USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sağlık

05 Temmuz 2018 09:22

HRV Tekniğiyle Stresin Fotoğrafı Çekiliyor

Sıfırdan başlayan ve zirveye yükselen iş insanlarının sağlıklarının değerini çok daha iyi bildiğini ifade eden Gentest Enstitüsü Direktörü Dr. Serdar Savaş, Heart Rate Varibility (HRV) yöntemi ile stres ölçümü çalışmalarına tekstil, otomasyon ve finans sektörünün yoğun ilgi gösterdiğini belirtiyor. Bu yöntemle danışanların 24 saatlik sinir sistemi aktivasyonu gözlemleniyor. Sonuç raporundan sonra danışana hekim ve uzman psikologlar tarafından mevcut stres düzeyine göre nefes egzersizi, anda olm

HRV Tekniğiyle Stresin Fotoğrafı Çekiliyor

Bahar Akgün / [email protected]

Eğer iş hayatında aktif bir sorumluluğa sahipseniz, stres ne yazık ki her zaman yanı başınızda. Kalp krizi, kanser ya da farklı psikolojik sorunlara yol açan stresle baş etmeyi öğrenmek ise önemli bir beceri gerektiriyor. İş dünyasında pek çok yönetici farklı stres yönetimi taktikleri geliştiriyor. Kimi başarılı oluyor kimisi ise başarısız. Trafik varken bir toplantıya yetişmeye çalışmak, projeleri verilen deadline’a göre tamamlamak, şirketin geleceği ile ilgili çok önemli bir konuda risk alarak doğru kararı vermek… Neredeyse her gün buna benzer pek çok olay yaşıyoruz. Karşılaştığımız zorlukları çoğu zaman problemsiz çözsek de bu süreç zarfında yaşadığımız gelgitler, bize stres olarak geri dönüyor. Bu nedenle iş dünyasının farklı yaşam koçlarından destek aldıkları, zihinlerini dağıtmak için farklı spor dallarına yöneldikleri görülüyor.

Konuşmak zihni rahatlatırken, egzersiz yapmak ise bedeni şarj ediyor. Ama bazen ne yaparsanız yapın sizi esir alan stresin üstesinden gelemeyebilirsiniz. Hatta bu süreci uyku sorunları, göğüs ağrısı, yorgunluk, unutkanlık, tahammülsüzlük ya da çarpıntı gibi sağlık problemleri de takip etmeye başlayabilir. İşte bu noktada çok daha bilimsel bir hizmet almanız gerekebilir. Heart Rate Variability (HRV) ile stres ölçümü, tam da bu noktada devreye giriyor. Australian Research Council’in sponsorluğunda Brisbane’de bulunan Queensland Teknoloji Üniversitesi tarafından 2010’lu yıllarda geliştirilen bu yöntem, Türkiye’de 2016’da bu yana Gentest Enstitüsü tarafından kullanılıyor. Danışanın vücuduna 24 saatliğine bağlanan HRV cihazından alınan sonuçlar ile çıkan spektrogram analiz edilerek danışanın gün içine yayılmış olan stres düzeyi, uyku kalitesi, enerji düzeyi ve daha birçok fizyolojik özellikleri belirleniyor. Gentest Enstitüsü Direktörü Dr. Serdar Savaş ile bu yöntemin iş dünyasında nasıl karşılandığı ve danışanlara nasıl bir yol haritası sunulduğu hakkında konuştuk.

Haberin Devamı Platin Dergisi'nde...

EN ÇOK OKUNANLAR