USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

02 Aralık 2021 17:08

İhracatta rekor: Türkiye üretiyor, dünya tüketiyor

Türkiye, son 12 ayda 215.7 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek yıllık ihracat hedefi olan 211 milyar doları aşmayı başardı. Böylelikle Orta Vadeli Program (OVP) hedefini de şimdiden yakalamış oldu. 220 milyar dolara doğru emin adımlarla ilerleyen sektör, 2023 yılının 242 milyar dolar olan OVP'deki ihracat hedefine 2022'de ulaşmak istiyor

İhracatta rekor: Türkiye üretiyor, dünya tüketiyor

Türkiye; tekstil ve hazır giyim sektörlerinde dünyanın önde gelen üreticilerinden biri...

TÜRKİYE, DÜNYANIN YAKIN MARKAJINDA

Diğer taraftan savunma sanayinde yapılan atılımlar tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Öte yandan Türk mücevheri dünyada prestiji olan bir ürün olarak karşımıza çıkıyor. Fındık sektöründe de lider olan Türkiye, zeytin ve zeytinyağında dünyanın en kaliteli ürünlerine sahip ülkeler arasında yer alıyor. Kimyevi maddeler, çelik ve elektrik elektronik sektörlerinde ise önemli başarılar kaydediliyor.

2020'de Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan Covid-19 salgını, tüm ülke ekonomilerini durma noktasına getirdi. Bu dönemde globalleşme eğilimi giderek azalırken, bölgeselleşme ve yakından tedarik eğilimleri hız kazandı. Tek seferde toplu ve büyük siparişler yerine, yakın bölgelerden, daha küçük hacimde ve parçalı siparişler tercih edilir hale geldi. Salgının en çok etkilediği nisan ve mayıs aylarında tüm dünyada olduğu gibi ağır kayıplar yaşayan Türkiye, yılın ikinci yarısından itibaren toparlanmaya başladı. 2020'nin son çeyreğinde yaralarını saran ve ardından yükselişe geçen ihracat sektörü, bu yıl rekor üstüne rekora imza attı. Son 12 ayda 215.7 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek yıllık ihracat hedefi olan 211 milyar doları aşmayı başardı. Böylelikle Orta Vadeli Program (OVP) hedefini de şimdiden yakalamış oldu. 220 milyar dolara doğru emin adımlarla ilerleyen sektör, 2023 yılının 242 milyar dolar olan OVP'deki ihracat hedefine 2022'de ulaşmak istiyor.

TÜRKİYE, ALTERNATİF TEDARİKÇİ OLARAK ÖNE ÇIKTI

Türkiye ihracatının bu başarısının arkasında; pandemi sonrasında çok yoğun ve ciddi bir taleple karşı karşıya kalması, üretim ve ihracatı aksatmayarak, alternatif çözümler üreterek güvenilir üretici olarak öne çıkması yatıyor hiç şüphesiz. 2026'da ise 300 milyar dolara ulaşmayı hedefliyor sektör. Yıllık tonajın 172 milyona ulaştığı ihracatta, 300 milyar dolar ihracat hedefinin yakalanması halinde tonaj hacminin de 250 milyon tona çıkması bekleniyor. Şu anda firmaların sipariş defterleri, yoğun bir talep olduğunu gösteriyor. Bunun için hem üretim kapasitesinde hem de lojistik altyapı ile önümüzdeki döneme hazırlanan ihracatçı, küresel piyasalarda yakaladığı rüzgarı daha da ileriye taşımak istiyor. Bu hedeflere daha kısa sürede ulaşması için ise firmaların; dijital dönüşümüne ve sanayide otomasyon altyapısı çalışmalarına hız vermesi ve lojistik imkanlarını çeşitlendirmesi gerekiyor.

CARİ AÇIK İÇİN İLAÇ SEKTÖR

Diğer taraftan ihracat, cari açığın cari fazlaya dönmesinde en önemli etken olarak öne çıkıyor. Mal ve hizmet ihracatının zirveye çıktığı 2019'da Türkiye cari fazla vermişti. Bu kapsamda Türkiye ihracat sektörünün, 2022'de de cari işlemler dengesi açısından olumlu bir havaya girilmesi bekleniyor. Öte yandan 2022-2023 için 24 hedef pazar ülke belirlendi. Bunlar; Almanya, Birleşik Krallık, Avustralya, Çin Halk Cumhuriyeti, Güney Kore, Endonezya, Filipinler, Hindistan, Japonya, Malezya, Tayland, Vietnam, ABD, Brezilya, Kanada, Meksika, Şili, Etiyopya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Nijerya, Irak, Libya, Mısır, Rusya, Çekya, Fransa, İtalya, Polonya, Romanya, Bangladeş, Pakistan, Paraguay, Angola, Fildişi Sahili, Gana, Kenya, Mozambik, Senegal, Tanzanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Fas, İran, Katar, Umman, Azerbaycan, Özbekistan ve Ukrayna olarak sıralandı.

EN ÇOK OKUNANLAR