USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Dünya

09 Haziran 2017 11:53

Katar'ın kredi notu düşürüldü

Katar, diplomaside aldığı darbenin ardından ekonomik olarak da sıkıntılı günler geçiriyor. Petrol gelirlerindeki düşüş ile ilk kez bütçe açığı veren ülkenin kredi notu son gelişmelerle S&P tarafından kırıldı.

Katar'ın kredi notu düşürüldü

 

Katar, dünyanın en büyük ekonomilerinde 56'ncı, ancak kişi başı gelirde ise 5'inci sırada yer alıyor. 161 milyar dolar'lık ekonomik büyüklüğe ve 2,3 milyonluk nüfusa sahip ülkenin kredi notu, körfez ülkeleri ile yaşadığı diplomatik krizin ardından uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's tarafından "AA"dan "AA eksi"ye düşürdü.

 

Kuruluş gelecekte olası bir not indirimi için de görünümünü negatif olarak belirledi.

 

 

Bir başka kredi dercelendirme kuruluşu Moody's de daha önce ülkenin kredi notunu "AA3"ten "AA2"ye indirmişti.
Diplomatik krizden önce gelen not düşünün nedeniyse Katar’ın geçen yılın son çeyreğinde küçülmesi ve ilk kez bütçesinin açık vermesiydi.
Uzmanlar, ekonomisinin yüzde 60'ını ve ihracatının yüzde 90'ını petrol ve gaz gelirinin oluşturduğu Katar’da petrol fiyatlarındaki düşüşünün yanında diplomatik krizin de ayrı bir ekonomik darbe vurabileceğini belirtti.

 

KATAR BANKALARI RİSK ALTINDA

 

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P Katar bankalarının mevduatlarında yabancı payının büyüklüğüne dikkat çekerek, yaşanan son olaylar ışığında bu paranın ülkeden kaçabileceğine işaret etti.

 

Ayrıca Katar karşıtı ülke bankalarının, Katar bankalarına işlem yasağı koyması da ülkenin ekonomisini tehdit eden riskler arasında olduğu açıklandı.
Katar Merkez Bankası da bankalardan döviz, para transferi ve mevduat çekimi işlemlerini günlük olarak kendisine raporlamalarını istedi.
Katar ile ilişkilerini donduran altı ülkenin Katar ihracatındaki payı yüzde 10 iken ithalatındaki payı yüzde 15 düzeyinde bulunuyor.
Diplomatik krizin ardından Katar'ın para birimi 11 yılın en düşük seviyesine inmiş, hisse senetleri piyasası da son 3 günde yüzde 10 civarında düşmüştü.

EN ÇOK OKUNANLAR