USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

23 Mayıs 2017 09:55

Avivasa katılımcı sayısında 900 bin kişiye ulaştı

31 Mart itibariyle 12.7 milyar TL’lik fon büyüklüğü ve 19,5’lik pazar payına ulaşan Avivasa Emeklilik ve Hayat, BES'te sergilediği güçlü büyüme performansını sürdürürken, hayat sigortaları tarafında da pazar payını artırmayı hedefliyor. Otomatik Katılım'da ise 435 firmanın Avivasa’yı tercih etmesi de dikkatlerden kaçmıyor

Avivasa katılımcı sayısında 900 bin kişiye ulaştı

EGM’nin 2016 yıllık bazdaki verilerine göre, 10 yılın sonunda 11.8 milyar TL fon büyüklüğü ve yüzde 19,4 pazar payına ulaşan Avivasa, 2015’teki sektör liderliğini, 2016 yılında da devam ettirdi. Toplam 18 şirketin faaliyet gösterdiği bireysel emeklilik sektöründe, 2016 yılı sonu itibariyle, fon büyüklüğünde yüzde 28 ve katılımcı sayısında 900 bin kişi seviyelerine ulaşarak, yüzde 6 büyüme yakalayan Avivasa, EGM’nin 31 Mart tarihli verilerine göre de 12.7 milyar TL fon büyüklüğü ve yüzde 19,5 pazar payı ile liderliğini sürdürüyor.

 

HAYAT TARAFINDA DA BÜYÜYECEKLER

Yeni yılla birlikte devreye giren Otomatik Katılım uygulamasından sonra da, BES sektöründe sergiledikleri güçlü büyüme performansını ve liderliklerini sürdürmeyi hedeflediklerini dile getiren Avivasa Emeklilik ve Hayat CEO’su Fırat Kuruca, hayat sigortaları tarafında ise pazar paylarını artırmayı hedeflediklerini belirtiyor.
Otomatik Katılımla ilgili ‘cayma oranı’na odaklanılmasının, aslında bardağın boş tarafını görmek olduğunu ifade eden Kuruca, bardağın dolu tarafına bakılmasının lazım geldiğini söylüyor. “Bir Çin atasözüne göre; ‘En uzun yol, kısa adımlarla başlar.’ Üç aylık sürede, ilk turda 2 milyona yakın kişi, adeta tereyağından kıl çeker gibi sisteme dahil edildi. Bu kişilerin çoğu ilk kez sistemle ve bir emeklilik şirketiyle tanıştı. Bunların 1 milyonu da sistemde kalmış gibi gözüküyor. Başka ülkelerde 3-5 yılda hayata geçen bir sistem, Türkiye’de 3-5 ay gibi kısa sürede çok kolay bir şekilde hayata geçirildi” diyen Kuruca, Otomatik Katılım'ın, BES’in büyümesi ve tasarrufların artması için çok önemli olduğunun altını çiziyor.

 

“Yılbaşında uygulamaya konan Otomatik Katılım'da, EGM’nin 4 Nisan verilerine göre 88 bin 326 kişi ve 15 milyon 151 bin TL fon tutarına ulaştık. Şu ana kadar bizi tercih eden firma sayısı 435 oldu. BES fon büyüklüğü liderliğimizi, Otomatik Katılım'da da sürdürmeyi hedefliyoruz”

 

14 MİLYON KİŞİ BEKLENİYOR

Bununla beraber sektör, EGM’nin 31 Mart tarihli verilerine göre, devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğünde 65 milyar TL ve  katılımcı sayısında 6 bin 748’e ulaştı. Türk insanının hayalindeki emekliliğe kavuşması için çok etkili bir çözüm olacak Otomatik Katılım’ın, kesinlikle BES’e de ivme kazandırdığını ve kazandırmaya da devam edeceğini ifade eden Kuruca, bu sistemin hem sektörün büyümesine hem de Türkiye’deki emeklilik dönemi bireysel tasarruf açığını kapatmaya ciddi bir katkıda bulunacağına işaret ediyor.
“Yılbaşından bu yana Otomatik Katılım uygulamasında, 4 Nisan tarihi itibariyle, EGM verilerine göre, 665 bin 862 çalışan sisteme dahil oldu ve 106 milyon 974 bin TL fon tutarına ulaşıldı. Bu rakamlar, Otomatik Katılım uygulamasının, ilk ayları itibariyle, ülkemizde oldukça iyi bir başlangıç yaptığını gösteriyor. Ama az önce de vurguladığım gibi, daha yolun başındayız. Önümüzdeki üç yıl içerisinde yaklaşık 14 milyon kişinin Otomatik Katılım ile kademeli olarak sisteme dahil olacağını düşünüyoruz” diyen Kuruca, Otomatik Katılım gibi uygulamaların, Türkiye gibi, bireysel tasarruf açığının ve emeklilik birikimlerinin oldukça düşük bir oranda seyrettiği ve sigorta penetrasyon oranının, Avrupa ortalamasının çok altında olduğu ülkelerde çok önemli bir misyon üstlendiğini kaydediyor. 

EN ÇOK OKUNANLAR