USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

05 Haziran 2018 10:10

Üretimden satışa, verimlilikten müşteri memnuniyetine kadar her noktada ERP

Mikro Yazılım Genel Müdürü Alpaslan Tomuş, dijital dönüşmekte olan şirketler için ERP sistemlerinin önemini vurgulayarak bu doğrultuda kendini de dönüştüren yeni nesil ERP çözümlerinin özelliklerini aktardı…

Üretimden satışa, verimlilikten müşteri memnuniyetine kadar her noktada ERP

Dijital ve birbirine bağlı bir ekosistemde ERP sistemlerinin rolü nedir?
ERP dediğimiz kurumsal kaynak planlama uygulamaları işletme verimliğini önemli ölçüde artırarak doğru verilerin toplanmasını, veriden bilgi, bilgiden ise politika/strateji üretilmesini sağlıyor. Ayrıca işgücü, finansal, zaman, ekipman vb. kaynakların etkin planlaması ile verimlilik artışı elde ediliyor. 

Şirketlerin yatırımları sonucunda elde ettikleri faydalar genel olarak şu başlıklar altında toplanabilir: Maliyetlerde azalma, gelirlerde iyileşme, gelişmiş nakit yönetimi, envanter ve personel sayılarında azalma, sipariş teslim sürelerinin azalması, üretkenlik ve sipariş yönetiminde iyileşme, bilgi ve süreç akışlarıyla müşterilere hizmet sürelerinde iyileşme. ERP sistemine yönelen şirketler genellikle birbirinden bağımsız çalışan birçok eski sistemi ortadan kaldırıp bakım masraflarından tasarruf ettikleri için, bilgi teknolojisi maliyetleri de azalıyor. Diğer taraftan satılan malların maliyetinin gelirlere olan oranındaki gelişmelerin gözlenebilmesi için ortalama olarak kurulumdan sonra 1 yıl gerekebilir. Fakat bu süre içinde çalışanların sayısının gelire oranında önemli iyileşmeler gözlenebiliyor.  ERP sisteminin bu merkezde rolü şu şekilde:

-Piyasadaki tehditlere ve fırsatlara daha hızlı tepki vermeyi sağlar.
-Etkin stok yönetimi ve denetimiyle, stok maliyetlerinin ve elde bulundurma maliyetlerinin düşmesine katkıda bulunur. 
-Bölgeler ve/veya iş yerleri arasında malzeme, işçilik, makine-teçhizat, bilgi gibi üretim ve dağıtım kaynaklarının ortaklaşa ve verimli kullanımını sağlar. 
-Gerçek zamanlı kâr-zarar ve maliyet analizlerinin yapılmasını sağlar.
-Değişken üretim koşullarına hızlı tepki vererek rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlar. 
-Örnek senaryolar oluşturarak muhtemel sonuçları canlandırır.
-Müşteri hizmet seviyelerini geliştirerek müşteri memnuniyetinin artmasını sağlar. 
-ERP sistemini uygulayan çeşitli fonksiyonlar, birimler, işletmeler ve ülkelerdeki faaliyetlerde merkezi bir koordinasyon oluşturarak dil, coğrafya ve zaman sınırlarını ortadan kaldırır. Böylece bir yönetici, bir başka ülkedeki fabrikanın çeşitli faaliyetlerini bulunduğu yerden rahatlıkla izleyebilir.
-ERP sistemi ile müşteri tek bir birimi arayarak, internet üzerinden siparişini verebilir ve daha sonra verdiği siparişin gelişimini takip edebilir. 
-ERP tüm organizasyonu bir uçtan diğer uca bütünleştirmekle kalmaz ayrıca daha etkin çalışmak isteyen ilgili fonksiyonlara da bilgi sağlar. Üretim odaklı kararlar, satış odaklı kararlara daha kısa bir sürede, daha etkin bir şekilde bağlanarak üretimden satışlara karlılık gerçek zamanlı izlenebilir. Böylece karar verme hızlanır ve kolaylaşır. 
-ERP sistemi ile birleştirilmiş ve bütünleşik bilgi sağlanır, kaynakların daha etkin kullanılması gerçekleştirilir. Böylece daha az kaynak kullanımı ile daha çok katma değer elde edilir.
-ERP sistemi daha doğru ve tutarlı raporların otomatik olarak hazırlanmasını sağlar. 
-Bilgi, gerçek zamanda hazır halde bulunur ve son kullanıcılar ihtiyaç duydukları bilgiye kolaylıkla erişebilir.
-ERP sistemi işletme genelinde, termin sürelerini ve maliyetleri azaltma amacına yöneliktir. 
-En güncel bilgiye en hızlı şekilde ulaşma olanağının getirdiği üst düzey bilgi bütünleşmesi sayesinde, pazar, müşteri ve iş dünyası oluşumlarına organizasyonun anında tepki vermesi yeteneği gelişir. 

> Bulut tabanlı ERP sistemleri hangi gereksinimleri karşılıyor?
Bulut ürünleri şirketlere her yerden ve cihazdan erişebilecekleri bir yapı sunuyor. Ürünlerinin bulutta olması sebebiyle güncellemeler ve geliştirmeler açısından sürekli geliştirilen bir ürüne sahip olurlar. E-dönüşüm süreçlerinde başka yazılımlara ihtiyaç duymazlar ve devlet tarafında yapılan mevzuat değişikliklerine kolayca uyum sağlarlar. Mikro Yazılım’ın yeni ürün ailesinde bulut çözümü olarak kolay kullanılabilen, basit arayüzlü, şirket çalışanlarına finansal uyarı hizmetleri de sunan yenilikçi bulut çözümü MikroX dikkat çekiyor. Mikro Yazılım MikroX’i yeni girişimlere, şahıs şirketlerine ve serbest meslek sahiplerine yönelik bir işletmenin ilk ihtiyacı olan ön muhasebe programı olarak konumlandırıyor. 

> ERP sistemlerinde akıllı unsurları artırmada hangi yöntem ve araçlar kullanılıyor?
İnternet ve mobilin hayatımıza girmesiyle başlayan dönüşüm biçimi nesnelerin interneti, bulut, endüstri 4.0, sanal gerçeklik, robotlar ile haberleşip çalışma gibi başka dönüşüm noktaları yaratarak günümüzde bizlere dijital, bağlantılı, akıllı ve zeki bir iş yapı şekli kazandırmış durumda. Mikro Yazılım’ın ERP çözümü ile üretim yapan şirketlerin, üretim sahalarındaki otomasyon sistemleri ile entegre olması, planlanan işleri sahaya gönderip gerçekleşen süreleri alması oldukça kolay. Mikro Yazılım kullanıcıları, üretim maliyetlendirme süreçlerini tek yapı altında departmanlar arası koordinasyonla yöneterek ürünleri hızlı şekilde pazara sunabilir ve üretim için uygun fiyatlı/zamanlı ve kesintisiz tedarik sağlayabilirler.

> Akıllı ve analitik özellikli ERP sistemleri müşteri deneyimini nasıl zenginleştirebilir?
Artık analizlerin tasarlanması, incelenmesi, görsel öğelerle zenginleştirmesi ve ilgili kişilere web üzerinden gönderilmesi iş dünyasının olmazsa olmazı haline geldi. Şirketlerin yönetimlerinin hızlı ve etkin raporlar alarak bu raporlar üzerinden iş modellerini iyileştirmeleri küresel rekabette öne çıkmaları için şarttır.

> Mikro Yazılım’ın yeni nesil ERP sistemi hangi özelliklere sahip?
İş süreçlerini verimli ve karlı bir şekilde yönetmek, zamandan ve maliyetten tasarruf etmek, analizler ve veriler ışığında doğru kararlar alıp rekabette öne çıkmak hedefinde olan yenilikçi şirketler için Mikro Fly çözümümüzü geliştirdik. Mikro Fly ile şirketler tüm iş süreçlerini tek bir platform üzerinden uçtan uca yönetebilir, faaliyet gösterdiği sektörün ihtiyaçlarına göre kolaylıkla özelleştirebilir ve hızlıca canlı kullanıma geçebilirler. E-devlet uygulamalarının tek bir çatı altında entegre edilebildiği Mikro Fly’da Mikro Asistan Güncelleme Hizmeti ile de mevzuat değişikliklerine kolayca adapte olunur. UFRS ve VUK’na uygun şekilde muhasebe süreçlerini yürütülebilir. Ayrıca para, iş gücü ve ekipman gibi her türlü kaynak kolaylıkla planlanıp iş süreçlerinin kontrolü kolayca sağlanabilir. İşe alımdan bordro yönetimine, kariyer ve ücret yönetimine tüm insan kaynakları süreçlerini etkin yönetilebilir. İleri seviye üretim yönetimi çözümü sayesinde de üretim planlama ve izleme, üretim rota planlama, tarih bazında tedarik planlama ve izleme, sonlu kapasite kaynak planlama ve fiili maliyetlendirme yetenekleriyle şirketler farklı ülkelerde de olsa tüm üretim takibini en ince ayrıntısına kadar yapabilirler. Mikro Yazılım olarak şirketlerin elindeki çeşitli uygulamalardan elde edilen ham verinin analizi için gerekli araçlarla şirket içi ve dışındaki verileri tek bir platformda toplayarak verilerin bilgiye, bilgilerin de kararlara dönüştürülmesini sağlıyoruz. Burada en önemli fayda şirketlerin stratejik planlarını en doğru şekilde oluşturabilecekleri projeksiyonların onlara doğru ve hızlı bir şekilde sunulması. Mikro Yazılım proje danışmanları bu noktadan sonra, şirketlerin var olan işlerini en üst düzeyde yönetecek ve verimli büyümelerini sağlayacak nitelikte kurumsal, ticari ve e-Dönüşüm yazılımlarını kolayca ve hızlı bir şekilde şirket iş süreçlerine entegre ederler. 

BİR BAKIŞTA MİKRO FLY…

> İhtiyaçlara uygun şekilde özelleştirilebilir.
> İşletme yönetimi çözümleri ile işletme büyüdükçe ürüne ek fonksiyonlar eklenebilir.
> Perakende, akaryakıt, iş makinesi kiralama ve dayanıklı tüketim malları sektörlerinin ihtiyaçlarına göre çözümler ürüne eklenebilir.
> E-Dönüşüm çözümleri ile e-Devlet uygulamalarına kolay geçiş yapılabilir.
> Entegrasyon çözümleri ile işletmenin kullandığı diğer ticari yazılımlar ile kolay entegrasyon sağlanabilir. Eş zamanlı kullanıcı sayısı kadar ek kullanıcı ücretlendirilir.
> İster tek seferde ister kiralayarak ürüne sahip olunabilir.

EN ÇOK OKUNANLAR