USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Gelecek

04 Ağustos 2017 09:57

Etik değerlere sahip menajerler yetiştirilecek

Türkiye’nin ilk oyunculuk ajansı olarak öne çıkan Tümay Özokur Şöhret ve Kariyer Ajansı’nın Kurucusu Tümay Özokur Tuhan, 2014 yılında hayata geçen Tümay Özokur Akademi ile genç yetenekleri keşfetmek, eğitmek ve sektöre kazandırmak yolunda çok önemli adımlar attı. Özokur, günlük hayatın akışından uzaklaşıp yaşamına belirgin bir fark katmak isteyen kişiler için ise 2015 yılında yaşam akademisi programlarına başladı. Bu çerçevede NLP’den astrolojiye, nefes tekniklerinden stil danışmanlığına kadar

Etik değerlere sahip menajerler yetiştirilecek

Bahar Akgün / [email protected]

 

“TÜMAY ÖZOKUR AKADEMİ’Yİ SEKTÖRE VEFA BORCUMU ÖDEMEK İÇİN KURDUM”

Senelerce basın ve kamera arkasında deneyim kazanmış, oyuncu network’ü ile farkındalık yaratmış bir isim olarak, 1999 yılında profesyonel vizyonla hizmet veren bir ajans kurma hedefiyle yola çıkan Tümay Özokur, bu sürecin dünden bugüne nasıl şekillendiğini şöyle anlatıyor: “1999’da Portakal Ajans’ı kurdum. O zamana kadar sektörde manken ve figürasyon ajansları vardı. Portakal Ajans ise oyuncuların ilk kez aynı çatı altında toplandığı bir ajans oldu. Burada sistem olarak bir ilke geliştirmiştim. Sözleşme olmadan kimseyle çalışmıyordum. Bir oyuncunun sözleşmesi bizimleyse başka bir yerle çalışma izni yoktu. Dolayısıyla bu süreç, menajerliğe yönelik etik değerleri de pekiştirdi. Ajans olduğunuzda birçok ajansa fotoğrafınızı bırakıp iş bekleyebilirsiniz. Ama menajerlik sisteminde daha farklı bir iletişim var. Menajerlik evlilik gibidir. Karşınızdaki kişiyi çok iyi tanımanız gerekir. Oyuncuyu en iyi şekilde temsil edebilmek için bir menajerin, o kişinin nasıl bir yeteneğe sahip olduğunu, neleri yapabileceğini ve sınırlarını çok iyi bilmesi gerekir. Bu nedenle o dönemde oyunculara ilk kez menajerlik hizmeti veren kurum da olmuş olduk. Dünden bugüne Engin Altan Düzyatan, Murat Yıldırım, Barış Arduç, Demet Evgar, İlker Ayrık, Barış Falay, Burçin Terzioğlu gibi pek çok ünlü oyuncunun sektörle buluşmasına vesile olduk. Bu kişilerin prezantasyonunu doğru bir şekilde koordine ettik ve her bir oyuncuyu, en doğru kişilerle buluşturduk. Zaman içinde bu ilişkilerin bir şekilde sonlandığını gözlemledik. Sorunun ne olduğunu araştırırken, iki sebep olduğunu analiz ettim. Ya ben onların psikolojilerini tam olarak çözemiyordum ya da insanlar geçmişlerini bilen kişileri hayatlarında istemiyordu. Bu nedenle hem kendi psikolojimi hem de karşı tarafın psikolojisini daha iyi anlayıp gözlemleyebilmek için Türkiye’de nefes, zaman yönetimi gibi pek çok farklı alanda deneyim sahibi olan kişisel gelişim uzmanlarıyla çalışan ilk menajerlik kurumunu da hizmete sunmuş olduk.

1999-2001 yılları arasında faaliyet gösteren Portakal Ajans’ın adı Tümay Özokur Şöhret ve Kariyer Ajansı olarak değişti. Hem kendi kişisel gelişimime hem de birlikte çalıştığım ekip arkadaşlarımın kişisel gelişimine katkıda bulunacak farklı eğitimler koordine ettik. Biz Tuna, Tules ve Tümay olmak üzere 3 kız kardeşiz. Onlar benim iş ve hayat ortaklarım. Yeni kurmuş olduğumuz sistemle styling’den dövüş tekniklerine kadar her türlü hizmetin oyuncularımıza ulaşmasında ve ihtiyaç duydukları eksikliklerin giderilmesinde onlara yoldaşlık yaptık. Ben aslında Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü mezunuyum. Kendimi bu alanda daha da donanımlı kılmak için marka yönetimi eğitimi aldım. Adler’in koçluk eğitimini tamamladım. Daha sonra tüm bu bilgi birikimimle Tümay Özokur Akademi’yi açtık. Sektöre vefa borcumu ödemek adına bu akademiyi kurdum. Her bölümümüzde bir burslu öğrencimiz var. Eğitimlerimiz ise 1, 2 ve 3’üncü kur olarak yapılanıyor. Bir oyuncu adayının, setten içeriye adımını attığı andan itibaren bilmesi gereken her detayı öğrencilerimize bir konservatuar vizyonuyla öğretmeyi hedefledik.”

 

 

Tümay Özokur Tuhan: “güçlü akademik kadromuzun da sinerjisiyle esas amacımız üniversite olmak. Eylül ayında Yıldız Yönetimi Akademisi ile eş zamanlı olarak bu sektörde hizmet veren herkese hitap edeceğini düşündüğüm kitabım da piyasaya çıkacak. Kitabım; oyunculuk mesleğini baz alan genç bir oyuncunun kariyerini programlaması, istediği noktaya varması ve sorun yaşadığı yerlerle ilgili tüm psikolojik uzantıları kapsıyor. Akademi olarak sosyal sorumluluğa büyük önem veriyoruz. Bu kitabın gelirlerini de sma hastası çocuklar için özel bir fon oluşturarak değerlendirmek istiyorum”

 

YILDIZ YÖNETİMİ AKADEMİSİ MENAJERLİKTEKİ YENİ STANDARTLARI BELİRLEYECEK

Tümay Özokur Akademi’nin alt metninin, ‘önce insan’ olduğunu önemle vurgulayan Tümay Özokur, “Bir insan kariyerini planlamadan önce kendisini zihinsel, ruhsal ve fiziksel olarak en iyi şekilde tanımalı. Âdâb-ı muaşeret kurallarından etkin-doğru iletişime, aile diziminden astroloji workshop’larına kadar çok geniş bir perspektifte eğitimler veriyoruz. Kurumlar için ise liderlik, takım yönetimi, kişisel imaj gibi konularda farklı eğitimler koordine ediyoruz” diyor. Tümay Özokur, şimdi çok daha farklı bir vizyonla hem menajerliğe gereken önemin verilmesi hem etik değerlere sahip çıkılması hem de bir sanatçının kariyerini yönetmenin aslında ne kadar büyük bir özveri gerektirdiğini daha geniş kitlelere duyurabilmek amacıyla eylül ayında hayata geçecek olan Yıldız Yönetimi Akademisi’nin hazırlığı içinde olduklarını söylüyor ve şu şekilde devam ediyor: “Menajerlik kavramını konunun uzmanları ile masaya yatırdık. Bu konuda eğitim almak isteyenler için farklı bir sertifika programı kurguladık. Onlarca eğitmenden ve alanında uzman isimlerden oluşan bir ekiple yola çıktık. Bu da Türkiye’de önemli bir ilk… Çünkü Türkiye’de cast direktörlük ve menajerlik kavramı maalesef tamamen alaylı sistemiyle başladı ve öyle devam etti. Dünyada cast direktör ve menajer olmanın çok ciddi ilkeleri var. Meslekten men cezaları da bulunuyor. Menajerlik çok ciddi bir meslek... Bu mesleğin önemli gereklilikleri bulunuyor. Bu gereklilikleri A’dan Z’ye maddeleştireceğiz. Bu kuralları yerine getirmeyen kimse de bu mesleği yapamayacak. Menajer, cast direktör, basın danışmanı, organizatör, reji koordinasyon ve yapım koordinasyon konusunda uzman isimler yetiştireceğiz.”

Yıldız Yönetim Akademisi’nin eğitim programına gelince… İlk 3 ay boyunca bireylerin kendilerini tanımaları ve yeteneklerini keşfetmeleri için psikoloji ve kişisel gelişim ağırlıklı eğitimler verilecek. Sosyal medya, basın, sektörel bilgiler, zaman yönetimi gibi pek çok farklı konuda eğitimler gerçekleştirilecek. Konusunda uzman workshop konukları da olacak. Bu eğitime katılan bireyler, eğitim alacakları branşı seçerek bu eğitime başlayacaklar. İster kariyer yönetimi ister yapım yönetim olsun, herkes 3 aylık eğitimden geçecek. Kariyer grubu altında basın, cast direktör ve menajerlik bulunuyor. Yapım-yönetim grubu altında ise organizatör, reji koordinasyon ve sahne koordinasyon yer alıyor. Öğrenciler, 3 aylık eğitimin ardından gruplara ayrılacak ve 3 ayı kapsayan ikinci tur eğitimler başlayacaklar. Totalde 6 aylık bir eğitimi hedefleyen bir sistem kurulacak. Workshop ve stajlarla bu süreç, 8 aya kadar da uzayabilir. Şu an başvuruları almaya başladık. Adaylarla yüz yüze görüşeceğiz. 20’şer kişilik gruplar oluşturacağız. Dersler ilk etapta hafta sonları, cumartesi-pazar öğlene kadar olacak. Oyunculuk tekniklerinden sinema psikolojisine, takım yönetiminden senaryo seçimi ve analizine, yapım-yönetim-organizasyondan sektörel terminolojiye, basının yıldız yönetimindeki yerinden içsel imaj ve dışsal tasarıma kadar farklı alanlarda uzmanlaşmış 30’a yakın eğitmen ve Yonca Ebüzziya, Korhan Abay, Cemil İpekçi, Zeynep Talu, Kürşat Başar, Metin Arolat gibi ünlü konukların da katılımıyla farklı bir eğitim programı tasarlayacağız.”

 

EN ÇOK OKUNANLAR