USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Güncel

03 Ağustos 2017 10:57

Dünya Petrol Kongresi’nin 22’ncisi İstanbul’da yapıldı

Enerji ve petrol sektörünün olimpiyatları olarak tanımlanan Dünya Petrol Kongresi’nin 22’ncisi İstanbul’da yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleşen kongreye pek çok devlet başkanı, bakan, enerji firmalarının üst düzey yöneticileri, karar vericiler ile kanaat önderleri katıldı

Dünya Petrol Kongresi’nin 22’ncisi İstanbul’da yapıldı

 

 Türkiye’nin ilk kez ev sahipliği yaptığı Dünya Petrol Kongresi’nin 22’ncisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde, İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Sektörel gelişmeleri birinci ağızdan takip edebilmek; bu çerçevede, arama, üretim, geliştirme, taşımacılık, rafinaj, pazarlama, fiyatlandırma, çevre, sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik, insan kaynakları, gençlerin sektöre kazandırılması, jeopolitika, eğitim ve benzeri konuları ele alabilmek amacıyla düzenlenen kongreye çok sayıda yerli ve yabancı katılım gerçekleşti.

 

“BU KAYNAKLAR, İNSANLIĞIN REFAHINA KATKI SAĞLAMALI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, son 1-1.5 asırdır güçlü ülke olmanın yolunun enerji kaynaklarına sahip bulunmaktan veya bunlar üzerinde söz sahibi olmaktan geçtiğini kaydederek, "Bununla birlikte küresel çatışmaların merkezinde yer alan enerji kaynakları ve yolları üzerinde hakimiyet kurma çabalarının çoğu zaman iç çatışmalar, darbeler ve işgallerle sonuçlandığını görüyoruz. Var olduğu coğrafyalarda zenginliğin ve refahın kaynağı olması gereken petrol ve doğal gazı ne yazık ki daha çok savaş, kan ve gözyaşı ile birlikte anmak zorunda kaldık. Biz Türkiye olarak en başından beri, bu kaynakların insanlığın huzur ve refahına katkı sağlayacak şekilde kullanılması gerektiğini savunuyoruz” ifadelerini kullandı. Kongreye Erdoğan'ın yanı sıra Başbakan Binali Yıldırım, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un yanı sıra çok sayıda ülkenin enerji ve petrol bakanları da katıldı. Petrol İhraç Eden Ülkeler (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, Uluslararası Enerji Ajansı (EIA) İcra Direktörü Farih Birol ve çeşitli uluslararası örgütler ve düşünce kuruluşlarının üst düzey temsilcileri sektöre ilişkin paylaşımlarda bulundu. Ayrıca aralarında Shell, BP, ExxonMobil, Chevron, Total ve Statoil gibi önde gelen enerji firmalarının üst düzey yöneticileri, politika yapıcılar, karar vericiler ve kanaat önderleri, çeşitli panellerde değerlendirmeler yaptı.

 

BAKAN ALBAYRAK: “TÜRKİYE'NİN ENERJİDE 'ANAHTAR' ÜLKE KONUMUNU GÜÇLENDİRİYORUZ”

Kongre kapsamında, Dünya Petrol Konseyi Başkanı Jozsef Toth tarafından, aynı zamanda enerji şirketi ExxonMobil'in eski başkanı ve CEO'su olan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'a, WPC'nin kurucusu Thomas Dewhurst adına verilen ‘Dewhurst Ödülü’ takdim edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, kongre çerçevesinde Tillerson ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak başta olmak üzere, bir dizi ikili görüşme gerçekleştirdi. İstanbul'a gelen bakanlar ve sektör temsilcilerini ayrı ayrı kabul eden Albayrak, konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Kongre kapsamında yürüttüğümüz enerji diplomasisi ile Türkiye'nin enerjide 'anahtar' ülke konumunu güçlendiriyoruz" ifadesini kullandı.


TÜRKİYE-İSRAİL ARASINDAKİ DOĞAL GAZ BORU HATTI GÖRÜŞMESİ HIZLANDIRILDI

Albayrak, İsrail Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz ile de bir araya geldi. Steinitz, Albayrak ile iki ülke arasındaki doğal gaz boru hattının inşa sürecini görüştüklerini belirterek, "Dört tur görüşmenin ardından, aramızdaki görüşmeleri hızlandırmaya ve bu yıl sonundan önce Türkiye ve İsrail arasındaki boru hattının inşa edilmesini sağlayacak hükümetler arası çatı anlaşmayı tamamlamaya karar verdik" dedi.

 

"ENERJİ DOSTU TARTIŞMALAR DEVAM ETSİN"

Albayrak, kongrenin üç yıl sonra ABD'nin Houston kentinde düzenleneceğini hatırlatarak o zamana kadar enerji dostu tartışmaların devam etmesini dileyerek sözlerini tamamladı. Bakan Albayrak'ın verdiği akşam yemeğine, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, Pulitzer ödülü sahibi ve uluslararası danışmanlık şirketi IHS Markit'in Başkan Yardımcısı Daniel Yergin, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Fatih Birol, BP Grubu Üst Düzey Yöneticisi Bob Dudley, Dünya Petrol Konseyi Başkanı Jozsef Toth ile çok sayıda yabancı misyon temsilcisi ve şirketin yöneticisi katıldı.

 

DÜNYA PETROL KONGRESİ (WPC) NEDİR?

Merkezi Londra’da bulunan ve 1933 yılında kurulan Dünya Petrol Konseyi’ne (WPC) 70 ülke üye. Üyeler, üreticiler, tüketiciler, OPEC, non-OPEC, Milli Petrol Şirketleri (NOC), Uluslararası Petrol Şirketleri (IOC), üniversiteler ve enstitü mensuplarından teşekküldür. Petrol ve doğal gaz sektöründeki en büyük organizasyon olan Dünya Petrol Konseyi’nin en büyük organizasyonu, her üç senede bir düzenlenen Dünya Petrol Kongresi’dir. Kongreye 5 binden fazla delege,10 binden fazla sergi katılımcısı ile ülke basınları iştirak ediyor. Konsey, sektörde IEA, OPEC, Arpel, Dünya Enerji Konseyi, OGP, The Global Compact, UNFCC, UNEP, IPIECA, AAPG ve SPE ile iş birliği içerisinde...

EN ÇOK OKUNANLAR