USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Portre

18 Aralık 2021 13:37

"KOBİ'lerimizin ihracatını güçlendirici çalışmalar yapıyoruz"

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan "KOBİ'lerin ihracat yapabilmeleri için öncelikle eğitim ve alt yapı gerekli bunun için gerek dijital gerekse ihracat ile ilgili donanımı güçlendirici çalışmalar yapıyoruz" dedi.

"KOBİ'lerimizin ihracatını güçlendirici çalışmalar yapıyoruz"

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Başkanı Yaşar Doğan ile ihracatın önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasını Dijital İhracat Sohbetleri'nde konuştuk. Doğan'a sorduğumuz soru ve aldığımız cevaplar şu şekilde:

TÜMSİAD olarak ihracatla ilgili neler yapıyorsunuz?

TÜMSİAD olarak ana hedeflerimizden biri; üyelerimizin ticari kapasitelerini artırmasına katkı verecek şekilde vizyoner çalışmalar yapmak ve hızla değişen rekabet ortamında özellikle KOBİ'lerin uluslararası platformlarda rekabetçi kalması için çalışmalar yapmaktır.

KOBİ'LERİMİZİN İHRACATI İÇİN DESTEK ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

Üye KOBİ'lerimiz hâlihazırda ülkemizde artan ihracat potansiyeli karşısında ihracatı daha çok düşünür hale geldiler bu aşamada çeşitli toplantılarla ikili ilişkiler kurulması İçin yardımcı oluyoruz.

Bununla birlikte, KOBİ'lerin ihracat yapabilmeleri için öncelikle eğitim ve alt yapı gerekli bunun için gerek dijital gerekse ihracat ile ilgili donanımı güçlendirici çalışmalar yapıyoruz.

TÜMSİAD komiteleri ve üyeleri bazında ihracata yönelik özel çalışmalarınız mevcut mudur?

Bilindiği üzere dijitalleşme, ekonomi ve ticareti bütün yönleri ile şekillendirmektedir. Bu kapsamda ihracatın da dinamikleri değişmekte ve perakende ihracat gündeme gelmektedir. TÜMSİAD olarak özellikle dijitalleşme ve e-ihracat konularında pandemi öncesinden itibaren eğitim ve farkındalık çalışmaları yapmaktayız. Bu vesile ile daha önce hiç ihracat yapmamış KOBİ'leri ihracata yönlendirme ve ihracat yapan KOBİ'lerin de potansiyellerini geliştirmeye çalışmaktayız.

ÜLKELER İLE TEMASLAR HALİNDEYİZ

Bu hususta yurt dışı çözüm ortaklarımızla temas halindeyiz. İhracat konularında birlikte hareket etme ile ilgili yaptığımız protokoller devam etmektedir. Özellikle Avrupa ülkeleri ve Pakistan sık temas kurduğumuz ve karşılıklı ziyaretler yaptığımız ülkelerin başında gelmektedir.

2021 yılsonu ihracatı hakkında neler düşünüyorsunuz?

Normalleşme sürecinin devam etmesi ve küresel tedarik zinciri hatlarındaki değişimler ihracatımızın artmasına katkıda bulunmuştur. Ülkemiz iş dünyası bu fırsatı doğru değerlendirerek ihracatını artmıştır. Dolayısı ile 2021 yılı tarihimizin ihracat rekorlarına imza atılan bir yıl olmuştur. 2021 yılı yılsonu ihracatının 220 Milyar $ bandını aşacağını inanmaktayız.

2022 hedeflerinizi nasıl revize ettiniz?

2021 yılı ana faaliyet temamızı "Ticaret Ahlakı ve Üreten Türkiye" olarak belirlemiştik. Bu temaya istinaden; "Ticaret Ahlakı", "Üreten Türkiye" ve "Dijitalleşme" konularında faaliyetler yürüttük. Bu faaliyetler ile ilgili sahadan çok olumlu tepkiler aldık. Buna istinaden bu yıl da faaliyetlerimize bu tema ekseninde dijitalleşmenin ihracat yönünü ortaya çıkararak devam etmeyi hedeflemekteyiz.

Yeni dönemde nasıl bir strateji uygulayacaksınız?

KOBİ'lerin ihracat potansiyellerini geliştirmek, özellikle dijital platformlarda ihracat yapabilmelerine katkı sunmak üzere çalışmalar yürütecek ve bu çalışmalarımızda kadim değerlerimizin iş dünyasında yeniden hayat bulmasını önceleyeceğiz.

"YERLİ ÜRETİME DÖNÜK ÇALIŞMALARA AĞIRLIK VERMEK İSTİYORUZ"

Özellikle yeni dönemde yurt içi teşkilatlarımız ile bölge toplantılarına ağırlık vererek hem yeni üretim hem de yeni ihracat fırsatlarını değerlendirmek ve özellikle yerli üretime dönük çalışmalara ağırlık vermek istiyoruz. 2022'de, ekonomide zorluklar kadar fırsatların da olduğunu değerlendiriyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR