USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

08 Ekim 2017 14:42

"Şimdi sırada tecrübemizi yurt dışına taşımak var"

Ana faaliyet alanları stratejik ve teknik sürdürülebilirlik danışmanlık hizmetleri, teknik, çevresel ve sosyal durum değerlendirme ve izleme, operasyonel verimlilik, sürdürülebilir finans ürünleri ve sürdürülebilirlik yönetim sistemleri danışmanlığı gibi şirketlere gelecek vizyonu çizen başlıklar olan Escarus’un Genel Müdürü Hülya Kurt ile bir araya geldik… Gelişmekte olan ekonomilerdeki şirketler için sürdürülebilir iş modellerinin önemli fırsat ve avantajlar doğurduğunu söyleyen kurt, “Escaru

"Şimdi sırada tecrübemizi yurt dışına taşımak var"

Oya Yalıman / [email protected]

Öncelikle kariyer öykünüzü ve Escarus ile yollarınızın nasıl kesiştiğini öğrenebilir miyiz?

Kimya mühendisiyim. İşletme yüksek lisans derecesine sahibim. Kariyerime üretim sektöründe başladım. Üretim sektöründe özellikle Ar- Ge alanında birçok farklı projede görev aldım. 1995’te finans sektörüne geçerek, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Mühendislik Departmanı’nda çalışmaya başladım. 2011’de Escarus’un kurulmasıyla TSKB mühendislik bölümü müdürlüğünün yanında Escarus yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak iki farklı rol ve sorumluluğum oldu. Kalkınma bankacılığında; sürdürülebilirlik, çevre yönetimi, yenilebilir enerji, enerji verimliliği ve mühendislik alanlarında 25 yılı aşkın tecrübem bulunuyor. 2006-2015 yılları arasında bankanın çevre ve sürdürülebilirlik konularının koordinatörlüğü görevini de yürüttüm. Escarus’un büyüme ivmesini artırmak amacıyla Ocak 2016’dan beri de Escarus genel müdürü olarak görev almaktayım.

Nisan 2011’de faaliyetine başlayan TSKB Sürdürülebilirlik Danışmanlığı A.Ş.-Escarus’un faaliyet alanları nelerdir?

Escarus’un temelleri TSKB’nin 67 yıllık bilgi birikimi ile bankanın çevre ve sürdürülebilirlik alanında erken dönemde kazandığı tecrübe üzerine atıldı. Escarus faaliyetlerini, TSKB’nin 2000’li yılların başından beri başarıyla uyguladığı sürdürülebilirlik yaklaşımının bir kültür haline gelmesi ve bu birikimin ülke ekonomisinin sürdürülebilir kalkınmasını desteklemek için paylaşılması amacıyla yürütüyor. Ana faaliyet alanlarımız; ‘stratejik ve teknik sürdürülebilirlik danışmanlık hizmetleri’, ‘teknik, çevresel ve sosyal durum değerlendirme ve izleme’, ‘operasyonel verimlilik’, ‘sürdürülebilir finans ürünleri’ ve ‘sürdürülebilirlik yönetim sistemleri danışmanlığı’ başlıklarını kapsıyor.

Kuruluşundan bu yana şirketin temel faaliyet alanlarında değişimler oldu mu?

Sürdürülebilirlik kavramının ve bu kavramın bileşenlerinin daha iyi anlaşılmasıyla birlikte Escarus faaliyet alanlarının kapsamı da genişlemeye başladı. Son dönemde sürdürülebilirliğin strateji ve iş modelleri ile entegre edilmesine yönelik danışmanlık işleri ön plana çıkıyor. Sürdürülebilirlik kavramının kurumlar nezdinde içselleştirilmesi, iş ve üretim modellerimizi, yaşam biçimlerimizi yeniden sorgulamamıza yol açan bir dönüşümü de beraberinde getiriyor. Yaptığımız her işi daha farklı bir bakış açısıyla yapmamız gerekiyor. Bu dönüşüm Escarus hizmet gamının daha da zenginleşmesini ve derinleşmesini sağlıyor.

Bugün özellikle hangi sektörlere danışmanlık veriyorsunuz?

Escarus kurulduğu ilk yıllarda özellikle finans sektörüne yönelik danışmanlık hizmetlerine ağırlık verdi. Son üç yıldır finans sektörüne ek olarak reel sektör ve kamu projelerinde de danışman olarak ismimiz sıkça anılmaya başladı.  Özetle, sahip olduğumuz deneyimi ve bilgi birikimini reel sektör, kamu ve finans sektörü ile paylaşarak sürdürülebilir kalkınmaya önemli destek vermekteyiz.

TSKB iştiraki olmanın avantajları nelerdir?

Escarus gücünü TSKB’nin Türkiye’de öncü rol üstlendiği başarılı sürdürülebilirlik uygulamalarından alıyor. TSKB, 2000’li yılların başından bu yana, iklim değişikliği, çevresel ve sosyal değerlendirme, sürdürülebilirlik konularını gündemine taşımış bir banka. Ülke kalkınmasına destek verilmesi, TSKB’nin en önemli öncelikleri arasında yer alıyor… Escarus da bu doğrultuda ilerleyen bir TSKB iştirakidir. Türk iş dünyasının sürdürülebilir kalkınma yolculuğuna, TSKB deneyimi ve danışmanlık desteği ile katkı sağlıyoruz.

'Sürdürülebilirlik danışmanlığı' kavramını okuyucularımıza anlatır mısınız?
Kavram olarak ‘sürdürülebilirlik’ mevcut durumunuzu koruyarak, faaliyetlerinizin çeşitliliğini ve üretkenliğinizi artırarak daimi olma yeteneğidir. İş dünyası boyutunda ise temel amaç, çevresel ve sosyal unsurları göz önünde bulundurarak kârlılıkla beraber büyümeyi hızlandırmak ve daimi kılmaktır. Buradan hareketle kurumlar için sürdürülebilir iş modeli geliştirdiğimizi paylaşmak isterim. Kurumların stratejilerini sürdürülebilirlik bakış açısıyla inceleyip kendilerine en doğru stratejik konumlama için yardımcı oluyoruz. Sürdürülebilirlik danışmanlığı kavramını kurumlara verimlilik ve katma değer yaratan ve sürekli gelişim sağlayan bir danışmanlık modeli olarak görmekteyiz.

 Danışmanlık süreci nasıl işliyor? Hangi birimlerle birebir çalışmalar yürütüyorsunuz?

Çalışmalarımıza sürdürülebilirlik eksenindeki gelişim noktalarının ve risklerin belirlenmesi süreci ile başlıyoruz. Ardından müşterinin vizyon ve hedefleri ile paralel bir strateji geliştirilmesi konusunda destek sağlıyoruz. Uygulamaya geçmeden performans göstergelerinin ve hedeflerinin belirlenmesi ve raporlanması başlıklarını netleştiriyoruz. Kurumlara sadece öneriler sunmakla kalmayıp uygulama sürecinde de birlikte ilerliyoruz. Bütün bu süreçte kurumlarda projenin ihtiyaç duyduğu birçok farklı ekiple ve her kademeden yöneticiyle çalışıyoruz.

 Dünyada ve Türkiye’de sürdürülebilirlik anlayışı nasıl gelişiyor? Bu konudaki bilinç düzeyini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sürdürülebilirlik kavramı hâlihazırda iş dünyası tarafından kabul edilmiş bir kavram. Bu kavrama yönelik birçok şirketin stratejisi de mevcut. Öte yandan sürdürülebilirliğin organizasyon içinde içselleşmesinde; uygulamasında ve yapılandırmasında dirençle karşılaşılabiliyor. Uygulama ve yapılandırma aşamasını daha doğru planlayarak daha verimli ilerlemenin yolu ise kurumlara 'Sürdürülebilirlik Yönetim Sistem’leri kurmaktan geçiyor. Biz de Escarus olarak pek çok kurumun ‘Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi’ni hayata geçirmesine destek veriyor, sürdürülebilirliği kurumların DNA’sına işliyoruz.

KOBİ’ler ve büyük şirketlerin atması gereken acil adımlar nelerdir?

KOBİ’ler sürdürülebilir rekabet gücü başlığında gelişme sağlamak için sadece girişimcilik alanında değil büyüme, kârlılık, iş modeli ve kurumsallaşma alanında da kaslarını güçlendirmeliler. Özellikle operasyonel verimlilik alanında gelişmiş olan KOBİ’lerin diğer KOBİ’lere kıyasla daha hızlı bir büyüme ve kârlılık sağladıklarını gözlemlemekteyiz. Büyük şirketler ise sürdürülebilirliği bir iş modeli olarak görmeliler. Büyük şirketlerin birçoğunun bu alanda yapılan çalışmaları takip ettiğini gözlemlemekle beraber, sürdürülebilirliği iş süreçlerine entegre etme noktasında kapasite geliştirmeye ihtiyaçları olduğu görüşündeyiz. 
Sürdürülebilirlik büyük şirketler için verimlilik, yeni ürün ve yeni pazarlara açılma açısından çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatları değerlendirebilmek için sürdürülebilirliğin kurum stratejisi ve iş modeli ile entegre olması gerekiyor.

Nasıl bir ekiple hizmet veriyorsunuz?


Escarus, TSKB Mühendislik Departmanı içinden doğmuş bir danışmanlık şirketi olarak faaliyetlerine başlayıp şu an kendi uzman kadrosuna sahip bir şirket olarak hizmet veriyor. Hem sektör ve saha tecrübesi olan hem de akademik yönden kuvvetli bir danışman yapısına sahiptir. Escarus’u en güçlü kılan özelliklerinden biri de, projelerimizde kendi uzman kadromuza ek olarak TSKB Mühendislik ve Teknik Danışmanlık, Ekonomik Araştırmalar ve Mali Analiz ve Değerleme ekiplerinden de destek alabiliyor olmamız. 
Bu açıdan bakıldığında Escarus’un konusunda uzman ve sektör tecrübesi yüksek kadrosuyla ayrıştığını söyleyebiliriz. Ekibimizin en önemli yetkinliklerinden biri de yerel uygulamaları, ihtiyaçları bilerek her projeye özel danışmanlık bakış açısı geliştirebilmektir.

İş birliği yaptığınız şirketlere ve projelere örnekler verebilir misiniz?

"Finans sektöründen örnek vermek gerekirse, özellikle proje finansmanında teknik, çevresel ve sosyal durum değerlendirme çalışmalarımız ön plana çıkıyor. Bu başlığa ek birçok finans kurumu için çevresel ve sosyal risk yönetimi mekanizmaları kurmaktayız. Kurulduğumuzdan bu yana yurt içi ve yurt dışında olmak üzere toplam sekiz finans kuruluşunda sürdürülebilirlik, çevresel ve sosyal risk yönetimi konularıyla ilgili stratejilerin geliştirilmesi ve iş süreçlerine entegre edilmesi konusunda uzun soluklu projeler gerçekleştirdik. Reel sektör tarafında özellikle gıda, petrokimya, tekstil ve üretim sektörlerinde operasyonel verimlilik ve ‘Sürdürülebilirlik Yönetim Sistemi’ başlıklarında projeler üzerinde çalışmaktayız."

Gündemdeki çalışmalarınızı ve gelecek vizyonunuzu öğrenebilir miyiz?

"Escarus olarak sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesinde öncü danışmanlık şirketi olma vizyonuyla ilerlemekteyiz. Bu vizyonu kamu ve özel sektörün katma değerli yapılar kurmasına ve süreçler dizayn etmesine destek sağlayan, finans sektörü ve reel sektör arasında katalizör görevi gören bir konumlamayla gerçekleştirmeyi amaç edindik.  Vizyonumuzla paralel olarak gündemdeki çalışmalarımız da Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve kurumların bu hedeflere uyumu, sürdürülebilir finans, inovasyon ve operasyonel mükemmellik alanlarına odaklanmaktadır."

EN ÇOK OKUNANLAR