USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Finans Haberleri

24 Ağustos 2016 11:31

Küresel piyasalar FED'e odaklandı

Küresel piyasalarda nefesler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'in "Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu"nda 26 Ağustos Cuma günü yapacağı konuşma için tutuldu.

Küresel piyasalar FED'e odaklandı

Yellen'in bir sonraki faiz artışının zamanlamasına yönelik ipucu verip vermeyeceği büyük merak konusu.

Her yıl dünyanın en önemli merkez bankacıları ve finans oyuncularını Wyoming'deki Jackson Hole kasabasında bir araya getiren sempozyum, bu yıl 25-26 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Kansas City Fed'in ev sahipliğinde 1978'den bu yana düzenlenen ve "merkez bankacılarının Davos"u olarak kabul edilen sempozyumun bu yılki teması "Gelecek İçin Dirençli Para Politikası Sistemleri Tasarlamak" olarak belirlendi.

Son yıllarda küresel ekonomi ve piyasalar açısından olağanüstü önem kazanan merkez bankalarının düşük faiz ortamında kullanabileceği yeni araç ve yöntemlerin masaya yatırılacağı sempozyumun kilit noktası ise Fed Başkanı Janet Yellen'in cuma günü TSİ 18.00'de yapacağı konuşma olacak.

Yellen ne söyleyecek?

Küresel yatırımcılar, hazirandan bu yana ilk kez kamera karşısına geçecek Yellen'in vereceği mesajlara odaklanmış durumda...

Eski Fed başkanları Alan Greenspan ve Ben Bernanke'nin, Jackson Hole'nin, para politikası hakkında sinyaller vermek için platform kullanmış olması Yellen'in konuşmasına yönelik beklentileri artıyor.

Amerikalı ekonomistler ise Yellen'in bir sonraki faiz artışının zamanlaması için ne söyleyeceği konusunda farklı görüşlere sahip.

Daha önce Fed'de 25 yıl ekonomist olarak çalışan American Enterprise Institute (AEI) Kıdemli Uzmanı Stephen Oliner, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Yellen'in faiz artış zamanlamasına yönelik ipucu vermesini beklemediğini dile getirdi.

Ülke ekonomisinin geleceğine yönelik belirsizliklerin sürdüğüne işaret eden Oliner, "Yellen'in, ekonominin izleyeceği yol netlik kazanmadan spesifik bir şey söylemesi çok zor. Çünkü ne söylerse piyasalar ona göre hareket edecek. Fakat Fed, gelecek birkaç toplantıda ne yapacağını gerçekten bilmiyor." ifadelerini kullandı.

Oliner, Yellen'in bu nedenle genel anlamda risklere ve belirsizliklere değinerek, seçeneklerini açık tutmayı tercih edeceği öngörüsünde bulundu.

 "Yellen, bu fırsatı FOMC'nin ekonomiye yönelik güvenini vurgulamak için kullanacak"

Barclays'in ABD Başekonomisti Michael Gapen de Yellen'in bu fırsatı Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) ekonomiye yönelik güvenini vurgulamak için kullanacağını belirtti.

"Yellen'in kısa vadede faiz artış ihtimaline yönelik güçlü bir sinyal vermesini bekliyorum" diyen Gapen, bir sonraki faiz artışına FOMC'nin eylül toplantısında gidileceği beklentisini de paylaştı.

Brookings Enstitüsü Mali ve Parasal Politikalar Merkezi Direktörü David Wessel ise Yellen'in selefleri gibi Jackson Hole'nin piyasalarla iletişim platformu olarak kullanacağını belirterek, "Eğer eylülde faiz artışı gerçekten muhtemelse bunu Yellen'in konuşmasının ardından biliyor olacağız." dedi.

EN ÇOK OKUNANLAR