USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

05 Ocak 2022 12:41
Akşam

Kur korumalı mevduata 84 milyar liralık geçiş

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı mevduata katılımın 84 milyar lirayı geçtiğini söyledi. Nebati alınan tedbirlerin etkisinin 2022 yılında net olarak görüleceğini, kurda da istikrarlı bir seyir beklediklerini belirtti.

Kur korumalı mevduata 84 milyar liralık geçiş

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, vatandaşların kur korumalı TL vadeli mevduata ilgisinin yüksek olduğunu söyledi. Kur korumalı TL vadeli mevduat hesabına geçişlere ilişkin güncel bilgileri paylaşan Nebati "Uygulamanın henüz başlarında olmamıza rağmen vatandaşların kur korumalı TL vadeli mevduat/katılım fonuna ilgisinin yüksek olduğu görülmektedir. Bankalardan temin edilen geçici son verilere göre, bankacılık sektöründe 84,05 milyar lira kur korumalı mevduat/katılım fonu bakiyesi bulunmaktadır" dedi.

ATILAN ADIMLAR

Nebati, piyasa beklentilerini iyileştirip, yatırım ve üretim kararlarına engel olabilecek belirsizlikleri ortadan kaldırmak amacıyla "Kur korumalı TL mevduat hesabı", ihracatçılara "Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satımı" gibi araçları uygulamaya aldıklarını hatırlatan Nebati ayrıca devlet iç borçlanma senetleri (DİBS) stopaj oranını yüzde sıfıra indirdiklerini hatırlatan Nebati yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için de adımlar attıklarını söyledi.

YENİ DÜZENLEMELER YOLDA

Gelecek dönemde yapılacak çalışmalara ilişkin de bilgi veren Nebati, şunları söyledi: "Önümüzdeki dönemde de yastık altındaki altınların finansal sisteme aktarılması yönünde diğer çalışmalar yapılacak. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet katkısı yüzde 30'a çıkarılacak. Kurumlar vergisi oranı rekabetçi hale getirilecek. Katma Değer Vergisi sadeleştirilecek. Yatırım fon ve ortaklıklarından elde edilen kar paylarına istisna uygulanacak. Gelire endeksli senetler ihraç edilecek. Öncelikli Sektör Kredilendirme Programı hayata geçirilecek."

FİYAT İSTİKRARI KOMİTESİ İKİNCİ KEZ TOPLANDI

Fiyat İstikrarı Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin başkanlığında ikinci kez toplandı. Toplantıya Bakan Nebati'nin yanı sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ile Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu katıldı.

KDV İÇİN YASAL ALTYAPI ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Katma değer vergisinin (KDV) sadeleştirilmesi kapsamında ilgili kanunda etkinlik, adalet ve basitlik ilkelerini sağlamaya yönelik çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, KDV istisnaları, oranları ve iade süreçlerine ilişkin konularda yasal altyapı çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

KAYITDIŞINA ÖNLEM

Nebati yapılacak düzenlemelerle kayıt dışı ekonominin boyutunun azaltılması, kayıtlı mükellef sayısının artırılması, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, ihracatın özendirilmesi ve firmaların KDV iadesi yoluyla finansmana hızla erişiminin planlandığını bildirdi.

YENİ ENSTRÜMARLARLA ENFLASYONU DÜŞÜRECEĞİZ

Bakan Nebati, "Döviz kurunun enflasyon üzerindeki geçişgenliği hepinizin malumudur. Bu sistemde, beklentileri iyi yöneterek ve TL'nin cazibesini artırıcı yeni kur korumalı mevduat hesabı gibi enstrümanlar geliştirerek enflasyonu azaltacağız. Nihai amacımız enflasyonda kalıcı düşük seviyelerin yakalanmasıdır" ifadelerini kullandı. Döviz kurlarında son dönemde yaşanan artışa da değinen Bakan Nebati "Alınan tedbirlerin etkisini 2022 yılında daha net göreceğiz" diye konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR