafta ne gibi yatırımlarınız var?

Şu ana kadar Ankara’da E-kent’le beraber ulaşım tarafında bilindik uygulamaları gerçekleştirdik. Şimdiyse bunun ikinci fazı olan akıllı telefon kısmına geçiş yapıyoruz. Yani kartla yapılan tüm işlemler, akıllı telefon üzerinden yapılacak. Yine akıllı telefonlar üzerinden toplu taşımanın ne zaman geleceği, hangi lokasyona nasıl gideceğiniz gibi gerçek zamanlı ipuçları da olacak. Bunun yazılımı tamamen bizde. Donanım çözümlerinde ise dış kaynak kullanıyoruz.

 

2017-2018 sezonu hazır başlamışken, şu anda Passolig’de toplamda kaç kullanıcıya ulaşıldı? Trend nasıl ilerliyor?

Şu anda 2.9 milyon kullanıcıya ulaşıldı. Fakat bu sezon, özellikle Passolig kullanımının daha çok artacağını düşünüyorum. Her lig başlarında başvuruların daha da arttığını görsek de, bu yıl bunun yanında yapılan transferler ve dört büyüklerin yanı sıra diğer kulüplerin de elde ettiği başarı ve yeni yapılan stadyumlar sonrası yeni kullanıcı ivmesinin çok daha agresif yükseleceğini belirtebiliriz. Ayrıca hem Android hem de iOS kullanıcıları için mobil uygulamamız da devreye girdi. Tüm bunlar, Passolig’e erişimi daha da hızlandıracak.

 

“2016 sonuna göre ilk yarıda aktif büyüklükte yüzde 20 oranında büyüdük ve 10 milyar TL seviyesine çıktık. Bireysel kredilerde sektörün üç katına yakın bir büyüme yakaladık, üstelik şubeleşmeden... Yıl sonunda ise yüzde 20’ye yakın bir büyüme bekliyoruz. Bu da yaklaşık 11 milyar TL aktif büyüklüğe denk geliyor. Özkaynak kârlılığında da yılı yüzde 18-20 bandında kapatmayı öngörüyoruz”

 

Yeni sezonda Passolig kullanıcıları, maçlara yalnızca akıllı telefonlarıyla girebilecek mi?

Türkiye’deki dört beş stadyumu hariç tutarsak, evet girebilecek diyebiliriz. O dört beş stadyumda da donanımı daha farklı olduğu girişlerin kartla yapılmasına devam edilecek. Ama Türkiye genelini ve dört büyükleri düşündüğümüzde, stadyumlara artık akıllı telefonlarla girilebilecek. Android bazlı telefonlardaki NFS özelliği sayesinde, kartı telefona kopyalarmışçasına bir kullanım söz konusu; dolayısıyla karekodlu bir kullanım yok. iOS’ta ise karekod uygulamasıyla statlara giriş yapılabilecek.

 

Futboldan sonra basketbol ve voleybol için de Passolig’le girişler gündeme gelmişti. O tarafta yeni gelişmeler var mı?

Böyle bir durum şu an için söz konusu değil ama burada bu kavram, sanki bir zorunlulukmuş gibi yanlış algılandı. Basitçe anlatmak gerekirse, elimizde şu anda neredeyse 3 milyon kullanıcıya ulaşmış ve son derece dinamik şekilde işleyen bir yazılım var. Bu yazılım bir sürü kolaylığı da beraberinde getiren bir uygulama. Yani gişeden bilet için saatlerce sırada beklememek bile, Passolig için eşsiz bir ayrıcalık. Bunun dışında da kullanıcılara sunduğu kolaylıklar ortada ve hepsinin yanında Passolig, toplum güvenliği için de yararlı. Böylesine rayında işleyen bir sistem, istenirse tabii ki basketbol ve voleybol gibi diğer branşlarda da kullanılabilir. 

 

Son dönemde özellikle güneş enerjisi tarafında Aktif Bank’ın isminin sıkça geçtiğine şahit oluyoruz. Güneş enerjisi konusunda kendinizi nasıl konumladınız?

Aktif Bank olarak güneş enerjisinde ciddi anlamda bir oyuncu olduk. İşin hem müteahhitlik hem yatırımcı olma hem de finansman tarafında bir model kurduk. Güneş enerjisi kuracak kuruma diyoruz ki; sizin kuracağınız sathı biz inşa edelim, kapasite altı bir durum söz konusu olursa sigortasını biz yapalım, finansmanı biz sağlayalım, ayrıca isterseniz sizin yatırımcınız olalım… Yani anahtar teslimin ötesinde bir model kurduk. Şu anda 300 MW’lık bir güneş enerjisi finansmanını kurgulamış durumdayız. Kurumsal tarafta ve yatırım bankacılığı alanında bu yılki en büyük işimiz bu. Bunun ikinci fazı da, kurduğumuz bu tesisleri, yatırımcılara parça parça sertifika olarak kiralamak şeklinde olacak. 

EN ÇOK OKUNANLAR