USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

25 Ocak 2017 11:43

Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı azaldı

Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı yüzde 23,68'den 21,77'ye düştü. Sepette alkol-tütünün ağırlığı ise arttı.

Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı azaldı

Türkiye İstatistik Kurumu, enflasyon sepetinde değişikliğe gitti.
 

Buna göre, enflasyon hesaplamasında gıdanın ağırlığı azaldı. Enflasyon sepetinde gıdanın ağırlığı yüzde 23,68'den 21,77'ye düştü. Son dönemde gıda fiyatlarındaki yükseliş enflasyonda etkili olmuştu. 

 

ALKOL-TÜTÜNÜN AĞIRLIĞI ARTTI

 

Alkollü içecekler ve tütün kaleminin ağırlığı yüzde 4,98’den yüzde 5,87’ye yükseldi. Giyim ve ayakkabı kaleminin ağırlığı yüzde 7,43’ten yüzde 7,33’e çekildi.

 

KONUTUN PAYI AZALDI

 

Konut kaleminin ağırlığı yüzde 15,93’ten yüzde 14.85’e düşürüldü. Ulaştırma kaleminin ağırlığı yüzde 14,31’den yüzde 16,31’e yükseldi. 

 

MADLEN ÇİKOLATA SEPETTEN ÇIKTI

 

2017 TÜFE sepetinden 6 madde çıkarıldı, 3 madde eklendi. Stor perde, derin dondurucu, test kitabı sepete eklenirken, düz cam, pamuklu bebek çorabı, paket pamuk, madlen çikolata, uydu alıcısı ve taze bamya çıkarıldı.

 

MEVSİMLER ÜRÜNLERDE AĞIRLIK SİSTEMİ DEĞİŞTİ

 

Mevsimsel ürünler için ağırlık sistemi de değiştirildi. TÜFE hesaplamalarında 2017 Ocak itibariyle mevsimsel ürünlerin her ay farklı bir ağırlığa sahip olduğu yöntem yerine AB'nin önerdiği yöntem kullanılacak. Buna göre her ürünün yıl boyunca ve bütün aylarda aynı ağırlığa sahip olduğu sabit ağırlık yöntemi kullanılacak.

Sabit ağırlık sisteminde her ürün ve üst gruplar için ağırlıklar yıl boyunca sabit olacak.

 

TÜİK ayrıca kamuoyu ve Merkez Bankası beklentileri doğrultusunda özel kapsamlı TÜFE göstergelerini ocak ayında revize edecek ve kapsamını genişletecek.

EN ÇOK OKUNANLAR