USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Güncel

03 Ağustos 2017 11:47

Dijital bankacılık toplam pazarın yüzde 50’sini oluşturacak

Bankaların büyümede en fazla yöneldikleri alanın dijital bankacılık olduğu artık bilinen bir gerçek. Dijital tarafta da en fazla yatırımın olduğu yer ise mobil bankacılık… Mobil bankacılıkta Ocak-Mart 2017 döneminde 34.6 milyon kullanıcının en az bir kere sisteme girdiği görülürken, 188 milyon adet finansal işlem mobil yoluyla yapıldı. Bu tablo, bankaların neden bu tarafa daha fazla yöneldiğini kanıtlıyor

Dijital bankacılık toplam pazarın yüzde 50’sini oluşturacak

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

 

Teknolojik gelişmeler ve dijitalleşmenin hızlanması, tüm dünyada baş döndürücü bir değişim dalgası yaratırken, bundan en büyük payı finans ve bankacılık sektörü alıyor.  Ocak-Mart 2017 dönemi itibariyle, internet bankacılığı hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 140 milyon, tutarı ise 1 trilyon TL oldu.  

Yine aynı dönem itibariyle, mobil bankacılık hizmeti kullanılarak yapılan finansal işlemlerin toplam adedi 188 milyona ulaşırken, tutarda 492 milyar TL’lik değer yakalanması ise bankaların dijital taraftaki yoğun yatırımlarını açıklar nitelikte. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde dijital bankacılığa, özellikle de mobil tarafa yatırımların katlanarak artacağını belirtmek gerekiyor.

 

MÜŞTERİ TANIMI VURGUSU

Bunun yanında KPMG, ‘Geleceğin Dijital Bankası’ raporunda gelişen teknolojinin bankacılık sektörüne etkisini inceledi. Raporu yorumlayan KPMG Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri Sinem Cantürk, bankaların teknolojiyi takip etmesi, müşterilerini iyi tanıması vurgusunu yaparken rekabette öne geçmek için yeni kuşağın hizmet önceliklerini iyi anlamak gerektiğini belirtiyor. 

“Dijital bankacılığın yaklaşık 10 yıl içerisinde müşteriler tarafından benimsenmesi ve toplam pazarın yüzde 50’sini oluşturması bekleniyor. Bazı bankaların inovasyon merkezleri kurarak dijital bankacılık yolunda ilk adımlarını attığını biliyoruz. Bu noktada bankaların yeni ödeme altyapı ve araçlarına eğilmeleri, siber güvenlik ve dijital kimlik konusunda özel çalışmalarda bulunması gerekiyor” diyen Sinem Cantürk, riskleriyle birlikte geldiği düşünülen dijital bankacılığın, teknolojiyle desteklenmesi durumunda ciddi fırsatlar da yaratacağının altını çiziyor.

 

BANKALAR HANGİ NOKTALARINI GELİŞTİRMELİ?

KPMG raporunda yer alan, dijital bankacılığın eşiğindeki bankaların geliştirmesi gereken temel stratejiler şöyle sıralanıyor:

> Müşteriyi yakından tanımak, müşteriler daha talep etmeden yeni ürün ve hizmet geliştirmek, inovasyonda lider olmak.

> Dijital bankacılık hizmetleri için bir ekip kurmak, üzerinde görüş birliği varılmış bir strateji ve buna bağlı yol haritası belirlemek.

> Değişen şartlara uygun bir pozisyon alabilmek için ön hazırlık yapmak ve çalışmalara bir an önce başlamak

> Dijital bankacılık vizyonunu sahiplenen bir üst yönetime sahip olmak.

> Bilgiye ve gelişen trendlere sürekli ulaşabilmek.

> Şirket içerisinde yenilikçi bir kültür oluşturmak.

> Yeni nesil dijital oyuncular ile stratejik ortaklığa açık bir vizyona sahip olmak.

EN ÇOK OKUNANLAR