USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Gastronomi

31 Temmuz 2021 13:46

Kırmızı et sektörü, turizmden umutlu

Turizme bağlı tüm sektörler, yaz sezonunda kayda değer bir hareketlilik bekliyor. Otellerin ihtiyaçlarını tedarik eden, farklı sektörden firmaların beklentileri de üst düzeyde

Kırmızı et sektörü, turizmden umutlu

Turizm sektörü, pandemi sürecinden ve karantina koşullarından en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. En önemli paydaşlarından yeme-içme sektöründe ise ev içindeki tüketim artarken ev dışı kanalında ciddi bir küçülme yaşandı. Bu dönemde sağlıklı beslenmeye gösterilen özenin artması sebebiyle kırmızı et tercih edilen bir ürün olarak karşımıza çıktı. Ev içinde tüketimi artan kırmızı etin, turizm sektöründeki durgunluk nedeniyle ev dışı tüketim kanalında yeteri kadar talep görmediğini belirten Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği (ETÜDER) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Akkoyun, "Kırmızı et tüketiminde toplamda ortalama %30 küçülme oldu. Küçülmenin %20'si turizm sektörü kaynaklı, turizmin pandemiden ciddi oranda etkilenmesinin yanı sıra otellerin, toplu yemek üretimi yapan noktaların, catering ve restoranların kapanması ya da kapanmasalar bile mevcut kapasitelerini %80 oranında azaltmaları nedeniyle ev dışı tüketimde %30 ve kurumsal bayiler kanalında %20'lik bir daralmadan söz edebiliriz" dedi.

"KIRMIZI ETTE, PAZARIN %70'İ PERAKENDEDEN GELDİ"

2020'de kırmızı et sektöründe pazarın %70''inin perakendeden geldiğine dikkat çeken Koyun, "Ev dışı tüketimde bir küçülme yaşandı. Ev dışındaki kaybı evde telafi ettik. Her ne kadar evde tüketim artsa da ev dışı tüketimin payı da çok büyüktü" şeklinde konuştu.

EN ÇOK OKUNANLAR