USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Portre

25 Aralık 2021 16:29

"Ankara'da 'E-İhracat' seferberliği başlattık"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran "Başlattığımız 'E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği' ile üyelerimizin, e-ticarette başarı sağlayarak saat, ofis, coğrafya sınırlarını aşıp tüm dünya ile ticaret yapabilmesine olanak sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

"Ankara'da 'E-İhracat' seferberliği başlattık"

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ile ihracatın önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasını 'Dijital İhracat Sohbetleri'nde konuştuk. Baran'a sorduğumuz soru ve aldığımız cevaplar şu şekilde:

ATO olarak ihracatla ilgili neler yapıyorsunuz?

İhracatın geliştirilmesi konusu, Ankara Ticaret Odası olarak gündemimizin değişmeyen maddelerinin başında yer alıyor. Üyelerimize, kurumsallaşmaları, verimli çalışmaları, rekabet düzeyini artırmaları ve yeni pazarlara açılmaları konusunda destek vermeye gayret gösteriyoruz.

Karşılıklı ticareti geliştirmek, ihracata yönelik iş hacimlerini artırmak ve yeni pazarlar bulmak amacıyla büyükelçiliklerle işbirliği çalışmaları yürütüyoruz. Bu kapsamda, son dönemde, Fransa, Letonya, Avusturya, Arnavutluk, Nijerya, Seyşeller, Filipinler, Moldova, Brezilya, Malta, Zimbabve, Macaristan, Bosna Hersek, Finlandiya, Portekiz, Küba ve Bangladeş Büyükelçileri ile görüşmeler yaptık. Öncesinde de farklı ülkelerin büyükelçileriyle görüşmelerimiz oldu.

"YABANCI ÜLKE DİPLOMATLARI VE MİSYON TEMSİLCİLERİYLE BİR ARAYA GELİYORUZ"

Bunların dışında Brüksel İş Forumu toplantısı gerçekleştirerek üyelerimize doğrudan bilgi aktarılmasını sağladık. Sırbistan ve Sri Lanka ile ayrı ayrı, İş Birliği Fırsatları Semineri, Macaristan Enerji Sektörü seminerleri, Rusya Gıda Sektörü eşleştirme toplantısı, Hong Kong Ticaret Geliştirme Konseyi Bilgilendirme semineri organize ettik. Burkina Faso ve Kudüs Ticaret Odaları ile işbirliği protokolleri imzaladık, görüşmeler yaptık.

Yine üyelerimizi dış ticarete yönlendirmek için Ticaret Bakanlığımız, TOBB ve TİM ile birlikte "Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri" gerçekleştirdik. Ankara Ticaret Odası olarak gerçekleştirdiğimiz Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi ve Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları gibi organizasyonlarımızla da yine yabancı ülke diplomatları ve misyon temsilcileriyle bir araya geliyoruz.

"ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE UYGULAMALI DIŞ TİCARET EĞİTİMLERİ VERİYORUZ"

Dış ticareti geliştirmek için direkt ulaşımın öneminin farkındayız. Bu yüzden Esenboğa'dan yurtdışına aktarmasız-direkt uçuş sayı ve destinasyonunun artması çalışması gündemimizin hep başında yer alıyor. Pandemi öncesinde 34 destinasyona kadar çıkmıştı. Normalleşme süreciyle birlikte destinasyon ve sefer sayısının artması yeniden gündemimizde yer alıyor. Bu ayın sonuna doğru Ankara-Belgrad direkt uçuşlar başlıyor. Bosna, Üsküp gibi Balkan şehirlerine de doğrudan uçuş taleplerimiz söz konusu. Direkt ulaşım, turizmi ve ticareti de güçlendiriyor.

Bunların dışında Ankara Ticaret Odası olarak 12 yıldan bu yana üyelerimizin dış ticaret alanında çalışacak personel ihtiyacını karşılayabilmek için, üniversite öğrencilerine uygulamalı dış ticaret eğitimleri veriyoruz. Bu yıl da Hacettepe Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Hacı Bayram Veli Üniversitesi, OSTİM Teknik Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Türk Hava Kurumu Üniversitesi ve Ufuk Üniversitesi olmak üzere 9 ayrı üniversitemizden 80 öğrencimizin katılımıyla eğitimlerimiz başladı. Eğitimler tamamlandığında yapılacak sınavla katılımcılara dış ticaret uzmanı sertifikalarını takdim edeceğiz ve şehrimiz 80 dış ticaret uzmanı daha kazanmış olacak. Bu genç kardeşlerimizin Ankara ihracatını artırmaya katkı sağlamasını temenni ediyoruz.

"E-TİCARET VE E-İHRACAT SEFERBERLİĞİ" BAŞLATTIK

Tabi çağın gereklerini takip ederek üyelerimizi bu sürece adapte etmeyi de görev biliyoruz. Bu nedenle "E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği" başlattık. "Sınırları aş milyonlara ulaş" sloganıyla başlattığımız "E-Ticaret ve E-İhracat Seferberliği" ile üyelerimizin, e-ticarette başarı sağlayarak saat, ofis, coğrafya sınırlarını aşıp tüm dünya ile ticaret yapabilmesine olanak sağlamayı amaçlıyoruz. Proje kapsamında üyelerimize ücretsiz yazılım ve kurulum hizmetleri sağlayıp, e-ticaret ve e-ihracat altyapısı oluşturuyoruz. Dijital iletişim ve reklam danışmanlığı hizmetinden sosyal iletişim mentörlüğüne, mobil ticaret altyapısından ödeme ve kargo sistemleri ile entegrasyonlarına, hukuksal süreçlere kadar e-ticaret için gerekli hemen her konuda 1 yıl süresince eğitim ve danışmanlık desteği sunuyoruz.

2021 yıl sonu ihracatı hakkında neler düşünüyorsunuz?

İhracat, ekonomik büyümenin en önemli güçlerinden biri durumunda. Birçok ülkenin başarı hikâyesinin anahtarı da ihracattır. Türkiye 2021 yılını hem ihracatta büyük başarı elde ederek hem de büyüme ivmesini yukarıya döndürerek tamamlayacak. Kasım ayında, 21.5 milyar dolar seviyesinde gelen ihracat verisi 11 ayda 203 milyar dolar oldu. Yıl tamamlandığında ihracatımızın 220 milyar dolar düzeyini aşarak tüm zamanların rekorunu kırması bekleniyor. İhracattaki bu başarının, katma değerli üretimle artması ve kilogram fiyatının da yükselmesi en büyük beklentimiz.

2022 yılı hedeflerinizi nasıl revize ettiniz?

Öncelikle ifade edeyim ki, Ankara Ticaret Odası olarak üyelerimize sunduğumuz hizmetin kalitesini artırmak, bizim gündemimizde yer alan sürekli hedefimizdir. Bu hedef doğrultusunda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Odamızda 2 bin 205 ayrı alanda faaliyet gösteren 160 bin üyemizin sektörel sorunları ile çözümleri noktasında Meslek Komitelerimizin çalışmaları bizlere yön gösteriyor. Bu yılın 10 aylık döneminde 67 Meslek Komitemiz 750 ayrı toplantı gerçekleştirerek yaklaşık bin 200 karara imza attı. Sektörlerin daha iyi bir şekilde faaliyet göstermesine katkı sağlayacak bu çalışmalar ATO Yönetim Kurulu olarak, şehrimizin her bir iş merkezinde faaliyet gösteren üyelerimize yönelik doğru çalışmaları yapmak açısından yol haritamızı oluşturuyor. Güncel gelişmelerden etkilenen işletmelerin komitelerimize yansıyan sorunları yine bizim çalışmalarımızın belkemiği durumunda. Bu nedenle biz çalışmalarımızı hem uzun vadeli hedeflerimize hem de kısa vadeli sorunların çözümüne göre güncelleyerek sürdürüyoruz.

"ÜYELERİMİZE SUNDUĞUMUZ HİZMETİ GELİŞTİRMEYE GAYRET GÖSTERECEĞİZ"

Bu süreçte çalışmalarımızı birkaç ana başlık altında yürüteceğiz. Bunlardan ilkini teknolojik ve fiziki altyapıyı iyileştirme yönünde yapılan çalışmalar oluşturuyor. Dijital dönüşüm çalışmalarına devam edeceğimiz bu başlık altında, üyelerimize sunduğumuz hizmeti geliştirmeye gayret göstereceğiz.

Şehir ve ülke ekonomisini geliştirmeye yönelik çalışmalarımız da devam edecek. Bunlardan biri Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi idi. Zirve'nin üçüncüsünü 2022 yılında gerçekleştireceğiz. Bu süreçte coğrafi işaretli ürünlerle ilgili tescil çalışmalarını da sürdüreceğiz.

Yine bu yıl içerisinde Uluslararası Ankara Marka Buluşmaları'nın beşincisini yapma hedefini önümüze koyduk. Ankara'nın sağlık turizminde gelişmesi amacıyla başladığımız HİSER projesine devam edeceğimiz bu yıl, Ankara'yı tüm kentsel sorunlarını çözmüş, katma değerli üretim gerçekleştiren, bilişim, savunma sanayi ve medikal sanayi ile ileri teknolojili sektörlerde öncü, tarım ve gıda üretiminde lider, kongre, fuar ve sağlık turizminde dünyanın tanıdığı bir başkent haline getirmeye yönelik çalışmalar yapacağız.

Yeni dönemde nasıl bir strateji uygulayacaksınız?

Yeni dönemde, üyelerimizin sektörel konularını gündeme getireceğiz, şehrimizin ve ülkemizin ekonomisini geliştirecek, üyelerimizin sorunlarını çözme odaklı, işletmeleri birleşmeye ve teknoloji başta olmak üzere yenilikleri takip etmeye yönlendireceğimiz bir strateji hayata geçireceğiz.

EN ÇOK OKUNANLAR