USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Güncel

03 Temmuz 2017 15:00

Deneyim ekonomisinin inovatif değişim kodları

Her sektörde star olmanın kuralları değişiyor. Ürün, hizmet ve deneyim arasındaki farkı en başarılı şekilde tanımlayabilen markalar, deneyim çağının yeni aktörleri olacak. Deneyim ekonomisinin dna’sını çözmek isteyen markaların, deneyim tasarımında çok boyutluluğa ve sürdürülebilirliğe odaklanmaları gerekiyor. Yakın gelecekte deneyim vaadini kişiselleştirebilen, markasını müşterisinin zihnine yerleştirmeyi başaran ve hedef kitlesinin hayal gücünü zorlayan markalar ayakta kalabilecek…

Deneyim ekonomisinin inovatif değişim kodları

Bahar Akgün/ [email protected]

 

Günümüz dünyasında artık en önemli güç, hız… Üretimden tüketime kadar olan süreçte, yani bir ürünün ya da bir hizmetin nihai tüketiciye ulaştırılması döngüsünde marka ve kurumlar, kırılma noktalarını farklı bir değerin üzerine kurgulayarak öne çıkıyor. Bu değerin ise ‘deneyim’ olduğu dikkat çekiyor. Hedef kitlesine en farklı deneyimi, en hızlı ve en inovatif biçimde sunabilen markaların ayakta kalabileceği bir döneme girdik. Bir fincan kahve içerken, uyurken, koşu ayakkabısı satın alırken, işe giderken, ders dinlerken, toplantıdayken, eğlenirken, müzik dinlerken, kısacası hayatın her alanında, o yaşanılan ‘ana’ değer katabilecek yeni nesil deneyimler geliştirmenin ve o anları ‘unutulmaz’ kılmanın yükselişe geçtiği yeni bir akımın parçası olduk. Deneyim ekonomisi ya da deneyim pazarlaması olarak adlandırılan bu sürecin, itici gücü ise dönüşüm. Bireylerin istek ve beklentileri büyük bir hızla değişiyor. Tüketiciler artık kendilerine mutluluk veren, işlerini kolaylaştıran ve yaşamlarına farklı bir heyecan katacak yeni ürün ve hizmetlerle donatılmak istiyor. Bu isteğe kulak vermeye yönelik stratejiler geliştiren markalar ise iletişim vizyonlarını, ileri teknolojinin de desteğiyle ‘deneyim’ odaklı olarak kurguluyor. Ikea markasının hedef kitlesine mağazada bir gece konaklama hizmeti vermesi, Amerika’da Rainforest Cafe’ye gidenlerin kendilerini sık bir bitki örtüsü, yükselen sisler, yukarıdan inen şelaleler, çakan şimşekler arasında bulması, Red Bull markasının neredeyse bir event organizatörü gibi çalışması, otobüs durağının kilonuzu ölçmesi ya da önünde durduğunuz bir billboard’un sırtınıza masaj yapması gibi örnekler, deneyim pazarlamasının nasıl bir boyuta geldiğini açıkça gösteriyor.

 

14 UZMAN GÖRÜŞÜ VE 20 DENEYİM EKONOMİSİ AKIMI

Bu noktadan yola çıkarak, dünyada 2017 ve sonrasında deneyim ekonomisi açısından ne gibi yeni trendlerin öne çıkacağını, J. Walter Thompson Intelligence (JWT) adlı trend analiz şirketi bünyesinde hizmet veren The Innovation Group’un ‘The Future 100 Raporu’ ile analiz ettik. The Future 100 Raporu’nda öne çıkan ikinci ten, helal turizm, uyku rönesansı gibi 20 farklı trend, deneyim pazarlamasına yepyeni bir boyut katacak. Platin Dergisi, Türkiye’de doğrudan pazarlama, marka deneyimi, sadakat yönetimi, CRM, lüks odaklı pazarlama, gençlere yönelik pazarlama, antropolojik verileri stratejik iş planlarına dönüştürme, sosyal medya ve PR gibi alanlarda inovatif çalışmalara imza atan uzmanların yanı sıra deneyim ekonomisini akademik açıdan ele alan öğretim görevlilerinin yorumlarına da başvurdu. Platin dergisi Temmuz ayı sayısı, deneyim pazarlamasına yönelik tüm kritik noktaları siz okuyucularımızla buluşturuyor...

 

Keyifli Okumalar...

 

 

EN ÇOK OKUNANLAR