USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

05 Mayıs 2016 11:38

Vizesiz dönem ekonomiyi canlandıracak

İş dünyası, AB Komisyonu'nun tavsiye kararıyla umutlandı. “İhracatçı Avrupa’da sağlam adımlar atacak” diyen patronlara göre yeni dönem ihracata da üretime de olumlu yansıyacak.

Vizesiz dönem ekonomiyi canlandıracak

Avrupa Birliği Komisyonu’nun AB’ye vizesiz seyahat edebilmeyle ilgili olumlu raporunu açıklamasının ardından iş dünyası da “AB için samimiyet testi başlamıştır” yorumunda bulundu. Konuyla ilgili bir açıklama yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Vize serbestisi ile ihracatçılarımız AB pazarında çok daha sağlam adımlarla ilerleyecek. İşadamlarının vize kaygısı olmadan Avrupa pazarlarında müşteri arayabilecek. KOBİ’lerimizin önü açılacak. 2016 yılında Komisyonun tahmininden çok daha hızlı büyüyeceğiz” yorumunda bulundu. 

DAHA SAĞLAM ADIMLAR ATACAĞIZ 

Büyükekşi şöyle konuştu: Vizeden en fazla etkilenen kesimlerden biri de biz ihracatçılarız. İhracatımızın neredeyse yarısını, ülkemize gelen doğrudan yatırımların ise yüzde 60’ını Avrupa Birliği ülkeleri oluşturuyor. Vize serbestisi ile ihracatçılarımız AB pazarında çok daha sağlam adımlarla ilerleyecek.” 

HAKSIZ REKABET OLUŞUYORDU 

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de, “AB’nin vizeyi kaldırıyor olması piyasaya pozitif enerji verecek, piyasa canlanacak, yatırımlar artacak. Esnaf ve sanatkar artık ürettiği ürünler için Avrupa piyasasında rahatça pazar bulabilecektir. Tek taraflı yaşanan vize kısıtlaması zaten haksız rekabet yaratıyordu, kalkacak olması sevindiricidir. Ülkemizin üretimi ve ihracatı artacak, döviz rezervlerimiz yükselecektir” diye konuştu. 

AB ya sözünde duracak ya da…

İTO Başkanı İbrahim Çağlar, “Eğer AB uygun bir 'bahane' bulamaz ve vizeleri kaldırırsa, vizesiz seyahat Türkiye'yi Avrupa'nın en güçlü ve güvenilir ticari ortağı yapacak. Avrupa Birliği artık yol ayrımında; AB ya sözünde duracak ya da Avrupa fikri yerle bir olacak" diye konuştu. 

En çok iş adamlarına yarayacak 

Dış Ekonomik İlişkiler Kuluru (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan: Tavsiye kararın Türkiye açısından olumlu. Ancak vizelerin kalktığı anlamına gelmiyor. Şimdi Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyleri’nin olumlu görüşleri de gerekiyor. Bu karar, 36 yıldır devam eden vize sürecinde çok önemli bir adım. Bugüne kadar Türkiye, hukuki ve teknik olarak tüm kapıları zorladı; ancak bir sonuç alamadı. Vize muafiyetinden en fazla mutlu olacak ve yarar sağlayacak kesimin Türk iş adamlarıdır.

AB için samimiyet testi

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak: Kararı ülkemiz ve iş dünyası adına olumlu karşılıyoruz.Kararın Avrupa Parlamentosu tarafından herhangi bir engelle karşılaşmadan onaylanacağını umuyoruz. Önümüzdeki süreci AB’nin samimiyetinin test edileceği bir dönem olarak görüyoruz. 

AKŞAM

EN ÇOK OKUNANLAR