USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

01 Mart 2021 14:32

Rüstem Çetinkaya: Markalaşma yolunda büyük hedeflerimiz var

Temmer Marble Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, “Markalaşmak kolay bir şey değil, marka lafını ağzıma çok kolay bir şekilde almak istemiyorum marka olmak ve bilinen bir firma olmak aynı şey değil. Bizde bilinen bir firma olma noktasında gayet iyi ilerliyoruz ve önümüzdeki 5 senelik süreçte bunun meyvesini daha da çok yiyeceğimizi görüyoruz ve mutluyuz” dedi.

Rüstem Çetinkaya: Markalaşma yolunda büyük hedeflerimiz var

Umut Çelik / [email protected]

İlk olarak faaliyetlerine 1998 yılından Afyon'dan başlayan Temmer Marble, şimdilerde yurt dışı ve yurt içi yatırımlarına odaklanmış durumda. Temmer Marble Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Sektörler Konseyi Üyesi Rüstem Çetinkaya, şirket olarak 360 derece doğaltaş işi yaptıklarını ve amaçlarının daha da ileri seviyelere gelmek olduğunu belirtti.

"EN BÜYÜK PAZAR ÇİN"

Şirket olarak 150 farklı taşı bünyelerinde bulundurduklarının altını çizen Çetinkaya, "Kendi fabrikamızda plaka halinde veya kesilmiş olarak ürünleri yaklaşık 40'tan fazla ülkeye ihraç ediyoruz. Bizim kendi devam eden önemli pazarlarımızdan Fransa pazarında bir terslik yok, Amerika'dan güzel sinyaller alıyoruz, Hindistan yeni geliştirdiğimiz sıkıntısız bir pazar, Vietnam gibi enteresan pazarlarımız da var.

Amerika ve Çin en önemli pazarlarımız ancak RCEP anlaşmasının yapıldığı ülkeler de bizim hedef pazarlarımız. Endonezya, Malezya, Tayland, Avusturalya, Vietnam bunların arasında yer alıyor. " dedi.

Doğaltaş ihracatında iki büyük pazarın Çin ve Amerika olduğunu söyleyen Çetinkaya sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Çin ve Amerika arasındaki ticaret savaşının başlamasıyla aslında son 2-3 senedir çok hoş olmayan bir dönemden geçiyorduk. Oradan etkilenmemizin üstüne bir de 2020'de pandeminin etkisi geldi. Türkiye'de en büyük pazar Çin. Türkiye ihracatının yüzde 35 ila yüzde 40'ı Çin'e gerçekleşiyor. Amerika da bizim için önemli bir pazar Türkiye'de işlenmiş doğal taşın yüzde 30'u tek başına Amerika'ya gidiyor. Pandeminin başı da tam düşük sezona denk geldi fakat mart, nisan ve mayıs aylarını çok kötü geçirdik bu dönemlerde çok ciddi önlemler aldık, masraflarımızı kıstık, tanıtım masraflarımızı kıstık. Zaten geçmişten gelen siparişler mayıs ayına kadar götürdü ancak 2 ay daha devam etseydi ara vermeyi bile düşünür noktada iken hazirandan itibaren toparlanma başladı."

"DÜNYAYA AÇILMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Son 5 senedir yavaş yavaş global bir firma olmak adına yurt dışında yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Çetinkaya, "İlk olarak Londra'da Türkiye Ticaret Merkezi'nin içerisinde bir yer açarak başladık. Daha sonra Atlanta'da pandemiden hemen önce Atlanta Bucket denilen bir yerde üst segment bir showroom açtık. Orada da markalaşmak adına çok güzel faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Hindistan'da, Rusya'da Çin'de ofislerimiz mevcut. Buralarda mal satmak, proje takip etmek adına faaliyet gösteriyoruz. Hindistan'da ve Çin'de olmasa da Rusya'da eğer daha farklı bir potansiyel görürsek oralarda showroom açma çabalarımız var ama tabi yavaş yavaş firma kendini geliştirdikçe bunu düşünüyoruz. Doğal taş pazarının önemli bir kısmını Amerika tek başına üretiyor. Bu nedenle zamanla Temmer, başta Amerika olmak üzere dünyanın çeşitli noktalarında mümkünse showroomlar değilse ofisler açarak ilerleyeceğiz. Showroomlarımız geliştikçe bunları yapmaya devam edeceğiz. Örneğin Amerika'da şu anda görüşmelerini yaptığımız alt bayilik diyebileceğimiz şeyler mevcut henüz olgunlaşmış değiller olgunlaştığında da onları da duyuracağız. Bence markalaşmak kolay bir şey değil marka lafını ağzıma çok kolay bir şekilde almak istemiyorum marka olmak ve bilinen bir firma olmak aynı şey değil. Bizde bilinen bir firma olma noktasında gayet iyi ilerliyoruz ve önümüzdeki 5 senelik süreçte bunun meyvesini daha da çok yiyeceğimizi görüyoruz ve mutluyuz" diye söyledi.

"YENİ NORMALDE İŞLERİMİZ DAHA İYİ OLACAK"

Amerika'da pandemi döneminde kısa bir dönem durma yaşandığını belirten Çetinkaya, "Ancak şu an Amerika showroomumuzdan güzel sinyaller alıyoruz bu nedenle 2021'de durumun daha iyi olacağını düşünüyorum. Çin'de ise maalesef seyahat engelleri işi tıkıyor. Çinlilere ürünü Türkiye'ye seyahat edip malı yerinde kontrol ederek satıyoruz. Yerine gelmeyip fotoğraf ile satmak bir tedavi yöntemi, pansuman oldu ancak maalesef aslının yerini tutmuyor. Dolayısıyla Çin tarafında umut dışında bir artış olacağını öngörmüyorum ancak fotoğraf ile mal alımıyla yüzde 10 gibi bir artıştan fazlası sadece haziran ayından sonraki 2. yarıda seyahat engeli kalkarsa son çeyrekte bir dinamo etkisi yaratabilir. Fuarların durumu da hala belirsiz birçok fuar kendini yılın gelecek yarısına erteledi ancak ortada bir fuar sıkışması mevcut" dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR