USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sektörler

31 Temmuz 2021 13:32

Küresel e-ticaretin, toplam perakende satışları içerisindeki payı 2020'de yüzde 19'a yükseldi

Birleşmiş Milletler Ticaret Ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), 2019 yılına ilişkin küresel e-ticaret tahmini ile 2020'de Covid-19 salgınının e-ticarete yönelik öncü değerlendirmesine ilişkin raporunu yayınladı

Küresel e-ticaretin, toplam perakende satışları içerisindeki payı 2020'de yüzde 19'a yükseldi

En büyük 13 e-ticaret şirketinden 11'i Çin veya ABD merkezli.

Çin merkezli Alibaba, brüt ürün hacmi (GMV) sıralamasında üst sıralarda yer alırken, Çinli şirketi ABD merkezli Amazon izledi.

UNCTAD'ın raporuna göre salgın, bazı e-ticaret şirketleri için satış rekorları sağlarken, araç kiralama ve seyahat gibi hizmetler sunan firmaların satışlarını ise olumsuz etkiledi.

Perakende sektörü dönüşüp büyümeye devam edecek

Geçtiğimiz yıl perakende sektörü için hem yıkıcı hem de birçok birçok yeniliğin bir araya geldiği bir yıl oldu. Pandemi nedeniyle sokağa çıkma kısıtlamaları, mağaza ve restoranların kapanması, perakende sektörünü derinden etkiledi. Ancak sektör, teknolojik gelişmelerle ve değişen tüketici davranışlarıyla bir değişim süreci içine girdi. Covid-19 süreci ile birlikte tüketici alışkanlıkları ve davranışlarında köklü değişiklikler gerçekleşti. Pandemi sürecinin uzun sürmesi, sektörde tüketici ihtiyaçlarına cevap vermek üzere dijitalleşmenin de hızlanmasını sağladı. Ayrıca e-ticaretin payının hızla artması gibi birçok değişim meydana geldi. Aşılama takviminin hızlanması, perakende sektörü için bir umut ışığı oldu. Sektör, 2021 yılının ikinci çeyreği için toparlanma sinyalleri verirken; hafta sonu kısıtlamalarının kalkması, perakende sektörü için önemli olan hafta sonu satışlarının dengelenmesi açısından potansiyel taşıyor. Öte yandan sektör analizleri ve araştırmalar da son sürat devam ediyor. Yapılan bu araştırmalara göre;

* Tüketiciler için 'acil ihtiyaç' kategorisi önemini koruyacak.

* Bu yıl, tüketici davranış ve alışkanlıklarında geriye dönüş beklenmiyor. Hayatın ağırlıklı evde devam etmesi nedeniyle ev-yaşam harcamalarında önemli bir değişiklik öngörülmüyor.

* Outdoor aktiviteleri önem kazanıyor. Bu alana yönelik giyim ve ekipman harcamalarının artarak sürmesi bekleniyor.

* Tüketicinin marka bağımlılığı azalıyor, satın almada 'fiyat' odaklı karar verme eğilimi devam ediyor.

* Fiyat nedeniyle özel marka ürünlere talebin artması bekleniyor.

Lojistik ve kargo şirketleri hareketlenecek

* E-ticaret ve dijital kanallarda yaşanan müşteri deneyiminin iyileştirilmesi için lojistik ve kargo süreçlerinde yapılanma sürüyor.

* Kargo ve lojistik tedarikçilerinin stratejik ortaklıklar kurması bekleniyor.

* 'Aynı gün teslim' yaklaşımı yaygınlaşacak.

* Sektöre hizmet veren kargo şirketlerinin sayısı ve şirketlerin yatırımları artacak.

EN ÇOK OKUNANLAR