USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

17 Ocak 2018 11:12

Güçlü bütçe, rekor istihdam

Güçlü büyüme performansını son çeyreğe de taşıyan Türkiye, istihdamda rekora koşuyor. İşsizlik ekimde 1.5 puan düştü. 9 ayda 2 milyon kişiye iş imkânı sağlandı

Güçlü bütçe, rekor istihdam

9 AYDA 1.9 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM

Geçen yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11.1 ile dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olan Türkiye'de çarkların, son çeyrekte de güçlü bir şekilde dönmeye devam ettiğinin göstergesi işsizlik rakamlarına yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından dün açıklanan verilere göre, geçen yılın ekim ayında yüzde 11.8 olan işsizlik, bu yılın aynı döneminde 1.5 puan düşerek yüzde 10.3'e indi.

18 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Eylül ayına göre de 0.3 puan inen işsizlik, ağustos ayları itibarıyla son 4 yılın en düşük seviyesine geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış işsizlik ise yüzde 10.3 ile 18 ayın dibine indi. Genç nüfusta işsizlik oranı da yüzde 21.2'den 19.3'e düştü. İstihdam edilenlerin sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 378 bin kişi artarak 28 milyon 645 bin kişiye yükseldi. Son üç yılın en hızlı istihdam artışı sağlanırken, istihdam oranı da 1.4 puan artışla yüzde 47.6 oldu. Aynı dönemde işsiz sayısı ise 360 bin kişi azalarak 3 milyon 287 bine indi. İşsizliğin yüzde 13'e yükseldiği Ocak 2017'den, ekim sonuna kadar olan dönemde ise istihdam edilenlerin sayısı 1 milyon 973 bin kişi artarken, aynı dönemde işsiz sayısındaki gerileme 698 bine ulaştı.

HEDEF TEK HANEYE İNMESİ

Hükümetin ekonomiyi canlandırmak için uyguladığı teşvikler, Kredi Garanti Fonu mekanizması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Şubat'ta başlattığı istihdam seferberliği işsizliğin düşmesinde etkili oldu. Cumhurbaşkanı'nın başlattığı istihdam seferberliğinin ikinci fazıyla birlikte, işsizliğin tek haneye indirilmesi hedefleniyor.

EKONOMİDE CANLILIK DEVAM EDİYOR

İşsizlik oranlarında tek haneli rakam hedefine yaklaştıklarını belirten Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Son dönemlerde gözlenen yüksek iş gücüne katılım oranlarının yanında daha yüksek oranda ilave istihdamın sağlanması, ekonomideki canlılığın, istihdam oluşturma kapasitesinin ve beklentilerin olumlu yönde devam ettiğini göstermektedir. Rakamlar ekonominin güçlü bir şekilde yolunda devam ettiğinin göstergesi" diye konuştu.

 SABAH

EN ÇOK OKUNANLAR