USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Endüstri

03 Ağustos 2018 19:04

Gıda ambalajlarında yalınlık ve esneklik zamanı

Market raflarındaki ambalaj yarışı, çekişmeli bir şekilde devam ediyor. Zira son yıllarda ambalaj tasarımlarında köklü bir değişim söz konusu. Bu da tüketicinin değişen beklentileriyle şekilleniyor. Artık sunulan ürünün içeriği kadar onu çevreleyen ambalajın yapısal özelliği de önemli… Platin Dergisi olarak gıda sektörü özelinde ambalaj tasarımını inceledik.

Gıda ambalajlarında yalınlık ve esneklik zamanı

Ambalajın sadece bir kap olduğu ve etiketlerin sadece ürün ayrıntılarını belirtmek için kullanıldığı dönem, uzun zaman önce sona erdi. Zira değişen dünyayla beraber tüketici alışkanlıkları ve beklentileri de hızla farklılaşıyor. Ambalajlar, müşteriyi kendisine çekerken ona güvenilir bir içerik de sunmak durumunda. Burada da iş, tasarım ofislerine düşüyor. Tasarım ekipleri, değişen trendleri yakından takip ederken gelecek trendleri de öngörecek çalışmalar yapıyor. Dünyadaki ambalaj tasarımının pazar payının 900 milyon dolar olduğuna dikkat çeken Global Local Branding Line (GLBA) Kurucusu Thomas Reiner, yaşadığı Almanya’da ise ambalaj tasarımının yedinci büyük endüstri olduğunu hatırlatıyor. Reiner, "Bu endüstri büyümeye  devam ediyor. İşin enteresan tarafı ise  tüm bu yüksek teknoloji ve dijital dünyayı düşünecek olursak yüksek dokunuşlar yapan, tecrübeli insanlara çok daha fazla ihtiyacımız olduğu... Türkiye ise bu konuda son derece iyi bir noktada” yorumunda bulunuyor.

Dünyada ambalaj tasarım trendleri konuşulduğunda ilk olarak sadelik öne çıkıyor. Bu yaklaşımı minimalizm ve şeffaflıkla zenginleştirmek önemli. Trendlerin bir sonraki başlığı ise hem ambalajın hem de içindeki gıdanın doğal ve sürdürülebilir olması. Millennials olarak adlandırılan Y Kuşağı'nın satın alma kararlarında giderek daha büyük bir grubu oluşturduğunu gösteren araştırmalar, bu grubun ise dizayna ve tasarıma daha çok önem verdiğini ortaya koyuyor. Beğendikleri ambalajlar için daha fazla para ödemekten çekinmediklerini gösteren bu yaklaşım, tasarıma da doğallık konusunda yön veriyor. Ayrıca dijitalleşme çağında pek çok tüketici satın aldığı ürünlerle çevrimiçi entegre olmak istiyor.

Uluslararası işleri ve ödülleri ile adından söz ettiren Orhan Irmak Tasarım'ın kurucusu Orhan Irmak ile sektördeki son trendleri konuştuk. Ambalaj Sanayicileri Derneği ile işin sanayi kısmına kulak verdik. Sektörün önemli oyuncularından Tetra Pak’ın hedeflerini dinlerken son dönemde ambalajlarını yenileyen ve önemli yatırımlarda bulunan markalara yer verdik…

PLATİN DERGİSİNİN BU AYKİ SAYISINI ALMAK İÇİN TIKLAYIN

EN ÇOK OKUNANLAR