USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

14 Mart 2021 13:03

Kariyer manifestosunu yeniden yazmak isteyenlere

İş hayatında ne istediğini bilmeden, rüzgar nereye eserse o yöne doğru savrulan biri olmak mı istersiniz, yoksa pusulanızın daima doğru yönü göstermesini mi? Hayalperestlikten uzak, ayakları yere sağlam basan bir iş planı kurgulayarak girişimci olmayı arzu ediyorsanız, başarı kadar başarısızlığı da planlamalısınız. Bunun için ilk adım, yaratıcı bir fikre sahip olmak. İkincisi dirayet göstermek, üçüncüsü de psikolojik esneklik ve mental dayanıklılık…

Kariyer manifestosunu yeniden yazmak isteyenlere

Kurumsal hayattaki deneyiminin ardından kendi işini yapmayı hayal eden kişi sayısı hızla artıyor. Eğer bir fikriniz varsa ve gerekli donanıma sahipseniz bir girişimci olarak geleceğinizi adım adım planlayabilirsiniz. Ama ya bir hedefiniz yoksa? Nereden, nasıl başlayacağınızı bilemiyorsanız, en doğru kurguyu nasıl gerçekleştireceksiniz? Tabii ki mentorluk alarak... 17 yıldır girişimci koçu olarak hizmet veren Berke Sarpaş, 2007 yılında kurduğu Coproline şirketiyle MEB'e bağlı bir kurs statüsünde 5 bin e-girişimci yetiştirdi. 2013'te Sarpaş Danışmanlığı kuran, aynı zamanda Girişim Savaşçısı Programı'nı (GİS) geliştirerek 8 yıldır komandoların, iş, sanat ve spor dünyasından mentorların desteğiyle özgüveni yüksek girişimciler yetiştiren Sarpaş, hem şirketlere hem de bireylere danışmanlık hizmeti sunuyor. Sarpaş'ın mentorluğunu üstlendiği binin üzerinde isim; bugün çok sayıda start-up'ın kurucusu ya da şirket yöneticisi konumunda... Örneğin; Girişim Savaşçısı Okan Nahit'in kurduğu Poligon Mühendislik, 3D printer teknolojisi ile desteklenmiş katma değerli mühendislik hizmetleri sunuyor. Mehmet Ali Başaran'ın kurucusu olduğu Mabayco şirketi ise endüstride kullanılan spesifik kimyasalların distribütörlüğü ve satış hizmetlerine odaklanıyor. Tuğçe Erkaya'nın kurucu ortaklığında hayata geçen Misafirliq ise Türkiye'nin ilk online catering girişimi. Belki De Sensin gönüllü platformunu hayata geçiren Aykut Kadir Kurt ise uygun olan her bireyi, ilik donörü olmaya davet ediyor. Platformun bugün 50 ilde 500'ün üzerinde gönüllüsü bulunuyor. GİS'e katılım daha çok İstanbul ağırlıklı olsa da Bursa, Hatay ve Samsun'dan da yoğun talep söz konusu. Programa en çok mühendisler ilgi gösteriyor. Katılımcılar arasında sağlık-finans sektörü çalışanları, avukatlar ve şirket sahipleri de önemli bir ağırlığa sahip.

GÜNÜ DEĞİL, GELECEĞİ YAKALAMAK

Girişimcilik alanında geliştirilmesi gereken en önemli bakış açısı; günü değil, geleceği yakalamak. Girişimcilik ruhunun sadece teknik verilerle aşılanamayacağını gözlemlediklerini ifade eden Berke Sarpaş, "Danışanlarımıza aynı zamanda özgüvenlerini yüksek tutmayı, bahane yaratmamayı ve durdurulamaz olmayı da öğretmemiz gerekiyordu. Sadece kendisine değil çevresine de katkı sağlayacak, vizyonu geniş girişimciler yaratabilmek amacıyla Girişim Savaşçısı Programı'nı (GİS) kurguladım" diyor. Disiplinlerarası bir girişimcilik programı olarak dikkat çeken GİS'in 30 kişiden oluşan eğitim kadrosunda 3 emekli SAT ve SAS komandosu da bulunuyor. Komando denildiğinde herkesin aklına top tüfek gelse de bu özel askerlerin, top tüfekle talime alınmadan önce aylarca psikolojik olarak güçlendirildiklerine dikkat çeken Sarpaş, "Eğitimlerde her türden zorlu muameleye tabi tutulan bu askerler, eğitimleri bittiğinde imkansız görevlere gönderiliyorlar. Onların bakış açıları, bizim için önemliydi. Bu misyon doğrultusunda GİS'i 3 strateji üzerine kurguladık: Vizyonu geniş, dayanıklı ve donanımlı girişimciler yetiştirmek. SAT ve SAS komandoları, katılımcılara zorlu şartlarda mücadele etmeyi ve psikolojik olarak ayakta kalmayı öğretiyor. Psikolojik esnekliğe ve mental dayanıklılığa sahip girişimciler yetiştirmek amaçlanıyor. Bir diğer önemli konu ise teknik yeterlilik... Girişimcilerin konsept geliştirmeyi, kodlamayı, pazar araştırmasını, patent sahibi olma kurallarını da bilmesi gerekiyor. GİS programına katılanlar, hayat amaçlarını net bir şekilde belirleyerek yol alıyor. Programda FBI'ın yalanı algılamak için kullandığı teknikleri de öğretiyoruz, dijital otomasyonu da. 214 adet ders ve 100 uygulamamız bulunuyor" diyor. GİS'in mentorları arasında eski milli takım kaptanı Sinan Güler, milli yüzücü Sümeyye Boyacı, Tenor Caner Akın, iş dünyasından ise Faruk Eczacıbaşı ve Leyla Alaton gibi isimler bulunuyor.

GİRİŞİMCİ ADAYLARI NASIL BİR EĞİTİMDEN GEÇİYOR?

GİS programının öncelikli amacı; danışanların gerçekte ne yapmak istediklerine karar vermelerini sağlamak. Çünkü sevdiğiniz işi yapmak; tutku, motivasyon ve aidiyeti de beraberinde getiriyor. Eğitim programı kapsamında danışanlar, 26 özel egzersizle hayat amaçlarını bulmaya yönlendiriliyor. Daha sonra bu amaçla ilgili harekete geçmelerini hızlandıracak bireysel manifestolarını yazıyorlar. Tüm gelişim süreçlerinde bizzat işin içinde olmaları hem geliştirdikleri iş modeline hem de yaşam amaçlarına heyecan ve sürdürülebilirlik katıyor. Farklı bir ifadeyle projelerini yazarken, kendilerini de gerçekleştirmiş oluyorlar. Eğitimler hafta içi akşamları ve hafta sonları online yürütülüyor. Pandemi nedeniyle GİS Programı saha eğitimleri, mesafe ve hijyen kuralları çerçevesinde nisan ayı için planlanıyor. Saha çalışmaları da 2 hafta sonunda fiziki iştirak ile tamamlanıyor. Girişimci adayları önce 6 akşamlık İntibak etabına alınıyor. Hem yeni dünya düzenine adapte olmaları hem de büyük resmi görebilmeleri adına felsefe tarihi, ekonomi tarihi, genetik, tekillilik ve psikoloji odaklı bir ön eğitimden geçiyorlar. Acemi Birliği eğitimi 2 hafta sonu sürüyor. Katılımcılar kendi hayat amaçlarını belirliyorlar, iş fikirlerini tespit ediyorlar, manifestolarını yazıyorlar ve gelecek tasarımlarını yapıyorlar. 6 hafta sonu süren Usta Birliği eğitimlerinde girişimci adaylarına teknik açıdan bilmeleri gereken her şey öğretiliyor, özgüvenleri yükseltiliyor, adım-adım, sistematik bir biçimde iş modelleri kurduruluyor. Eğitimlerini tamamlayan başarılı mezunlar; Usta Girişimci ve Girişimci Savaşçıları Birliği'ne ( UGGS) alınıyor. Ardından kalıcı bir sinerji ve iş birliği kanalı yaratılmış oluyor.

EN ÇOK OKUNANLAR