USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

06 Temmuz 2022 21:23

İhracatçıya uzak rotada destek

Ticaret Bakanlığı, ‘Uzak Ülkeler Stratejisi'yle ihracat desteklerini 25 puan artırdı. Bakan Muş, bu stratejiyle 18 hedef ülkeye ihracatın 4 kat artırılacağını söyledi.

İhracatçıya uzak rotada destek

Ticaret Bakanlığı, küresel ticaretten alınan payı artırmak ve ihracat menzilini dünya ortalamasının üzerinde çıkarmak için hazırladığı 'Uzak Ülkeler Stratejisi'ni açıkladı. Bu ülkelere yapılan ihracatın 4 kat artırılarak 80 milyar doların üzerine çıkarılması planlıyor.

25 PUAN ARTIRILDI

Belirlenen 18 hedef ülke için mevcut ihracat destekleri 25 puan artırıldı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Ortalama 3 bin 65 kilometre olan ihracat menzilimizi dünya ortalaması olan 4 bin 744 kilometrenin üzerine çıkarmak için harekete geçiyoruz" ifadelerini kullandı. Muş, şöyle konuştu:

HANGİ ÜLKELER VAR?

"Stratejimizle 18 ülkenin ithalatında ülkemizin payını, ilk aşamada yüzde 1'e yükseltmeyi hedefliyoruz. Bu hedef, anılan ülkelere 2018-2020 ortalaması olan 20 milyar dolarlık ihracatımızın 80 milyar doların üzerine çıkarılması demek. Bu ülkeler; Amerika kıtasından ABD, Kanada, Meksika, Brezilya ve Şili, Asya kıtasından Çin, Japonya, Güney Kore, Pakistan, Hindistan, Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Vietnam, Afrika'dan Güney Afrika ile Nijerya ve Okyanusya'dan ise Avustralya."

ÇİN'DE 'ÇEVRİMİÇİ MAĞAZA' PLANI

Bakan Muş, "Uzak ülkeler arasında ihracatımızın önemli bir payına sahip ABD için çalışmalarımızı eyaletler özelinde yaptık. Hindistan ile deneyimli olduğumuz 'Akıllı Şehir Sistemleri' sektörümüzü buluşturacağız. Çin'e e-ihracatımızı artırmak için çevrimiçi mağazalar kuracağız" diye konuştu. Öne çıkan eylem planları şöyle:

'Made in Türkiye' markası öne çıkarılacak.

KOBİ'lerin uzak ülkelerdeki tedarik zincirlerine entegrasyonu için çalışma grupları kurulacak.

Daha kısa ve ucuz ürün tedariki için 'Lojistik Çalışma Grupları' kurulacak.

EN ÇOK OKUNANLAR