USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Portre

26 Temmuz 2021 01:17

Sema Güral Sürmeli: Bir kadın her ne yapıyorsa yapsın, mutlaka başarır

Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli ile Kütahya Porselen'in kadın istihdamı ve kadın girişimcilere tavsiyelerini Platinonline.com için konuştuk. Güral “Kadınlar, cesurdur. Cesur olmak tek başına inisiyatifi ele almayı gerektirir. Her koşulda inisiyatif kullansınlar. İş tutkuları için yatırımdan feragat etmemeliler” dedi.

Sema Güral Sürmeli: Bir kadın her ne yapıyorsa yapsın, mutlaka başarır

1970 yılında temelleri atılan, 1990'lı yıllarda başlayan atılımı ile bugün 52 ülkede yer alan Türkiye'de ise 35 mağazası ile 6 bin noktada tüketicisiyle buluşan Kütahya Porselen, Platinonline.com'un 'kadın girişimciler' sohbetlerinin konuğu oldu. Kadınlar, cesur olduğunu, cesur olmanın da tek başına inisiyatifi ele almayı gerektirdiğini söyleyen Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli, kadın girişimcilere fikir, fikri doğurur anlayışıyla hareket ederek hep yeni yatırımlar planlamalı, ufak hedeflerden büyük hedeflere doğru adım adım ilerlemeli tavsiyesinde bulundu.

Kadın istihdamında Türkiye'yi hangi noktada görüyorsunuz?

İş dünyasında kadın istihdamının desteklenmesi, kadınların iş hayatında aktif pozisyonda yer alması ve en önemlisi erkeklerle eşit yetkiye sahip olması konusunda sadece Türkiye'de değil, dünyada da çok ileri seviyelerde olduğumuzu düşünmüyorum. Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaşta istihdam edilenlerin oranı, yaklaşık yüzde 46. Bu oran kadınlarda yaklaşık yüzde 29. Erkeklerde ise yüzde 63'ü aşıyor. Kadın istihdam oranında istediğimiz seviyelerde değiliz maalesef. Girişimcilik kavramının daha da ön plana çıktığı bugünün dünyasında tüm dünyada kadın girişimcilerin oranı yüzde 20 civarında. Türkiye'de bu oran yüzde 9'da kalıyor. Kazanç açısından değerlendirdiğimizde de Türkiye'de erkekler kadınlardan yüzde 20 daha fazla kazanıyor. Bu her kademe için geçerli.

"EV, AİLE VE ÇOCUK YÜKÜ KADININ OMUZLARINDA"

Kültürel açıdan baktığımızda ev, aile ve çocuk yükü kadının omuzlarında. Bu yükle çalışma hayatında aktif pozisyonda olmaları elbette güç. Sorumlulukların paylaşılması gerekiyor. Çalışma hayatında kadın istihdamının gücüne inanan bir şirketin temsilcisi olarak gördüğüm kadarıyla kadınların kendilerini geliştirme çabaları erkeklerden çok daha fazla. Üstelik kadınlar erkeklerden çok daha cesur ve analitik düşünebiliyor. Bu yönde farkındalık kazandırabilirsek yatırımcılar ve şirketlerin kadın istihdamının artırılmasını bir temel politika olarak benimseyebileceklerini düşünüyorum.

Türkiye'de size göre kadın girişimciler en çok hangi konuda sorun yaşıyor? Bu konuda neler yapılmalı?

Girişimcilik kavramı, Türkiye'de giderek olgunlaşıyor. Özellikle kadın girişimcilere yönelik devletin sunduğu destekler ve yol haritaları kadın girişimciler için büyük bir avantaj yaratıyor. Cinsiyet eşitliği noktasında çok fazla mesafe alamadık maalesef. Bu koşullar altında bir kadın girişimcinin kendi markasını yaratması, kendi iş fikrini geliştirmesi oldukça zor ama imkânsız değil. Kadın girişimciler, en çok cinsiyet üzerinden ayırımcılığa maruz bırakılıyor. Toplumsal ve ekonomik yaşamın pek çok alanında olduğu gibi erkeklere öncelik tanınıyor. Dolayısıyla kadınların girişimcilik yolculukları da erkeklerin bir adım gerisinden başlayabiliyor. Bu noktada verilen teşvikler ve destekler kadar kadın girişimcilere pozitif ayırımcılık tanınması gerektiğine inanıyorum.

Kadın girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Bir kere bir kadın her ne yapıyorsa yapsın, mutlaka başarır anlayışına sonuna kadar inanıyorum. Kadın girişimcilerin de iş fikirlerinde tutkularının izinden gideceklerinden eminim. Öncelikle bir şirkette çalışıyor olmak ile kendi işini kurmak arasındaki farklılıklara hazır olmalılar. Girişimcilik uzun mesailer gerektiriyor. Bu noktada hayatın diğer alanlarından biraz fedakârlık yapmak lazım.

"KADINLAR, CESURDUR. CESUR OLMAK TEK BAŞINA İNİSİYATİFİ ELE ALMAYI GEREKTİRİR"

Hangi iş fikrini geliştirirlerse geliştirsinler, mutlaka teknolojiye çok yakın durmalılar. Devir teknoloji devri. Çok iyi bağlantılar kurmalı, tüm networklerini işin içine dâhil etmeliler. Markalarını doğru konumlandırmalı, tanımlama hatası yapmamalılar. Hedef kitlelerini de öyle... Kadınlar, cesurdur. Cesur olmak tek başına inisiyatifi ele almayı gerektirir. Her koşulda inisiyatif kullansınlar. İş tutkuları için yatırımdan feragat etmemeliler. Fikir, fikri doğurur anlayışıyla hareket ederek hep yeni yatırımlar planlamalı ufak hedeflerden büyük hedeflere doğru adım adım ilerlemeliler.

Finansmana erişimde kadınlara eşit davranıldığını düşünüyor musunuz?

Devletin sunduğu desteklerin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde hazırlanan destek paketleriyle finansmana erişim noktasında önemli mesafeler kat edildi. Son dönemlerde özel sektör- sivil toplum kuruluşları işbirliğinde bu yönde örnek girişimler de sergileniyor. Kadın girişimlerin ihtiyacı olan finansmana erişimi noktasında hem devlet olarak hem de özel sektör olarak henüz yolun başındayız. Bu noktada yeni gelişmelerin olacağına inanıyorum.

Kadınların kariyer planlamasında nelere dikkat etmeli?

İyi eğitim almak kariyer planlamasının başlangıç noktasını oluşturuyor gibi görünse de tek başına bu yeterli değil. İyi bir üniversiteden alınan uluslararası geçerliliği olan bir diploma, tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu nedenle iş hayatına okul sıralarında başlanmalı. Gerek staj programları gerekse yarı zamanlı çalışma modeliyle iş hayatında küçük adımlar atılması gerekiyor. Yani kariyer planına üniversite yıllarından başlanmalı.

"KAYBEDECEK ZAMANINIZ, YİTİRECEK BÜYÜK BİR YATIRIMINIZ YOK"

Kadınlar olarak duygusal zekâmız, analitik düşünce biçimimiz, iletişim yetenekleriyle fark yaratmamız için eğitimle birlikte kariyer hayatımıza da yatırım yapmalıyız. İşe buradan başlandığında, diploma alındıktan sonra kariyer basamaklarını çıkmak hiç zor değil. Kariyer planlamasında girişimcilik çok kıymetli bir alternatif. Kaybedecek zamanınız, yitirecek büyük bir yatırımınız yok. Üniversite çağları, cesaretin en yüksek seviyede olduğu bir dönem. Özellikle bu dönemde farklı işlerde deneyim elde etmek, kariyer hedefinde belirleyici olabiliyor. Sonraki aşamalarda ise sabırla, inanç ve inatla merdivenleri tırmanmak gerekiyor. Küçük hedeflerle başlayıp çok daha büyüklerini hayal etmeyi kariyer planlamasının olmazsa olmazları olarak görüyorum. Kariyer planlamasında kişisel gelişime yönelik eğitimler büyük yer kaplıyor. Mutlaka bu yönde eğitimlerle kariyer hayatının desteklenmesi gerekiyor.

Kurumunuz kurumsal girişimciliği destekliyor mu? Kadın girişimcilere ve istihdamına yönelik şirketinizde izlenen politikalar hakkında bilgi veriri misiniz?

Kütahya Porselen olarak sürdürülebilir kadın istihdamı politikasına sahibiz. Çalışma hayatında kadınların gücünü temsil ediyoruz. Bu politikamızı, NG Kurucu Başkanı Nafi Güral'ın hayali olarak geçtiğimiz yıl hayata geçirdik.

"KADINLARIMIZIN EMEĞİ OLAN ÜRÜNLER, TÜRKİYE'NİN VE DÜNYANIN DÖRT BİR YANINA GİDİYOR"

Dekor fabrikamızda 102 kişi çalışıyor ve çalışanların tamamı kadınlardan oluşuyor. Yönetici de çalışan da kadın. Bu fabrikada kadınların emeği olan ürünler, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir yanına gidiyor. Diğer bir fabrikamızda da yüklemeden lojistiğe, forklift kullanımından paketlemeye kadar her alanda sadece kadınlar var. Erkek işi denilebilecek bütün ağır işleri tek başlarına yapıyorlar. NG Grup şirketlerimizden NG Lojistik fabrikamızda 185 kadın çalışanımız bulunuyor. Buradaki kadın çalışanlarımız, ürünlerimizin damga uygulamalarından paketlenmelerine kadar birçok işlemi yapıyorlar. Bu işlemler robotlar vasıtasıyla gerçekleşiyor ve robotların hareketlerini kontrol eden panellerin kullanımı dâhil tüm uygulamalar kadın çalışanlarımızın sorumluluğunda. Ürünleri otomatik paketleme hatlarında paketledikten sonra paketlenen ürünleri lojistik şartlara uygun olarak palet haline getiriyorlar ve sevke hazır hale gelen ürünleri kamyonlara, tırlara ve konteynerlere yüklüyorlar.

"İŞE ALIMLARDA KADIN ADAYLARA HER ZAMAN ÖNCELİK VERİYORUZ"

NG Grup olarak işe alım sürecinde eşit özelliklere sahip olunması durumunda kadın adaylara her zaman öncelik veriyoruz. Kadın çalışanlarımızı üst kademe yönetim pozisyonlarına ulaşmaları için de sonuna kadar destekliyoruz. Kütahya Porselen'in yönetim kademesi, ağırlıklı olarak kadınlardan oluşuyor, yönetim kurulumuzun ve icra kurulumuzun %60'ı, yöneticilerimizin %43'ü kadın. Üretim grubumuzdaki mavi yakalı çalışanlarımızda geçmiş yıllarda dekorlu üretim ve paketleme bölümlerinde kadın istihdam ederken, son yıllarda diğer üretim süreçlerinde de kadın istihdamını ciddi oranda artırdık. 2014 yılında kadın çalışan oranımız %19 iken 2015 yılında yaptığımız 5 yıllık stratejik planlama kapsamında bu oranı %30'a yükseltmeyi hedefledik ve bu hedefi gerçekleştirdik. 2021 yılında bu hedefimizi %'31 olarak belirledik.

EN ÇOK OKUNANLAR