USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

12 Şubat 2018 13:00

Teknoloji desteğiyle maliyetleri doğru yöneteceğiz

Panda Dondurmaları Bilgi Teknolojileri Müdürü Çağatay Sözer, geçtiğimiz yıl matrıx satış projesi ve Endüstri 4.0’a yönelik uygulamalarla başarılı bir yıl geçirdiklerini ifade ederek bu yıl da maliyetleri doğru yönetmek için analitik, güvenlik, KVKK, Endüstri 4.0 ile ilgili çalışmalarını yürüteceklerinin altını çiziyor. Sözer, dijitalleşme ile birlikte CIO’ların değişen rolleri ve 2018 yılını değerlendirdi.

Teknoloji desteğiyle maliyetleri doğru yöneteceğiz

Dijital çağda CIO’ların yeni iş tanımları nasıl bir değişim gösterdi? Günümüzde CIO’ların şirketlerdeki temel iş alanları ne oldu?

Dijital çağın kendini her alanda hissettirmesi ile CIO’lar bir karar vermek zorunda kaldı. Bu karar, CIO'ların oyunun içinde olup olmamasını belirledi. CIO'lar olmadan dijital dönüşümden bahsetmek söz konusu olamaz. CIO’lar ve BT liderleri hem stratejiden, hem de uygulamadan sorumludur.

CIO’ların şirketlerde dijital çağ öncesi stratejik toplantılara katılması, gereksiz görülüyordu. Dijital çağ ile hem uygulamadan hem de stratejiden sorumlu olan CIO’lar, özellikle sahip oldukları stratejik bakış açısı ve dayanakları ile karar verici duruma geldiler. Böylece CIO’lar çok odaklı oldu. Doğru işgücünün konumlandırılması ve yeteneklerin disiplinlendirilmesi de görevlerinin bir parçası oldu. Bu durumda beraberinde, BT’nin İK ve kalite departmanları ile daha önce hiç olmadığı kadar beraber çalışmasını gerektirdi.

Karar alma ve uygulama birbirinden farklı eylemler değildir. Karar alma ve uygulama eylemleri, senkronize edildiği zaman başarılı olunur. CIO’ların yeni dönemde başarı ölçüsü, kurum içindeki diğer departmanlarla ne kadar uyumlu çalıştığı ile doğru orantılı olacaktır. Bu senkronu yakalayamayan CIO ve BT liderlerinin oyunun dışında kalması, çok da şaşırtıcı olmayacaktır.

> Yıkıcı yenilikçi teknolojileri şirketinize nasıl adapte ediyorsunuz? Bu konuda geçtiğimiz yıl yaptığınız en önemli proje/projeler ne oldu?

Yenilik odaklı süreçler geliştirmek zorundayız. Bu süreçler tamamen yeni süreçler olabileceği gibi, süreçlerin iyileştirilmesi de olabiliyor. Şirketimizin stratejileri doğrultusunda, doğru çözüm ve süreçleri geliştiriyoruz. 

1984 yılında dondurma sektörüne giriş yapan Panda, kuruluşundan bu yana birçok ilklere imza attı. Yüzde 100 yerli sermaye ile Türkiye’de üretim yapan Panda, BT konusunda da yenilikçi projelere imza atıyor. Şirketimizin yenilikçi bakış açısı ile birlikte bizim için en önemli ve stratejik kısım olan 'Saha Satış'ın ilerlemesine yol açan 'Panda Matrix' projesini gerçekleştirdik. Bu proje ile 2017 yılında önemli ödüllere layık görüldük. Üretim süreçlerimizde Endüstri 4.0'ı ön plana çıkardık. Modern üretim tesisimizdeki cihazlardan elde ettiğimiz verileri okunabilir hale getirdik. Tüm bu süreçlerin iyileştirilmesi ve başarısı, şirketimizdeki tüm departmanların aktif katılımı ile gerçekleşti. 

> CIO’lar düne kadar dijital dönüşümü tasarlamak, planlamak, hayata geçirmek için organizasyonlar kurmak noktasında yoğunlaşmıştı. Bundan sonra ise şirketlerinde dijital dönüşümü ölçmek ve faydayı ortaya çıkarmaya odaklanacaklar gibi görünüyor. Siz şirketinizde bunu nasıl yapacaksınız?

Bu büyük oranda doğru bir yaklaşım. Ölçemediğiniz süreci yönetemezsiniz. Süreçleri belirlemek ve iyileştirmek her ne kadar kaçınılmazsa, ölçmek de bir o kadar kaçınılmazdır. Şirketimiz içindeki tüm departmanlarla yaptığımız ortak çalışmalar, süreçlerin iyileştirilmesi ve ölçülmesi konusunda önemli rol oynadı. 
Panda Dondurmaları olarak biz, tüm şirket çalışanları ile ortak hareket etme yetisini kazanmış durumdayız. Ölçme konusunda belirlediğimiz KPI'lar, tüm departmanlarımız  ve çalışanlarımızla ortak olarak belirlenmiştir. Stratejik olarak buna büyük önem veriyoruz.

> 2018 yılının  belirleyici teknolojileri arasında yapay zeka, IoT, robotik, VR-AR gibi teknolojiler, blockchain, siber güvenlik, analitik vb. yer alıyor. Sizin öncelikleriniz neler olacak?

Dijital dönüşümün bir sonu olduğunu düşünmüyorum. Örneğin, Endüstri 4.0 gerçekten dipsiz bir kuyu. Sensörler ile başlayan bu süreç yapay zekaya kadar uzanacaktır. Kullanıcı ve müşteri tarafında, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik farklı tüketici hareketleri doğuracaktır. Bu öngörüler doğrultusunda aldığımız stratejik kararları eyleme dönüştüreceğiz.
Kaçınılmaz olarak siber güvenlik, ilk sırada yer alacaktır. Son dönemde gündemimize oturan KVKK (Kişisel Verilerin Korunma Kanunu), 2018 yılında bizler için gene ilk sıralarda yer alacak.

Analitik her zaman gündemimizde olacaktır. Verilerin ayrıştırılması, doğru verilerle hedefe hızlı ulaşmamızı her zaman sağlayacaktır. Bununla birlikte, 2018 yılı öngörülerine bakıldığında, maliyetlerin doğru yönetilmesi bu sene çok daha büyük önem kazanacaktır.

EN ÇOK OKUNANLAR