USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Seyahat

29 Eylül 2022 17:55
DHA

Türk turistlerin yurt dışı tercihi Balkan ülkeleri oldu

Pandemi süresince evlerine kapanan ve başta seyahat olmak üzere birçok sosyal aktivitesi kısıtlanan insanlar, hayatın normale dönmesiyle birlikte erteledikleri gezi ve seyahat planlarını yeniden yapıyor. Türk turistlerin yurt dışı seyahat tercihleri arasında; coğrafi yakınlık, kültürel ortaklık, vize serbestliği, uygun fiyatlı olması ve düşük kur gibi avantajlardan dolayı Balkan ülkeleri ilk sırayı alıyor.

Türk turistlerin yurt dışı tercihi Balkan ülkeleri oldu

COVID-19 pandemisinin en çok etkilediği sektörlerin başında turizm geliyor. Turizm talebinin temel ve zaruri ihtiyaçlardan olmaması ve ertelenebilir özellikte olması, sektörün krizden etkilenme katsayısını artırdı. Normalleşme sonrası yaşanan gelişmelerle birlikte salgın nedeniyle son iki yıldır düşüş yaşayan turizm sektörüne olan ilgi yeniden arttı. Seyahat kısıtlamalarının da kalkmasıyla, yolcu trafiği de tekrar hareketlenirken ertelenen seyahat planları çok daha yüksek bir talebe dönüştü. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 2022'nin ilk çeyreğinde yurt dışına seyahat eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 269,6 artarak 1 milyon 39 bin 666 kişi oldu. Türkiye'den yurt dışına çıkış yapan ziyaretçi sayısı ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 148,1 artarak 6 milyon 451 bin 657 kişi oldu.

KİMLİK KARTI YA DA PASAPORTLA GİRİŞ

Bazı Balkan ülkelerinin Türk vatandaşlarından vize istememesi, seyahatlerin önündeki engelleri kaldırıyor. Sırbistan, Karadağ, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova ve Arnavutluk'un Türk vatandaşlarına vize serbestliği tanıması, yurt dışı seyahat tercihlerinde Balkan ülkelerini bir adım öne çıkarıyor. Son olarak Türkiye'nin Sırbistan ve Bosna Hersek ile anlaşması doğrultusunda Türk vatandaşları bu iki ülkeye kimlik kartlarıyla seyahat edebiliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR