USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

27 Eylül 2016 11:27

Skandal! Moody's rahat durmuyor

Türkiye'nin kredi notunu düşüren Moody's'ten bir skandal daha... Kurum bugün de İstanbul ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ`nin yanı sıra 6 Türk bankasının teminatlı tahvil notlarını da düşürdü.

Skandal! Moody's rahat durmuyor

 

Kuruluş'un kararına 'siyasi olduğu' vurgulanarak tepki yağarken, Moody's bugün de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ'nin yanı sıra 6 Türk bankasının teminatlı tahvilnotlarını da düşürdü.
 

SKANDAL ÜSTÜNE SKANDAL!
 

“Darbe girişiminin ekonomide yarattığı şok büyük ölçüde atlatıldı” açıklamasından sadece 2 gün sonra Türkiye'nin kredi notunu 'Baa3' seviyesinden 'Ba1' seviyesine düşüren ve not görünümünü 'durağan' olarak belirleyen Moody's durmuyor.
 

Kurum bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ'nin kredinotlarını Baa3'ten Ba1'e indirdi. Görünümü 'durağan' 
olarak belirledi, İzmir ve TOKİ'nin Ulusal Ölçek notlarını ise Aaa.tr olarak teyit etti. 
 

Moody's ayrıca Türkiye'nin kredi notunu Baa3'ten Ba1 seviyesine ve Türkiye'nin yerel paracinsinden tahvil tavanını A3'ten Baa17e indirmesine paralel olarak 6 Türk bankasının teminatlıtahvil notlarını düşürdü.
 

Moody's Vakıfbank, YKB, Akbank, Garanti Bankası, Denizbank ve Şekerbank'ın teminatlı tahvilnotlarını düşürürken, Vakıfbank'ın teminatlı tahvil notlarını olası bir indirim için izlemede tutmaya devam etti. 
 

'NOT İNDİRİMİNE RAĞMEN KÖTÜ SENARYO GERÇEKLEŞMEDİ'
 

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü ve UZMANPARA yazarı Murat Tufan, UZMANPARA'ya yaptığı değerlendirmede, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürmesinin etkisinin piyasalarda devam ettiğini söyledi. "Moody’s darbe girişiminin ilk şokunu atlattığını ifade etmesi sonrası notu düşürmesi kredi derecelendirme kuruluşlarının objektif ve etik davranıp davranmadığına yönelik birçok tartışmayı da beraberinde getirecek" diyen Tufan, sözlerine devam etti:
 

"Moody’s’in not indirimine rağmen TL’nin güçlü duruşuna devam ettiğini ve kötü senaryonun gerçekleşmediğini görüyoruz. Özellikle gösterge tahvil faiz oranında sert yükselişler yaşanmaması kararın etkisini sınırlandırıyor. Ancak, S&P’den sonrası Moody’s’in de Türkiye’nin notunu aceleci, ifadeleriyle tutarsız bir şekilde düşürmesi bu kuruluşları olan güveni azaltabilir."
 

BANKALARIN NOTUNU DÜŞÜRMESİNİN ETKİSİ SINIRLI OLUR
 

Moody’s'in Türkiye’nin notunun yanı sıra dün 17 finans şirketinin ve bankaların notunu da gözden geçirdiğini hatırlatan Tufan "Halk Bankası, Garanti Bankası gibi önemli bankalarında notlarının düşürülmesi dikkat çekti. Moody’s not indiriminde fonlama ve likidite konusunda risklerin oluştuğunu belirtse de kararın etkisi bankacılık sektörüne etkisi sınırlı olabilir. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirimlerine devam ediyor olması ve bankacılık sektörü maliyetlerini düşürmesi sektörü desteklemeye devam edecektir. Bu yüzden Moody’s’in not indirimi,bankacılık sektörünün güçlü sermaye yapısı ve maliyetlerinde azalacağı beklentisi bankacılıksektörü olası şoklara karşı dayanıklı olmayı sürdürebilir" diye konuştu.
 

EN İYİ CEVAP PİYASALARDAN...


Öte yandan kuruluşun kararının hemen ardından dün piyasalarda hazine tahvileri adeta kapışılırken, 20.5 milyarlık teklifin geldiği ihalelerde faiz de beklentinin altında kaldı.

 

Milliyet

EN ÇOK OKUNANLAR