USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

07 Eylül 2017 09:41

Türkiye’nin hizmetinde 92 yıl

Tekfen Holding kurucu ortaklarından Feyyaz Berker, son yolculuğuna uğurlandı. 92 yaşında vefat eden berker’in kaybı Tekfen camiasında ve iş dünyasında büyük üzüntü yarattı

Türkiye’nin hizmetinde 92 yıl

Dalida Özatay Erus / [email protected]

 

Türkiye’nin köklü holdinglerinden Tekfen Holding’in kurucu ortaklarından Feyyaz Berker, 92 yaşında yaşama veda ederken Türk iş dünyası Berker’in başarılarından söz ediyor. İlköğrenimini Mersin’de tamamlayan Berker, ilk Tarsus Amerikan Koleji’ne sonra Robert Kolej’e kaydoldu. Ardından Michigan Üniversitesi’ne giden Berker, 1948 yılında yüksek lisans derecesini aldı. Yüksek İnşaat Mühendisi unvanını kazanan Feyyaz Berker, bir yıl kadar Kaliforniya’da bir inşaat-mühendislik firmasında çalıştı. Türkiye’ye döndüğü sırada iyi yetişmiş ve dil bilen genç mühendislere duyulan ihtiyaç nedeniyle Bayındırlık Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. Kendisi gibi Robert Kolej ve Michigan Üniversitesi’ni bitirdikten sonra Bayındırlık Bakanlığı’nda çalışmaya başlayan Ali Nihat Gökyiğit’le birlikte, Tekfen’in nüvesini oluşturan Feyyaz-Nihat Müşavir Mühendislik (FN) şirketini kurdu. Onlara kısa bir süre sonra Necati Akçağlılar’ın da katılmasıyla şirket, Feyyaz-Nihat-Necati Müşavir Mühendislik (FNN) adını aldı. 1957 yılında Tekfen İnşaat’ın kurulmasıyla müteahhitlik sektörüne de girdi. Şirket, inşaat işlerinin yanı sıra Tekfen ampul fabrikasının kurulmasıyla sanayi sektörüne de girdi. ‘Güneş batar, Tekfen doğar’ sloganıyla beyinlere kazınan bu yatırımı sonraki yıllarda Mis Süt, Toros Tarım gibi başka sanayi yatırımları da izledi. Tekfen, Tekfen Dış Ticaret ile ihracat; Tekfenbank ile bankacılık; Belpri ve Makro ile perakende; Akmerkez ve Tekfen Emlak ile gayrimenkul geliştirme gibi alanlarda büyüyerek Türkiye’nin önde gelen holdinglerinden biri oldu.

 

SORUMLU BİR İŞ İNSANI...

Türkiye’de özel sektörün ülke sorunlarının çözümüne ve toplumun gelişmesine de katkıda bulunması gerektiğine inanan Feyyaz Berker, bu yöndeki çalışmalarına 1961 yılında Dr. Nejat Eczacıbaşı’nın önderliğinde Ekonomik ve Sosyal Etütler Konferans Heyeti’nin kurulmasına destek vererek başladı. Ardından, 1971 yılında TÜSİAD’ın kurulmasında aktif görev alarak, 1980 yılına kadar dokuz yıl boyunca Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendi. Bu sırada, Türkiye’nin dış ticari ilişkilerini geliştirmek ve Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında ABD tarafından uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasını sağlamak üzere, Türkiye’nin önde gelen iş insanlarının katılımıyla heyetler oluşturarak lobi faaliyetleri gerçekleştirdi. Feyyaz Berker, 1976 yılında Türk özel sektörünü temsil eden tüm grupları tek bir şemsiye altında toplamayı amaçlayan Hür Teşebbüs Konseyi’nin kurulmasında da öncü bir rol oynadı. Berker’in kuruluşunda yoğun çaba gösterdiği özel sektör girişimlerinden bir diğeri de, Türkiye’nin dünyaya açılmasında aktif rol oynayan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu - DEİK’ti.

 

BİR EĞİTİM SEVDALISI...

Robert Kolej’in Mütevelli Heyeti Üyeliğine seçilen Feyyaz Berker, İnşaat Komitesi’nin de başkanlığını üstlenerek Robert Kolej’in yeni tesislerle geliştirilmesine katkıda bulundu. Hisar Vakfı’nın da kurucularından olan Feyyaz Berker, ‘Türk eğitim sistemine örnek olabilecek bir yapı oluşturma’ hedefiyle Hisar Vakfı Okulları’nın kurulmasına önayak oldu. Feyyaz Berker, Vehbi Koç önderliğinde kurulan Türkiye Aile Planlaması Vakfı’nın kuruluşunda ve yönetiminde de yer aldı. Türkiye’nin model endüstrileşmesine katkıları ve Türk eğitimine sağladığı hizmetler nedeniyle Boğaziçi Üniversitesi tarafından fahri doktora ile onurlandırılan Berker, 1997'de, Tekfen’deki diğer ortaklarıyla birlikte 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na layık görüldü. Berker, diğer ortaklarıyla dönüşümlü olarak üstlendiği Tekfen Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini, emekliye ayrıldığı 2014 yılına kadar sürdürdü.

EN ÇOK OKUNANLAR