USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

04 Kasım 2020 12:13

Covid-19 salgını, e-ticaret ve elektronik ödemede ezber bozdu

Covid-19’un küresel ticaret ve tüm iş gücü üzerindeki etkisi, dijital platformların öne çıkması yönünde gerçekleşti. Fiziksel alışveriş, online ortama taşınırken ödemeler de dijital kanallardan ve temassız olarak yapılmaya başlandı

Covid-19 salgını, e-ticaret ve  elektronik ödemede ezber bozdu

Covid-19 salgını, pek çok sektörü ekonomik anlamda olumsuz olarak etkilese de, bazı sektörlerde de işlerin inanılmaz bir hızla artmasına neden oldu. Bu sektörlerin başında da hiç şüphesiz e-ticaret sektörü geliyor. İnsanlar evlerine kapandıkları için market alışverişi de dahil olmak üzere ihtiyaçları olan her şeyi online olarak sipariş etmeye başladılar. Şirketten şirkete (B2B) e-ticaretin de aynı yolda ilerlemesi ve tüketici pazar büyüklüğünü üçe katlaması bekleniyor. 

Uzmanlar, Türkiye’de 2020 yılı e-ticaret cirolarının 2019 yılına kıyasla 3 kat arttığını kaydediyor. Türkiye’nin son açıklanan 6 aylık elektronik ticaret (e-ticaret) verilerine göre; geçen yılın ilk yarısında yüzde 8 civarında olan e-ticaretin genel ticarete oranı, 2020’nin aynı döneminde yüzde 14,2’ye ulaşmış (yani toplam ticaret içinde e-ticaretin payı artmış). E-ticaret, 2020’nin ilk 6 ayında geçen yıla göre yüzde 64 artarak 91.7 milyar liraya (14.2 milyar dolar) yükselmiş.

Bu rakamlar dünya e-ticaret pazarında da benzerlik gösteriyor. Adobe Analytics’in yaptığı araştırmaya göre, nisan ayında ABD’deki online giyim satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34 arttı. Acosta’nın yapmış olduğu araştırmaya katılanlardan salgın döneminde online market alışverişi yapmış olanların yüzde 33’ü, ilk kez bu dönemde online market alışverişi yaptığını söyledi. Gıda pazarlaması ve satışına odaklanan bir danışmanlık şirketi olan Brick Meets Click’in yaptığı araştırmaya göre ABD’de, mart ayında online market alışverişi yapan hane sayısı, ağustos ayına göre yüzde 145,3 artarak 39.5 milyona ulaştı.

Nielsen ve Rakuten Intelligence’ın verilerine göre, 12-18 Nisan haftasında, ABD’de paketlenmiş tüketim ürünlerinin online satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 56 arttı.

BKM verilerine göre salgın döneminde Türkiye’deki 5 milyon kart, internetten alışveriş için ilk kez kullanıldı.

Online alışverişe olan bu aşırı talep, salgın bitene kadar devam edecek gibi görünüyor ve salgın sonrasında da alışveriş alışkanlıklarındaki bu değişimin büyük oranda kalıcı olması bekleniyor. İşte bu yüzden daha şimdiden pek çok şirket, e-ticaret yatırımlarını hızlandırmaya ve artırmaya başladı. 

E-ticarette teslimat süreleri rekabeti belirleyecek

Teslimat süreleri, bu zamana kadar da e-ticaret için önemli bir rekabet unsuruydu. Ancak yeni düzende daha da önem kazandı. Salgın sürecinde işleri kat kat artan e-ticaret ve lojistik şirketleri, aşırı yük nedeniyle siparişlerin teslimatında gecikme yaşayabiliyor. İşte bu noktada hassas ve doğru planlamaların yapılması gerekiyor. 

Önümüzdeki dönemde, online market alışverişi alanında önemli olan hızlı teslimatların, e-ticaret genelinde bir standart haline gelmesini bekleyebiliriz. Halihazırda Amazon -ülkemizde Hepsiburada- gibi büyük e-ticaret şirketleri, kendi lojistik ağlarını kurarak belirli ürün kategorilerinde 'aynı günde teslimat' seçeneği sunuyorlar. 

OnlIne market satışları e-ticarete ivme kazandırıyor

McKinsey salgından önce ABD’deki market satışlarının yaklaşık olarak yüzde 3’ünün online olarak gerçekleştiğini tahmin ediyor. Salgın döneminde ise bu oran yüzde 8 -10 arasına geldi. Salgın döneminde, talepte yaşanan bu artış, online alışveriş sitelerinin bu alanı daha yakından takip etmelerine neden olacak. Hatta pek çok e-ticaret şirketinin marketlerle işbirliği yaparak kendi platformlarında online market kategorisi açtıklarına şahit olabiliriz.

OnlIne ve temassız ödemede rekabet kızıştı

Covid-19 ile birlikte tüketicilerin alışveriş ve ödeme yöntemi alışkanları da değişti. Bu dönemde tüketicilerin yaklaşık yüzde 50’si online ödeme yöntemlerini tercih ederken yeni nesil banka ve ödeme sistemlerindeki rekabet de artış gösterdi.

Covid-19 salgınının küresel ödeme sektörüne etkisine odaklanan Capgemini Araştırma Enstitüsü’nün, 'World Payments Report 2020' verilerine göre, tüketicilerin neredeyse yüzde 50’si QR kod tabanlı ödemeler de dahil olmak üzere dijital cüzdanları kullanıyor. Son yıllarda ülkemizdeki tüketiciler de dahil olmak üzere çok sayıda kişinin yeni nesil banka ve ödeme sistemlerine daha fazla yöneldiği görülüyor.

Salgınla birlikte kullanımı yaygınlaşan dijital cüzdanlar, kullanıcıların kart bilgilerinin kolay ve güvenli bir şekilde saklanmasına olanak tanıyor. Ayrıca dijital cüzdanlar aracılığıyla bankalara ihtiyaç duymadan kolay ve hızlı biçimde para transferi gerçekleştirilebiliyor. Dünya genelinde 2019’da 2.3 milyar adet olan dijital cüzdan sayısının salgın döneminde kullanımının da artmasıyla birlikte 4 yıl içinde yaklaşık 4 milyarı bulacağı öngörülüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR