USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Digital Trend

12 Şubat 2018 12:47

2018 yeni teknolojileri fırsata çevireceğimiz bir yıl

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Aran, dijital çağda teknoloji liderlerinin değişen rollerine dikkat çekerek dijital dönüşüm başta olmak üzere inovasyon, girişimcilik, operasyonel verimlilik, teknoloji yönetimi, süreç yönetimi gibi iş alanlarının CIO’ların temel işleri haline geldiğine dikkat çekiyor. Aran, teknoloji yönetimi ekibiyle birlikte 2018 yılını ve yapacakları işleri değerlendirdi.

2018 yeni teknolojileri fırsata çevireceğimiz bir yıl

Dijital çağda CIO’ların yeni iş tanımları nasıl bir değişim gösterdi? Günümüzde CIO’ların şirketlerdeki temel iş alanları ne oldu?

Günümüzde CIO’ların temel görevi, çalıştıkları kurumların dijital dönüşümüne liderlik etmektir. Bu liderliği hiç öne çıkmadan, acele etmeden ve arka planda kalmayı başararak, sabırla yapmaya çalışmaları gerekiyor. İş ve operasyonel süreçlerin uçtan uca dijitalleşmesini, ürün ve hizmetlerin dijitalleşmesini, yapay zeka başta olmak üzere dijital teknolojilerin hem yeni gelir yaratma hem de giderlerde tasarruf etme amacı ile kullanılmasını ve inovasyon kültürünün kurum içinde yerleşmesini sağlamaları gerekiyor. Bu nedenle dijital dönüşüm, inovasyon, girişimcilik, operasyonel verimlilik, teknoloji yönetimi, süreç yönetimi gibi iş alanları, CIO’ların temel iş alanlarını oluşturuyor.  

> Yıkıcı yenilikçi teknolojileri şirketinize nasıl adapte ediyorsunuz? Bu konuda geçtiğimiz yıl yaptığınız en önemli proje/projeler ne oldu?

Öncelikle yenilikçi teknolojileri yakından takip edecek bir yapı kuruyoruz. Silikon Vadisi'nde açtığımız ofis, Kolektif House’da başlattığımız Work-Up girişimcilik programı, sponsorluğunu yaptığımız 'Starters Hub' benzeri programları, kurum içinde kurduğumuz inovasyon birimi aracılığı ile tüm gelişmeleri yerinde ve yakından takip ediyor, Hackhaton’lar aracılığı ile yenilikçi teknolojileri fiilen kullanarak öğrenmeye ve bizleri ne yönde etkileyeceğini analiz etmeye çalışıyoruz. Yıkıcı olabileceğini düşündüğümüz teknolojileri nasıl fırsata dönüştürebiliriz ve yeni dünyada nasıl kendimizi konumlandırırız bunu analiz ediyoruz. Bu kapsamda 2017 yılında yapay zeka, robotik, blok zinciri ve nesnelerin interneti alanlarında pek çok çalışma ve yatırım gerçekleştirdik.   

> CIO’lar düne kadar dijital dönüşümü tasarlamak, planlamak, hayata geçirmek için organizasyonlar kurmak noktasında yoğunlaşmıştı. Bundan sonra ise şirketlerinde dijital dönüşümü ölçmeye ve faydayı ortaya çıkarmaya odaklanacaklar gibi görünüyor. Siz şirketinizde bunu nasıl yapacaksınız?

Öncelikle bu yönlendirmeye çok katılamıyorum. CIO’lar, dijital dönüşümün tasarlanması ve organizasyonlar kurulması konusunda yoğunlaşmış olabilirler ama henüz dijital dönüşümün hayata geçirilmesi adımı tamamlanmadı. Dolayısı ile önümüzdeki iki yılın odağı, dijital dönüşümün gerçek manada hayata geçirilmesi olacak. Faydanın ortaya konması ve ölçülmesi için gerekli altyapılar da zaten planlama adımında oluşturulmuş durumda. Müşteri ve çalışan deneyiminin iyileştiğinin ve buna bağlı olarak da müşteri ve çalışan bağlılığının arttığının görülmesi, dijital ürün ve hizmet satışlarından elde edilen gelirlerin toplam gelirler içindeki payının artması, gelir/gider rasyolarında yapay zeka başta olmak üzere dijital teknolojilerin kullanımına bağlı iyileşmeler zaten dijitalleşmeden sağlanan faydayı gösteren en somut çıktılar olacaktır. 

> 2018 yılının belirleyici teknolojileri arasında yapay zeka, IoT , robotik, VR-AR gibi teknolojiler, blockchain, siber güvenlik, analitik vb. yer alıyor. Sizin öncelikleriniz neler olacak?

Diğer sorulara verdiğim yanıtlardan da hemen anlaşılacağı üzere yapay zeka bizim ilk önceliğimiz olacak. Siber güvenlik, dijitalleşmenin olmazsa olmaz ve bizim için ayrılmaz bir parçası. Blockchain teknolojisi yıkıcı yönüyle hep radarımızda ve fırsata dönüştürmeye çalışıyoruz, buna 2018 yılında devam edeceğiz. Robotik, müşteri deneyimi, analitik ve VR-AR teknolojileri yapay zeka programımızın içinde yer alan başlıklar, bu nedenle onları yapay zeka programı altında yönetiyoruz.  İş Bankası olarak 2018 yılında ilk üç önceliğimizin yapay zeka, siber güvenlik ve blockhain olduğunu söyleyebilirim. Yapay zeka konusunda tamamlanan projeler özetle şu şekilde:

1- Müşteri şikayet maillerinin okunup, yanıt verecek kişiye ön yanıt hazırlanması (bunun için son 5 yıldır gelen müşteri şikayet mailleri ve verilen yanıtlar yapay zeka uygulaması tarafından okundu ve buna göre makine öğrenmesi gerçekleştirildi)

2- Bankamatiklere yüklenecek nakit miktarının tahmini (Bunun için her bir Bankamatik özelinde son 10 yıllık yükleme ve nakit çekim bilgileri üzerinden makine öğrenmesi gerçekleştirildi)

3- Operasyonlara gelecek talimat tür ve sayılarının tahmini (Benzer şekilde)

4- Bazı operasyonların yapay zeka uygulamaları tarafından otomatik olarak gerçekleştirilmesi (operasyonu yürüten insanların yaptıkları işlem sıralarının ve girdiği bilgilerin öğrenilerek, tekrarlayan rutin operasyonel işlemlerin bilgisayarlarca yapılması)

5- Kamera görüntülerindeki arka plan ve nesnelerin yapay zeka tarafından öğrenilmesi, kamera açısı değiştirilmesi veya silah vb. ögelerin görüntüye girmesi, karışıklık çıkması gibi durumlarda otomatik uyarı verilmesi.

6- İş Bankası’na Sor uygulaması ile internet sitesi üzerinden sorulan sorulara yapay zeka tarafından yanıtlar verilmesi.

Bu projeler dışında benzer birçok proje de şu anda üretim bandında ilerliyor. 2018 yılı yapay zeka yılı olmaya aday bir yıl olacak.

EN ÇOK OKUNANLAR