USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Girişimcilik

01 Eylül 2017 17:42

Business Cup’la şirketlere de Rakipbul’du

Rakipbul’dan sonra şirketlerin birbirleriyle halı saha maçı yapmasına zemin sunan Business Cup, 200’den fazla şirket takımını bünyesinde bulunduran bir halı saha ligi… Yeni sezonu 1 Ekim’de başlayacak olan Business Cup’ta hedef, etkinliği toplamda 10 büyük ile taşımak ve televizyon kanallarında yayınlanan, türkiye çapında taraftar kitlesi bulunan bir lig yaratmak...

Business Cup’la şirketlere de Rakipbul’du

Mustafa Gündoğdu / [email protected]

 

Son dönemin en başarılı girişimlerinden biri olan Rakipbul’un kuruluşunun ilginç bir hikayesi olduğunu söyleyen şirketin kurucularından Cem Durul, üniversitede tezinin kabul görmemesinin ardından bu girişim için kollarını sıvadıklarını aktarıyor. İtalyan bir anne ve Türk bir babanın iki oğlundan biri olarak 1986 yılında doğan Cem Durul, üniversite yılları boyunca başta İtalya olmak üzere Akdeniz ülkelerine donmuş su ürünleri ihraç eden aile şirketlerinde pazarlama uzmanı olarak görev alsa da, son sınıfta reddedilen tezi sonrasında adeta hayat akışını değiştirdiğini söylüyor. “Reddedilen bu tezi gerçek hayata geçirme adına abim ve bir arkadaşımla çıktığımız yolda, 10 yılda 300 çalışma arkadaşına ve bizler gibi rakip bulmak isteyen 200 bin halı saha oyuncusuna eriştik” diyen Fairplay Events Genel Müdürü Cem Durul, Rakipbul projesini bu şekilde hayata geçirdiklerini aktarıyor.

 

Rakipbul, son dönemin en gözde girişimlerinden biri. Bu girişimciliğin hikayesi nasıl ortaya çıktı?

Başarılı olmuş birçok iş modeli fikrinin ortaya çıkışı gibi, bir halı saha tüketicisi olarak benim bu konuda büyük bir boşluğu fark etmem ile başladı her şey. Ürünün doğal tüketicisi ve hedef kitleyi çok yakından tanıyan biri olarak (çünkü her gün birlikte halı sahada maç yapıyorduk) onların gerçek ihtiyaçlarının ne olduğunu algılamam zor olmadı. Ancak asıl dönüm noktası, okulda tezimin kabul edilmeyişi oldu. Okulda üniversite tezleri seçildiği dönemde de, tüm arkadaşlarım genellikle verilerine daha kolay ulaşabilecekleri belli sektörlerin üzerine gitmeye karar verirken, ben faal olarak yaşadığım somut bir sorunumu, tezim haline getirmek istedim. Çünkü çoğu Türk erkeği gibi ben de en büyük hobim olan halı saha maçlarında hep aynı rakiple oynamaktan sıkılmıştım. Aynı rakipler ve skorlar, sessiz sedasız ve amaçsız maçlar, zevk vermemeye başlamıştı. Çoğu erkeğin yaşadığı ama tam olarak adlandıramadığı bu problemi çözme adına Rakipbul projesini hayata geçirdik.

 

Bu platformda toplamda kaç takım ve oyuncuya ulaştınız? Rakipbul, takımlara ne gibi olanaklar sunuyor?

Rakipbul, iddaa ana sponsorluğunda Türkiye'nin 16 ilinde 200 bin oyuncunun ve 18 bin takımın mücadele ettiği halı saha ligi. Bu proje çok temelde; farklı rakip arayan halı saha tutkunlarını online bir platformda buluşturup rakip bulmayı kolaylaştırmayı, rutin halı saha maçlarının skorlarını puanlayarak bir halı saha ligi puan tablosu yaratmayı ve bu maçlarda verilecek FULL HD video, fotoğraf, haber, istatistik ve röportaj gibi ekstra hizmetlerle amatör sporculara profesyonel bir ligde yaşanan tüm heyecanları yaşatabilmeyi amaçlıyordu. Ancak hazırladığım tez, üniversitedeki danışmanım tarafından reddedilince, konuyu değiştirmek zorunda kaldım. Fakat başarısına inandığım bu tezi iki ay içinde ağabeyim ve bir arkadaşımla birlikte somut bir işe çevirdik. 

2007 yılında halı saha ligi ilk olarak kurulduğumuz yıl, Bakırköy çevresinde faaliyet göstermeye başladık. İlerleyen zaman içinde İstanbul'un tüm çevresine, ardından da bayilik sistemiyle yayılarak 16 ilde faaliyet gösteren dev bir lig haline geldik. 

 

Business Cup nedir? Bu girişim ne zaman ve nasıl kuruldu; işleyiş nasıl, biraz bilgi verir misiniz?

Business Cup, 2012 yılında kurduğumuz, İstanbul, İzmir ve Ankara’da şirket çalışanlarının oluşturduğu takımların katıldığı şirketler arası futbol ligi. Bahar ve güz dönemi olmak üzere yılda iki kez düzenleniyor. Sezon başlangıçları öncesinde şirket yetkililerinin ve yöneticilerinin katıldığı görkemli bir kura çekilişi ile sezonumuza başlıyoruz. Sonrasında belirlenen gruplardaki takımlar, önce kendi şehirlerinin, ardından ise Türkiye’nin en iyi şirket futbol takımı olabilmek için mücadele ediyor. İllerinde şampiyonluk kupasını kazanan takımlar ise Antalya’da düzenlemiş olduğumuz Türkiye finallerine gitmeye hak kazanıyorlar. Oradaki keyifli maçlar sonrasında ise Türkiye Şampiyonu takımımız, bizleri Avrupa Halı Saha Şampiyonlar Ligi’nde temsil ediyor.

 

Şu anda Business Cup’ta kaç takım bulunuyor? Maçlar ve fikstür neye göre belirleniyor?

Bahar ve güz dönemi olmak üzere yılda 200’den fazla şirket futbol takımı mücadele ediyor. Bu takımlar, etkinliğin başında yapılan kura çekimiyle gruplara ayrıldıktan sonra her pazar Business Cup’ta bir maç yaparak, ilk beş hafta gruptan çıkmaya, ilerleyen haftalarda ise eleme turlarını aşarak il finaline kalmaya çalışıyor.

 

2017 sezonu ne zaman başlayacak? Ayrıca takımlar Business Cup’a nasıl başvuru yapabiliyor?

Yeni sezonumuz  İstanbul, İzmir ve Ankara’da eş zamanlı olarak 1 Ekim’de start alacak. businesscup.com.tr web adresimizden veya 0850 886 80 06 numaralı çağrı merkezi hattımızdan şirket takımları, katılım başvurusunda bulunabilir.

 

Business Cup’ın sitesine bakıldığında, takımların değerleri olduğu görülüyor. Bu değerler neye göre belirleniyor?

Tüm maçlarımızda istatistik ekibimiz tarafından oyuncuların detaylı istatistikleri tutuluyor. Özel değer hesaplama sistemimiz sayesinde bu istatistikler, oyuncuların ve dolayısıyla takımların halı sahadaki sanal değerini belirliyor. Bu değerler tabii ki oyuncuların gerçek piyasa değeri olmasa da gerçek istatistiklerin neticesinde hesaplandıkları için oyuncuların ve takımların rakipleriyle kendilerini kıyaslamasını sağlıyor.

 

Şampiyon olan takımların Avrupa’da katıldığı uluslararası bir platform var mıdır?

Şampiyon olan takımımız, European Minifootball Federation’ın düzenlediği (Avrupa Halı Saha Federasyonu) 32 ülkenin en iyi 64 takımının katılımı ile düzenlenen Avrupa Halı Saha Şampiyonlar Ligi’ne Türkiye temsilcisi olarak katılım sağlama hakkını elde ediyor.

 

Gelen tepkileri nasıl tanımlayabilirsiniz? Bu bağlamda şirketlerin geri dönüşleri nasıl?

Bizim en büyük destekçimiz ve motivasyon kaynağımız aldığımız olumlu geri dönüşlerdir. Şirketlerin İK departman temsilcilerinden ve yöneticilerden aldığımız tepkileri duydukça ne kadar doğru ve güzel bir işe imza attığımızı anlıyoruz. Çalışanların, bünyesinde bulundukları şirket adına mücadele etmeleri, onları şirketlerine duygusal anlamda daha da bağlarken, çalışanlar arası takımdaşlık olgusunun artması da Business Cup’ın sıkça gördüğümüz olumlu etkilerinden. Maçlardan önce şirketçe yapılan pazar kahvaltıları, hep birlikte maça hareket ve sahadaki takımı destekleyen şirketin diğer çalışanları şirkette bir anda aile ortamı yaratıyor.

 

Yalnızca futboldan mı bahsediyoruz? Basketbol ya da voleybol gibi dallar da Business Cup’ta olacak mı?

Fairplay Events olarak kurumlar arasında futbolun yanı sıra basketbol ve bowling organizasyonları düzenliyoruz. 4x4 Tek Pota Ligi ve Şirketler Yarışıyor Bowling Ligi de yine İstanbul, Ankara ve İzmir’de her yıl ikişer kez düzenlediğimiz şirketlere özel spor yarışmalarımız.

 

Önümüzdeki dönem için Business Cup’ta ne gibi hedefleriniz, beklentileriniz bulunuyor?

Etkinliği toplamda 10 büyük ile taşımak ve televizyon kanallarında yayınlanan, Türkiye çapında taraftar kitlesi bulunan bir lig yaratmak en büyük hedefimiz.

 

Business Cup’ta sosyal sorumluluk projelerine imza atıyor musunuz?

Her yıl bir yardım derneğiyle dayanışma halinde olup farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bu yıl kadına şiddetle mücadele unsuruna dikkat çekmeye karar verdik. Bu nedenle bu yıl, bu unsurla ilgili ülkemizde önemli çalışmalar yapan Mor Çatı Derneği’ne destek vereceğiz. Business Cup’ın tüm maçlarında atılan her gol için Mor Çatı Derneği’ne 5 TL bağışta bulunacağız. Bu yıl gollü maçlar izlemek için bir nedenimiz daha var artık...

EN ÇOK OKUNANLAR