USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sanat

08 Ekim 2017 17:12

Yapı Kredi kültür sanat, İstiklal Caddesi’ne yenilenerek döndü

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık, Galatasaray Meydanı’nda 50 yılı aşkın süredir tarihe tanıklık eden binasına geri dönüyor. Yapı Kredi’nin yenileyerek ülkemize armağan ettiği kültür sanat binası, İstiklal Caddesi’nin ikonik mimarilerinden biri olmaya aday...

Yapı Kredi kültür sanat, İstiklal Caddesi’ne yenilenerek döndü

 

İstiklal Caddesi’nde 1964 yılından bu yana faaliyet gösteren Yapı Kredi Kültür Sanat, yapılan renovasyonun ardından yeniden açıldı. Galatasaray Meydanı’nı camdan bir cepheyle kucaklayan bina; kitabevi, müze, sergi, kütüphane, etkinlik alanları ile İstanbul’da kültür sanat dünyasının buluşma noktası olacak.  

Daha kapsayıcı bir form kazandırılan binanın şeffaf cephesi sayesinde Galatasaray Meydanı’ndan geçenler, kültür sanat merkezinin içindeki etkinliklere tanık olabiliyor. 

Yapı Kredi Kültür Sanat binası ayrıca, Türkiye’nin en bilinen heykeli olan İlhan Koman’ın 'Akdeniz' heykeline ev sahipliği yapıyor. Heykel, binanın üçüncü katından İstiklal Caddesi sakinlerini selamlayan 'Akdeniz', aynı zamanda Cumhuriyetimizin 50'nci yılı şerefine Yapı Kredi tarafından değerli heykeltıraş Şadi Çalık’a yaptırılan meydandaki soyut heykel ile de kucaklaşıyor.
Binanın giriş katında Yapı Kredi Yayınları’nın tüm kitaplarının bulunduğu yüksek tavanlı, şık bir kitabevi ziyaretçileri karşılıyor. Asma katında bir okuma bölümünün de bulunduğu kitabevinde çocuk kitapları ve çocuk etkinlikleri için özel alanlar da yer alıyor. İlk katında banka koleksiyonlarında yer alan eserlerin sergilendiği müze, ikinci ve üçüncü katında sergi alanları, dördüncü katında ise yine meydandan seyredilebilen büyük bir salon bulunuyor. Tiyatro, söyleşi, konferans, performans ya da film gösterimlerine ev sahipliği yapacak bu salonun tam karşısında mavi neon ışıkla Yapı Kredi’nin kurucusu Kazım Taşkent’in “Biz kültür ve sanatın bankasıyız” sözü ziyaretçilerin karşısına çıkıyor. 

Yapı Kredi Kültür Sanat binasının beşinci katında İstanbul’a yakışan bir kütüphane şehrin sakinleri ile buluşuyor. 4 bini nadir eser olmak üzere yaklaşık 80 bini aşkın kitaba erişilebilecek olan bu kütüphane, edebiyatseverlere İstiklal Caddesi’nin hareketliliğinden uzak, dingin bir alan sunuyor. 

"Beyoğlu’nun geleceği her zaman aydınlık olacak" 

Yapı Kredi Kültür Sanat binasının yenilenerek yeniden Beyoğlu’na dönmesiyle ilgili görüşlerini dile getiren Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, şunları ifade etti; “Beyoğlu’nu korumak ve yaşatmak en önemli önceliğimiz. Şehir mirasını koruyabilmenin ilk şartı mekanları yaşatmak. Yaşamayan mekanları koruyabilmek, geleceğe miras bırakabilmek mümkün değil. Yapı Kredi Kültür Sanat binası Beyoğlu’nda geliştirmiş olduğumuz yaşayan şehir vizyonuna çok uygun bir mimari eser olarak kapılarını ve ışıklarını artık açtı. Çok güzel, çok şık oldu. İstiklal’e çok yakıştı. Kapılar ve ışıklar açılmaya devam edecek. Beyoğlu’nun geleceği her zaman açık, her zaman aydınlık olacak. Bu geleceğin inşasına katkısı bulunanları, yaşatmayı seçenleri tebrik ediyor, kendilerine teşekkür ediyorum.”

Geçmişten geleceğe uzanan kültür sanat geleneği

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen ise, Yapı Kredi’nin 73 yıldır çok daha fazla kişinin hayatında kültür sanatın vazgeçilmez bir öğe olarak yer alması için çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, şu değerlendirmede bulundu: “Yapı Kredi’nin İstanbul’a bir armağanı olan bu bina ülkemize ve kültür sanata olan inancımızın en önemli sembollerinden biri. 1964 yılında burada açtığımız ilk sergiyle kültür ve sanata verdiğimiz kesintisiz destek yine aynı yerden devam ediyor. İstanbul’daki kültür sanat hayatının gelişmesi ile birlikte 50 yıldan fazla zamandır İstiklal Caddesi’nde bulunan binamızın olanaklarını artırmaya ihtiyaç duyduk. Yeni bir tasarım ve akıllı uygulamalarla, ülkemize, Yapı Kredi’ye yakışan kitabevi, müze, sergi, kütüphane, etkinlik alanları yaratmayı amaçladık. Zamanın ruhunu taşıyarak yenilenen Yapı Kredi Kültür Sanat binası, Yapı Kredi’nin ülkemize kazandırdığı bir armağan. Yeni binamızla sanatın, sanatçının ve tüm sanatseverlerin destekçisi olacağız. Gelecek kuşakların kültür birikimini geliştirmek, ülkemizin evrensel kültür varlıklarını tanıtmak için çalışmaya devam edeceğiz. Bu binanın, sanatın solunduğu İstiklal Caddesi’nin yeniden heyecan yaratan bir cazibe merkezi olmasında öncü rol üstleneceğine inanıyoruz.”

Estergon Kalesi Sancağı’ndan Abidin Dino’ya geniş bir seçki

Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen, küratörlüğünü Dr. Necmi Sönmez’in üstlendiği ve Yapı Kredi koleksiyonu içerisinden oluşturulan 'Sarmal' adlı karma sergi için şunları söyledi: “Dört yıl sonra 'kendi yerimize dönüş'ümüzden aldığımız ilhamla, varlık sebeplerimizi ve mevcut değerlerimizi gün ışığına çıkarmaya karar verdik. Böylece eski-yeni, geçmiş-gelecek kavramları çerçevesinde tasarladığımız sergiye 'Sarmal' adını koyduk. 12 başlık altında toplanan sergi, gölge oyunu figürlerinden, sikke koleksiyonlarına, Estergon Kalesi Sancağı’ndan Selahattin Giz’in fotoğraflarına varan geniş bir yelpazede sanatseverlerle buluşuyor. 13 Eylül - 31 Aralık 2017 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek olan sergide ayrıca aralarında Osman Hamdi Bey, İbrahim Balaban, Abidin Dino, Ömer Uluç gibi farklı dönem Türk resminin büyük isimlerinden oluşan resim koleksiyonunun büyük ilgi toplayacağını düşünüyoruz."

EN ÇOK OKUNANLAR