USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sanat

20 Ekim 2016 15:56

Dünyanın en büyük fuarında "Türkiye" sergisi

Kültür ve Turizm Bakanlığınca Frankfurt Kitap Fuarı'nda açılan sergide, Bilge Kağan'dan Ahmet Ümit'e Türk edebiyatının yapı taşları tanıtılıyor.

Dünyanın en büyük fuarında "Türkiye" sergisi


Frankfurt Kitap Fuarı'nda yer alan Türkiye standında, "Turkey Home of Readers/ Okuyanların Ülkesi Türkiye" sergisi açıldı.
 

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Erdem Yayın Grubu'na tasarlatılan ve TEDA (Türk Edebiyatının Dışa Açılımı) tarafından katkı sağlanan sergi, "Türkiye Okuyor" temasıyla fuarda kitapseverlerle buluşuyor.


Bilge Kağan, İbn-i Sina, Feridüddin-i Attar, Mevlana, Yunus Emre, Fuzuli, Evliya Çelebi, Şeyh Galip, Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal, Nazım Hikmet, Necip Fazıl Kısakürek, Kemal Tahir, Aziz Nesin, Orhan Pamuk ve Ahmet Ümit gibi 50'ye yakın yazarın fotoğraflarının yer aldığı sergide ayrıca minyatür sanatçısı Nusret Çolpan'ın büyük boyutlu bir minyatürü bulunuyor.
 

Türkiye'de yaşayan İranlı sanatçı Reza Hemmatirad'ın ahenk, öz, eğitim, dönüşüm ve bilgelik temalarıyla hazırladığı resimlerin de görülebildiği sergide, Türkiye'nin okuma ve sanat serüveni yabancılara tanıtılıyor.

 

"TÜRKÇENİN İLK YAZILI METİNLERİYLE BAŞLADIK"
 


Küratör Yadigar Yelken, dünyanın en büyük kitap fuarında, Türkiye'nin okuma ve sanat serüvenini ziyaretçilerle buluşturmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. 
 

Serginin ilk bölümünün Bilge Kağan'dan başladığına dikkati çeken Yelken, Türkçenin ilk yazılı metinlerinin Bilge Kağan Anıtı olduğunu dile getirerek, "Bilge Kağan Anıtı'ndan başlayarak modern Türk edebiyatına kadar, edebiyatımızda ortaya koyduğu eserlerle farklı bir üslup yakalamış sanatçılarımızı öne çıkarmaya çalıştık. Bilge Kağan Anıtları, Doğu'da olduğu için, zaman çizelgesini sağdan sola, yani doğudan batıya doğru hazırladık" dedi.
 

Yadigar Yelken, edebiyatçıların tanıtıldığı bölümde gelenekli sanatlardan minyatür sanatını temsil eden bir eserin de yer aldığını söyleyerek, "Yazarlarımız temasını, rahmetli Nusret Çolpan'ın Türklerin ve İslamiyetin yayılışını anlatan bir minyatürü ile de tamamladık. Bu bölümde ayrıca Türkiye'de geçtiğimiz yıl basılan kitap sayısını, okuma oranlarını da sanatseverlere sunduk" ifadelerini kullandı.
 

"KÜLTÜR SANAT FAALİYETLERİ SON 10 YILDA YÜZDE 500 ARTTI"
 

Küratör Yelken, 2015'te Türkiye'de 4 bin 300 yayınevinden 56 bin 414 yeni kitap çıktığını vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Bu çok önemli bir rakam. Türkiye okumuyormuş gibi genel bir algı var. Halbuki basılı eserlere, verilere baktığımız zaman oldukça kitap okunan ve yayımlanan bir ülkeyiz. Ayrıca Türkiye'nin son 10 yıllık kültürel verilerine baktığımızda kültür sanat etkinliklerinde yüzde 500 artış görüyoruz. Opera, bale, konser, sinema salonları 3-4 katına çıkmış. İzleyici oranlarına baktığımızda da özellikle özel ya da kurum tiyatrolarının tamamen kapalı gişe oynadığını görüyoruz." 
 

Sergide iç bükey bir iskelet hazırladıklarının da altını çizen Yelken, şunları söyledi:
 

"Bu iskelette de Reza Hemmatirad'ın çalışmalarıyla sergiyi tamamlıyoruz. Reza bey, sergideki 5 eserinde Türkiye'de yaşanan gelişmeleri, değişimleri anlatan resimler yaptı. İnsan ömründen yola çıkarak, bir insanın doğuşundan ölümüne kadar geçen süreci aktarıyor. İlk eserde 'ahenk' dedik. İnsanın çevresiyle ve toplumuyla bir ahenk yakalaması gerekiyor çünkü. Daha sonra özü, yardımseverliği, iyi duyguları ardından özündeki iyiliği tamamlayarak, eğitime uzanıyor. Çünkü insan aldığı eğitimle de artık erdemli bir yapıya ulaşıyor. Böylece dönüşümünü tamamlayarak son aşamada etrafına ilham veriyor ve ışık saçıyor."
 

Yelken, ziyaretçilerin sergiye büyük ilgi gösterdiğini dile getirerek, sergiyle ilgili bilgileri de ziyaretçilere aktardıklarını sözlerine ekledi.
 

Sergi, 23 Ekim'e kadar fuar alanında görülebilecek.
 

EN ÇOK OKUNANLAR