USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

11 Mayıs 2016 11:14

SAbancı 4.0

Kompozit başta olmak üzere yüksek teknolojili ürün stratejisi tuttu. Dünya, endüstri 4.0 dönüşümünü tartışırken, Sabancı yurtdışına teknoloji ihracatına başladı. Topluluğun yeni dönem hedefi sanayi atağını sürdürmek.

SAbancı 4.0

Sabancı Holding, geçen yıl FC Barcelona’yla bir sponsorluk anlaşması imzalamış, ardından da İspanya’nın ikinci büyük kenti olan Barselona’da bir Lassa mağazası açmıştı. Holding, bu yılın ilk basın buluşmasını da buradayapmayı tercih etti. 

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul’un ev sahipliğinde; Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu, Kordsa Global CEO’su Cenk Alper, Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, Sabancı Holding CFO’su Barış Oran ve İnsan Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever’in de bulunduğu sohbetin konusu ilk çeyrek finansal verilerdi. Fakat işin can alıcı kısmı Sabancı’daki ‘devrim’ oldu.

SANAYİYE ÖNCELİK

Zafer Kurtul’un paylaştığı bilgilerden çıkardığımız özet şu: Holding portföyündeki sektörel dağılım ciddi değişimlere gebe... 
Kurtul, “Orta ve uzun vadede Türkiye’de sanayi daha iyi performans gösterecek. Bizim önceliğimiz de böyle. İleri teknolojili ürünlere ağırlık veren bir sanayi sektörü için çalışıyoruz” dedi. 
Yeni yapıda enerji payının en iyi ihtimalle ‘sabit’ kalacağı bilgisini paylaşan Zafer Kurtul, “Bankadaki pay ise 3-4 puan azalabilir. Bunu da sanayiye kaydırabiliriz” diye konuştu. 
Zafer Bey’in anlattıklarından kaba bir hesapla; Topluluk, ilerleyen süreçte Akbank’ın, Holding içindeki payını yüzde 40’a çekmeyi, sanayideki payını ise yüzde 20’nin üzerine çıkarmayı hedeflemiş.

%100 MİLLİ ELEKTRİKLİ OTOBÜS

Bu arada Sabancı Topluluğu'nda organik büyüme de sürüyor. Brisa’nın Aksaray’daki yeni fabrikası 2018 başında devreye girecek. İlk elektrikli otobüsün ardından, Aselsan işbirliğiyle yüzde 100 yerli elektrikli otobüs üzerinde de son çalışmalar sürüyor. Bunun dışında yüksek teknolojili ürünlere öncelik verilmiş durumda.

ARTIK TEKNOLOJİ SATIYOR

Holding, 'yüksek teknolojili ürün' konusunu ciddi anlamda gündeme almış. 260 patentli ürüne sahip olduklarını belirten Kurtul, patent ihracatına da başlandığını söyledi ve ekledi: "Örneğin yeşil kord bezinde dünyada bir ilk olduk. Uzakdoğu’ya bu teknolojiyi satmak üzereyiz."

İLK YERLİ MİĞFERİ GELİŞTİRİYOR

Araya giren Kordsa Global Genel Müdürü Cenk Alper de şu bilgileri aktardı: “Kompozit teknolojisi konusunda dünyada önemli mesafeler aldık. Bu teknolojiyi kullanarak ilk yerli miğferi üretmek üzereyiz. Betondaki çatlakları önleyici ve betonu güçlendirici lif ürettik. İlk uygulamalarından bir tanesi 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara otoyolu gişe betonları oldu."

'BATARYA' ORTAKLIĞI

Satın alma fırsatlarıyla ilgili ilk olarak çimentoyu gösteren Kurtul, "İkinci olarak da sanayi. Kordsa ve Brisa ile sinerji yapabileceğimiz bir fırsat olabilir. Diğeri Temsa’nın elektrikli otobüs yatırımına destek olabilecek pil sektörüne bakıyoruz. Kompozitte bizim için büyüme ve ihracat fırsatı" dedi.

Banka dışı operasyonel kârı 1.8 milyar liraya çıktı

Sabancı Holding, 2016 yılının ilk 3 aylık döneminde banka dışı kombine satışlarını yüzde 23 artırarak 8.26 milyar liraya yükseltti. Toplam net satış ise 13.6 milyar lira oldu. Toplam varlıklarını 31 Mart itibarıyla 272 milyar 517 milyon liraya toplam konsolide öz kaynaklarını 21 milyar 176 milyon liraya ulaştıran Sabancı Holding’de yılın ilk 3 ayındaki konsolide net kâr ise 641 milyon TL oldu. Sabancı Holding’de banka dışı operasyonel kâr ise 1.8 milyar lira. Özkaynakları 21 milyar lirayı geçti.

İlk yerli miğfer

Kordsa Global CEO’su Cenk Alper: 
- 30 milyon dolar yatırımla yapılan Kompozit Ar-Ge Merkezi haziran ayında açılacak. 
- Nükleer santral inşaatı ve yerli otomobilde fırsat bekliyoruz. 
- İlk yerli miğferi üreteceğiz.

 
 
 

 

Füzeye dayanıklı karakol çimentosu

Sanayi Grup Başkanı Mehmet Hacıkamiloğlu: 
- Çimsa’nın yeni bir çimentosu var. Normalde bir çimentonun 28 günde alacağı mukavemeti 6 saatte alabiliyor. 
- Balistik gücüde var. Karakol saldırılarında füze atılınca duvarlar yıkılıyor. Ama bu çimentoyla yapacağınız plakalarla o karakolları güçlendirebilir miyiz diye çalışıyoruz. 
- Dünya üzerinde sadece 3-4 üreticisi var. 
- Aselsan ile birlikte yüzde 100 yerli otobüsü bitirmek üzereyiz. 
- Elektrikli otomobil bataryasına yatırıma çok iştahlıyız.

Elektrikli otomobil bataryası

SABANCI Holding CEO'su Zafer Kurtul: Mevcutta hep yabancılarla ortağız. Bundan sonra Türk şirketleriyle de ortaklık yapabiliriz. Elektrikli otomobil bataryası yatırımı için partner arayışımız da var.

Herkese yüzde 18 zam yaptı

İnsan Kaynakları Grup Başkanı Neriman Ülsever : 
- Bizde asgari ücretle çalışan kimse yok. Asgari ücret artışıyla birlikte toplulukta ortalama yüzde 17.6 gibi bir maaş artışı oldu. 
- Direkt asgari ücretin maliyetlere etkisi 89 milyon TL civarında oldu.

Bizde kârlılık artıyor

Sabancı Holding CFO’su Barış Oran: 
- Sene sonu döviz kurunu euroda 3.51 TL, dolarda 3,17 TL kullanıyoruz. 
- Elektrikte fiyat düşük ama bizde karlılık artıyor.

190 milyon lira yatırım yapıyoruz

Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay: 
- Satışların yüzde 30 ihracattan ve bunun da yüzde 78’i Lassa’dan. 
- 70 ülkeye satış yapıyoruz. İran’a odaklandık. 
- Avrupa’da pazar 1 büyüyorsa biz 2 misli büyüyoruz. 
- Yurtdışını Aksaray’da 2018 başında açılacak fabrikamızla destekleyeceğiz. Bu yıl Brisa’da 190 milyon TL’ye varan yatırım planlıyoruz.

AKŞAM

EN ÇOK OKUNANLAR