USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

05 Temmuz 2017 15:40

İsrafın önüne geçmede etkin strateji

İsrafın önüne geçmede etkin strateji

 

Legacy of Good stratejisi kapsamında dairesel ekonomi modelini benimseyen ve israfın önüne geçmede etkili bir strateji uygulayan Dell, tasarımlarını, geri dönüşüm için yeniden kullanma kolaylığı, tamir ve geri dönüşüm gibi tüm yaşam döngüsünü hesaba katarak yapıyor. Dell EMC Ülke Müdürü Sinan Dumlu, çevreyi korumak adına attıkları adımlardan elde ettikleri rakamsal sonuçları şu şekilde açıklıyor:

> Dell son iki yıl içerisinde, ürün portföyünün enerji yoğunluğunu yüzde 23,2, sunucu portföyünün enerji yoğunluğunu ise yaklaşık yüzde 50 oranında düşürdü. 2012 yılında ürün satın alan müşterilerle kıyaslandığında, 2014 mali yılında ürün satın alan müşteriler, kullandıkları elektrik için 449 milyon dolar daha az ödeme yaptılar.

> 2015 yılında tam 416 ürün Energy Star standartlarına uyum sağladı. Böylece ürünlerin yüzde 90’ı yüzde 43 daha enerji harcar hale geldi.

> Dell paketleme malzemelerinin yaklaşık yüzde 93’ü sürdürülebilir kaynaklardan, kolaylıkla geri dönüştürülebilecek şekilde üretildi. 2020 yılında bu rakamın yüzde 100 olması hedefleniyor. Bu sayede Dell, doğaya katkısının yanı sıra 13 milyon dolarlık tasarruf sağladı.

> 2015 yılında yaklaşık 6.4 milyon kilogramlık geri dönüştürülmüş plastik Dell ürünlerinde kullanılarak bir önceki yıla göre yüzde 20’lik artış sağlandı. 2016 yılında geri dönüştürülmüş plastik kullanılmış 43 adet ekran, üç adet masaüstü ve bir adet SKU (Stok Tutma Birimi) küresel olarak satışa sunuldu.

> Elektrik ihtiyacının yüzde 41’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettik.

> Dell, 2015 yılının Eylül ayında işlenmemiş maddeleri geri dönüştürülmüş karbon fiberle değiştirdi. Ayrıca bambu ağacı, mantar, buğday samanı hatta sera gazlarından ambalaj üreterek bu alanda öne çıkan bir marka oldu.

 

“Dell XPS 13 2'si 1 arada ürününün yeni ambalaj tepsisinde kullanılmak üzere kanal ve kumsallardan toplanmış plastikleri geri dönüştürdük. 2017 yılında okyanus plastikleri pilot çalışması, 7 bin 250 kg plastiğin okyanusa girmesini engelleyecek”

 

OKYANUS PLASTİĞİ AMBALAJI KULLANIYOR

Dell olarak, yenilikçi ve doğa dostu yaklaşımın sonucu olan, teknoloji sektörünün ilk okyanus plastiği ambalajının sevkiyatına başladıklarını söyleyen Sinan Dumlu, bu konudaki çalışmaları hakkında şu bilgileri veriyor: “Sürdürülebilir tedarik zinciri stratejimizi geliştirerek Dell XPS 13 2'si 1 arada ürününün yeni ambalaj tepsisinde kullanılmak üzere kanal ve kumsallardan toplanmış plastikleri geri dönüştürdük. 2017 yılında okyanus plastikleri pilot çalışması, 7 bin 250 kg plastiğin okyanusa girmesini engelleyecek. Okyanus plastikleri tedarik zinciri süreci, birden çok aşamadan oluşuyor: Dell'in bu alandaki iş ortakları, henüz okyanusa ulaşmadan kanallar, kıyı şeritleri ve kumsallardayken okyanus plastiklerinin önünü kesiyor. Daha sonra kullanılmış bu plastikler (yüzde 25) işleniyor, rafine ediliyor ve şişe, gıda saklama kapları gibi kaynaklardan gelen diğer geri dönüştürülmüş HDPE plastikler (yüzde 75) ile karıştırılıyor. Son olarak ortaya çıkan geri dönüştürülmüş plastik tabakası yeni ambalaj tepsilerine dönüştürülüyor; son ambalajlama ve müşteri teslimatı için sevk ediliyor. 2008 yılından bu yana Dell, tüketici tarafından atılmış plastikleri masaüstü bilgisayarları için geri dönüştürüp kullanıyor ve Ocak 2017 itibariyle ürünlerinde 22.7 milyon kilogram geri dönüştürülmüş materyal kullanmaya ilişkin 2020 hedefine ulaşmış durumda. Şirket, dışarıdan gelen malzemelerin ürün ve ambalajlar için girdi olarak kullanılabileceği bir döngüye giderek daha fazla odaklanıyor. Dell, plastik ve geri dönüştürülmüş karbon lifi içeren bilgisayar ve monitörler sunan ilk ve tek firma olmayı sürdürüyor.”

EN ÇOK OKUNANLAR