USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sanat

04 Ağustos 2017 16:17

Uvertür: Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan yeni eserler

Küratörlüğünü Borusan Contem-porary’nin genel sanat direktörü Kathleen Forde’un üstlendiği ve daha önce Kasım 2014 tarihinde ilki gerçekleşen 'Uvertür' sergi dizisinin ikincisi yine Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’na yeni katılan ve daha önce Borusan Contemporary’de gösterilmemiş yapıtlardan oluşuyor.

Uvertür: Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan yeni eserler

 

'Uvertür: Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan Yeni Eserler' adlı bu sergide, Borusan’ın son dönemde koleksiyona yeni işler katarken gözettiği coğrafi, estetik ve türe dayalı yaklaşımı gözler önünde seriyor. 'Uvertür', Angela Bulloch, U-ram Choe, Chris Doyle, Kurt Hentschläger, Ali Kazma, Rachel Rossin, Christa Sommerer ve Laurent Mignonneu gibi sanatçıların dijitalleştirilmiş peyzajları ve yeni sipariş edilmiş videolarından sanal gerçeklik videoları ve interaktif portrelere uzanan bir çeşitlilik gösteriyor.

Video çalışmalarının önemli bir yer tuttuğu sergide, Chris Doyle, Kayıp Nesil adlı ve Course of Empire’a dayalı beş animasyonuk bir dizinin ikinci işi olan video çalışmasında bitkilerin ömrü, örüntü, süs, tasarım ve yapıya odaklanarak yaratıcı ve yok edici dürtüler arasındaki gerilimi ele alıyor.

Kurt Hentschläger’in Ölçü adlı videosu, 21'inci yüzyılda doğanın tasavvuru üzerine düşünmeye davet ediyor. İnsanlara dijital iletişim kanallarıyla ulaşan doğanın artık yeni normu belirlediğine işaret eden çalışma, doğanın doğrudan ve dolaylı deneyimi arasındaki sınırların nasıl giderek bulanıklaştığını gösteriyor.

Ali Kazma’nın Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nun sipariş ettiği son çalışması Yeraltı, enerji üretimi sürecinin izlerini sürerek insanların var olma potansiyeli ve hareket kabiliyetini mercek altına alıyor.

Rachel Rossin’in Meteliksiz Geldim, Meteliksiz Gidiyorum, 1. Döngü adlı çalışması, veri kodlamada kullanılan entropi teriminden yola çıkarak bilgi yitimini hayatımızın her anına ve yerine yayıyor ve kendi deyişiyle “gerçekle olan ilişkimizin sanal ve gerçek şeklinde ayrılmadığı ama bunların birbirine geçiştiğine” vurgu yapıyor.

Angela Bulloch çalışmalarında türlü türlü formlar kullansa da, hepsi sanatçının sistemler, örüntüler ve kurallara duyduğu ilgiyi yansıtır. Bu sergide yer alacak çalışmalardan biri olan Bakır İstifi onun işlerinde kullandığı en bilindik eleman olan piksel kutuları içeriyor yine. Malzemeleriyle minimalizme göz kırparken renkleriyle soyuta doğru uzanıyorlar.

Christa Sommerer ve Laurent Mignonneu’nün Anında Portre adlı interaktif bilgisayar enstalasyonu ploter baskıları olarak da mevcut. Kısa ömürlü etkileşim anları grafik çizimlerle ölümsüzleşiyor.

EN ÇOK OKUNANLAR