USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sağlık

26 Ağustos 2021 11:55
AA

D vitamini eksikliğine doğal öneriler

Dünyada yaygın hastalıkların nedeni olarak gösterilen D vitamini eksikliğinin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Emine Nur Tozan, “Bunun için reçeteniz oldukça basit: Güneş ışığından faydalanın; düzenli uyumayı ihmal etmeyin; balık ve ton balığı başta olmak üzere D vitamini açısından zengin besinleri tercih edin” dedi.

D vitamini eksikliğine doğal öneriler

Kronik yorgunluktan kemik ağrılarına, saç dökülmesinden uyku bozukluklarına kadar birçok sağlık probleminin habercisi olan D vitamini eksikliği, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın. 300'ü aşkın rahatsızlığın kaynağı olarak bilinen D vitamini eksikliğini gidermede ilk adım, özellikle yaz aylarında güneş ışığından kontrollü ve sağlıklı bir şekilde faydalanmak ve düzenli beslenmekten geçiyor.

Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamininin, bağışıklık sisteminin güçlü olması ve hastalıklara karşı korunulması için gerekli olduğunun altını çizen Prof. Dr Emine Nur Tozan, "D vitamini vücut tarafından üretilebilen bir vitamin. Ancak vücut, bu vitamini yeteri kadar üretmediği takdirde depresyondan baş ağrısına, eklem ve kemik ağrılarından saç dökülmesi, tırnak zayıflığı ve kronik ağrılara kadar birçok sağlık sorununu ortaya çıkarabilir. Bu süreçte en önemli faktör, doğru beslenmedir. D vitamini yönünden zengin olan yiyeceklerin başında ton balığı geliyor. Balık ve ton balığını sofralardan eksik etmemekte fayda var. Çocukların gelişim çağından kadınlarda menopoz dönemi sonrasına kadar doğumumuzdan itibaren her yaşta vücudumuzun ihtiyaç duyduğu D vitamini, ilerleyen yaşlarda karşılaşılan kemik erimesi ve kronik ağrılara karşı da en doğal ilaçtır" diyor.

Doğru kaynaktan almaya dikkat

D vitaminini doğal kaynaklardan elde etmenin öneminin altını çizen Tozan, "D vitamini kaynakları oldukça fazla; ancak bu vitamini doğru kaynaktan ve en doğru öğünde tüketmek de büyük önem taşır. Sabah, öğlen ve akşamüzeri öğünleri, D vitamini takviyesi için en ideal vakitler..." diye ekliyor. İçinde bulunduğumuz aşırı sıcak havaların kalp- damar hastalıkları başta olmak üzere genç-yaşlı herkeste birtakım sağlık ve sindirim problemlerine de sebep olduğunu hatırlatan Tozan, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bu dönemde en ideal beslenme modeli, Omega-3 ve D vitamini kaynağı bakımından zengin balık ve ton balığıyla hazırlanan lezzetli ve sağlıklı menülerden geçiyor. Hint ve Atlantik Okyanusu'nun tertemiz sularından sofralarımıza gelen katkısız ton balıkları, çiftlik balığı olmadığı gibi en doğal Omega-3 kaynağı olarak ruh sağlığından bağışıklık ve metabolizmanın güçlenmesine kadar birçok fayda sunuyor. Yüksek Omega- 3 ve protein içeren Akdeniz mucizesi zeytinyağlı kolay açılan ton balığıyla enfes menüler hazırlayarak, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu D vitaminini almanız mümkün."

EN ÇOK OKUNANLAR