USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Nasıl Yaparım?

17 Ağustos 2021 14:11

"MBA programları kısalma eğiliminde"

MBA programlarının dijitalleşme ekseninde günümüzde nasıl bir değişim gerçekleştirdiğini, Sabancı Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Yusuf Soner, Platin Dergisi için anlatıyor

"MBA programları kısalma eğiliminde"

* MBA programları günümüzde nasıl dönüşüyor?

MBA programları, yönetim alanında genel bakışlı bir eğitim ihtiyacına karşılık ortaya çıkmış bir yaklaşım. Hayatın hızlanması paralelinde ilk gördüğümüz değişiklik, MBA programlarında kısalma eğilimi... Katılımcıların daha rahat iştirak etmesine yönelik yarı zamanlı, modüler ve uzaktan formatlara da daha sık rastlanıyor. Birden fazla üniversitenin iş birliği ile programlar zenginleşiyor. Örneğin üniversitemizde, MBA programlarında günümüzde yaşanan dönüşüme ayak uydurmak adına derslerin yanı sıra mentorluk desteği verilerek öğrencilere katkı sağlanıyor. Gelen konuk konuşmacılar, iş dünyasının tepe görevlerindeki tecrübelerini öğrenciler ile paylaşıyorlar.

"PROFESYONEL KARİYERİNİZDE ŞANSINIZ ARTAR"

* MBA yapmak, kişilere ne gibi avantajlar sunuyor?

Mühendislik veya temel bilimler gibi alanlardan mezun yöneticilerin temel prensipleri öğrenmesi için MBA iyi bir yatırım... Müşteriler, insanlar, operasyon, şirketin yönü ve para olmak üzere 5 alanı yönetmeyi öğretmeyi hedefliyoruz. Yani; pazarlama, liderlik, operasyon yönetimi, strateji ve finansman... MBA, size bu beşliyi birbiri ile uyumlu olarak nasıl yöneteceğinizi anlatır ve deneme- yanılma yöntemi ile öğrenmeye göre zaman kazandırır. Bu eğitimleri alan yönetici adayları, büyük resme daha çok hakim oldukları için karar vermede ihtiyaç duyacakları araçlar ile birlikte şirketlerine daha fazla katkı sağlar. Dijitalleşme başta olmak üzere ihtiyaç duyulan bilgiler programlarda sunulur. Fikirlerinizi anlatma becerinizi geliştirir. Networkünüzü güçlendirir. Bütün bunlar bir araya gelince profesyonel kariyerinizde şansınız artar.

* Executive MBA, E-MBA VE MBA arasındaki farklar nedir?

Executive MBA için Sabancı Üniversitesi, minimum 7 yıl tecrübe ve mümkünse yönetim sorumluluğu alınmış olması beklentisi içerisindedir. Ortalama tecrübesi 12 yıl, ortalama yaşın 36 olduğu deneyimli ve potansiyeli çok yüksek bir sınıf yapısı var. Bu tecrübeli yöneticileri işlerinden koparmamak için hafta sonu dersler yapılıyor. Klasik MBA programında bir tecrübe aranmıyor, yeni mezun ağırlıklı bir grup oluyor.

* Önümüzdeki dönem, dijitalleşmenin ve hızlı adım atmanın öneminin artmasıyla birlikte bu gibi programların geleceği hakkında ne gibi ipuçları veriyor?

Dijital dönüşümün en çok etkileyeceği alanlar; otomasyon, risk yönetimi, veri analizi, öngörü geliştirme ve izleme olarak gözüküyor. Bu alanlarda insanların neyi iyi yapacağı, makinaların nerede avantajlı olduğunu netleştirmek gerekecek. Genel amaçlı MBA gibi programlar bu ve benzeri ihtiyaçlara daha fazla yanıt vermek durumunda olacaklar.

EN ÇOK OKUNANLAR