USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sanat

15 Ağustos 2017 17:38

40 bin yıllık karınca fosilli tespih

Ankaralı tespih sanatçısı Yaşar Koçer, Osmanlı döneminden kalmış el yapımı tespihi 7 bin dolara satıyor. Tespihte kullanılan taşların önemine dikkat çeken Koçer, "Örneğin 40 bin yıl önce damlamış çam ağacı reçinesinin fosilinden oluşan damla kehribar taşından yapılmış tespihin içindeki karınca fosilleri ise tespihe büyük kıymet katıyor" dedi.

40 bin yıllık karınca fosilli tespih

 

Bir ibadet aracı olan, Müslümanların namazdan sonra zikirlerini saymak için kullandıkları ve 99 ya da 33 taneden oluşan tespih, sadece Müslümanlar tarafından değil, diğer dinlere mensup kişiler tarafından da kullanılıyor. Sadece ipe dizilmiş boncuklardan ibaret olmayan tespih, yapıldığı taş ve objelere göre de kıymet buluyor.

 

200 YILLIK

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı belgeli Ankaralı tespih sanatçısı Yaşar Koçer, tespih meraklıları için kıymetli taş ve objelerden tespihler yapıyor. Elinde bulunan en pahalı tespihin fiyatının 7 bin dolar (yaklaşık 25 bin TL) olduğunu belirten Yaşar Koçer, yaklaşık 200 yıllık olan tespihin Osmanlı döneminden kaldığı için çok kıymetli olduğunu söyledi.

 

Bu tür tespihlerin meraklılarının çok olduğunu belirten Koçer, devlet büyüklerinden sanatçılara kadar çok sayıda ünlü kişiye özel tespihler yapıyor. “Elimizdeki en pahalı tespihin fiyatı 7 bin dolar civarında. Osmanlı’dan kalma bir tespih, yaklaşık 200 yıllık bir tarihi olduğu için kıymetli bir tespih. Osmanlı döneminde elle çalışan çıkrık denilen aletle yapılmış bir tespih” diyen Koçer, özellikle koleksiyoncular ve meraklıların bu tür tespihlere büyük kıymet verdiklerini belirtti.(İHA)

EN ÇOK OKUNANLAR